Cele mai citite
 


Guvernul îşi angajează răspunderea luni pentru Codul de dialog social şi salariile din învăţământ
luni, 18 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Guvernul îşi angajează răspunderea în faţa Parlamentului, luni, pentru legea de uniformizare a salariilor din învăţământ, în anul 2011, precum şi pentru Codul de dialog social.
Luni, de la ora 11,00, Executivul se reuneşte în şedinţă pentru a se pronunţa asupra eventualelor amendamente transmise de parlamentari la cele două proiecte de lege, urmând ca de la ora 16,00 premierul Emil Boc să se prezinte în faţa Camerelor reunite ale Legislativului pentru asumarea răspunderii pe actele normative.
Viitorul Cod de dialog social, elaborat de Ministerul Muncii, va reuni reglementările privind patronatele, sindicatele, dialogul social, conflictele colective de muncă, organizarea şi funcţionarea Consiliului Economic şi Social.
Potrivit noilor prevederi, se desfiinţează contractul colectiv de muncă la nivel naţional şi se semnează contracte colective sectoriale doar la nivel de ramură.
Proiectul mai interzice expres negocierea unor drepturi materiale care să excedeze bugetul de venituri şi cheltuieli alocat pentru instituţia respectivă.
De asemenea, sindicatele urmează să devină reprezentative doar dacă au înscrişi ca membri cel puţin 50% plus unu din totalul angajaţilor unităţii respective. În legislaţia actuală, sindicatele pot negocia în mod automat contractul colectiv de muncă pe unitate dacă au în componenţă cel puţin o treime din numărul salariaţilor.
Funcţionarul care intră în grevă nu va mai fi, ca până în acum, salarizat pentru acea perioadă, potrivit unei alte prevederi a proiectului de Cod de dialog social. În schimb, acestuia i se vor recunoaşte asigurările de sănătate.
Codul de dialog social mai prevede ca Guvernul să se retragă din Consiliul Economic şi Social, dar să numească reprezentanţi ai societăţii civile în CES.
Noile prevederi au fost intens contestate de sindicate, care au solicitat Guvernului să-şi retragă proiectul de lege.
Celălalt proiect de lege care urmează să fie adoptat prin angajarea răspunderii Executivului, privind salarizarea cadrelor didactice, urmăreşte să stopeze în anul 2011 majorarea cu 33,4% a salariilor din învăţământul preuniversitar.
Măsura este luată de Guvern pentru a contracara deciziile judecătoreşti prin care a fost dispusă reîncadrarea dascălilor, începând cu anul 2010, luând în considerare salariile de bază aferente lunii decembrie 2009, rezultate din aplicarea Legii 221/2008, privind majorarea salariilor cu 50%.
Astfel, salariaţii din învăţământ vor fi remuneraţi conform anexelor proiectului de lege, care prevede salarii brute pornind de la 670 de lei pe lună - minimum pe economie - aferente posturilor de profesor, învăţător, educator, maistru-instructor, cu studii medii şi vechime în muncă de până la 10 ani.
Salariul brut de încadrare maxim, în învăţământul preuniversitar, ajunge la 1.894 de lei pentru un profesor cu studii superioare de lungă durată, cu grad didactic I şi vechime de peste 40 de ani, potrivit anexei la proiectul de lege.
Prin aplicarea legii, toate cadrele didactice vor primi, în anul 2011, un salariu calculat la nivelul de dinainte de Legea 221/2008 privind majorarea cu 50%, la care se adaugă 17% - dispusă printr-o ordonanţă a Guvernului Tăriceanu prin care se limitează majorarea votată de Parlament de 50%. Cuantumului rezultat astfel i se aplică diminuarea cu 25% dispusă de Guvernul Boc în iulie 2010, după care se aplică o majorare cu 15% la venitul brut, acordată tuturor bugetarilor, începând cu ianuarie 2011.
Conform Guvernului, dacă nu se adoptă proiectul de lege privind uniformizarea salariilor profesorilor, Executivul este obligat la un efort bugetar suplimentar de 500 de milioane de euro în acest an.
Actul normativ nu intervine în cazul drepturilor câştigate în instanţă de profesori, anterioare legii de plafonare, însă acestea vor fi eşalonate în perioada 2012 - 2014, printr-o ordonanţă de urgenţă.
Şeful Executivului, Emil Boc, a susţinut că 95% dintre cadrele didactice nu vor fi afectate de noua lege, întrucât acestea nu câştigaseră în instanţă drepturile pe care le blochează actul normativ pentru care Guvernul îşi angajează răspunderea.
Proiectul de lege îi ameninţă inclusiv cu sancţiuni penale pe ordonatorii de credite care nu aplică grilele de salarizare stabilite de Guvern. AGERPRES/(AS - Claudiu Zamfir)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
Proiectul Legii salarizării, discutat marţi în şedinţa Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice va fi discutat marţi în şedinţa Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social, ce va avea loc la sediul Ministerului Muncii.
Solidaritatea Sanitară respinge proiectul privind salarizarea angajaţilor din Sănătate şi anunţă proteste Federaţia Solidaritatea Sanitară respinge categoric anexa privind salarizarea angajaţilor din Sănătate din proiectul Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului privind salarizarea unitară şi anunţă iniţierea procedurilor pentru declanşarea protestelor.
INTERVIU Ponta: Am învăţat destule din trecut, ca să nu pierdem a treia oară prezidenţialele Premierul Victor Ponta vorbeşte, într-un interviu acordat luni AGERPRES, despre impactul reducerii CAS şi poziţia clasei politice faţă de această măsură, despre creşterile de pensii şi salarii din 2015, dar şi despre desemnarea comisarului european din partea României.
Premierul Boc: O Ordonanţă de Urgenţă în cazul etnobotanicelor nu mai făcea faţă provocărilor din teren Premierul Emil Boc a explicat luni, după întâlnirea cu deputaţii democrat-liberali, că proiectul de lege privind desfiinţarea magazinelor de vise a fost înaintat Parlamentului în procedură de urgenţă deoarece Ordonanţa de Urgenţă în cazul substanţelor psihotrope nu face faţă provocărilor din teren.
Protestele în Sănătate încep luni cu purtarea unei banderole albastre şi vor culmina cu o grevă generală pe 31 octombnrie Federaţia Sindicală Hipocrat din România declanşează, luni, seria de proteste, prima etapă constând în purtarea unei banderole albastre timp de cinci zile, urmată de pichetarea şi întreruperea temporară a activităţii în următoarea săptămână, culminând cu declanşarea grevei generale pe data de 31 octombrie...