Cele mai citite
 


IGPR a implementat din 2009 trei proiecte finanţate prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European
luni, 18 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Inspectoratul General al Poliţiei Române a implementat începând cu anul 2009 trei proiecte finanţate prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European, ce vizează reabilitarea consumatorilor de droguri care au comis infracţiuni, protecţia copiilor în mediul on-line, precum şi prevenirea consumului de droguri la preadolescenţi şi promovarea unui stil de viaţă sănătos.
Proiectul RO 0034 - "Crearea a 3 comunităţi terapeutice în Penitenciarele Rahova, Jilava şi Târgşor" are, totodată, ca scop consolidarea capacităţii resurselor umane implicate în furnizarea de servicii de sprijin şi de reintegrare socială pentru consumatorii de droguri din penitenciare şi după eliberare, precizează un comunicat al IGPR remis vineri AGERPRES.
Proiectul este finanţat din fonduri europene şi este implementat de IGPR şi Agenţia Naţională Antidrog, în parteneriat cu Ministerul Justiţiei şi al Poliţiei, Ministerul Sănătăţii şi al Serviciilor Sociale şi Organizaţia Phoenix Haga din Norvegia şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor, Direcţia de Probaţiune din Ministerul Justiţiei din România. Bugetul total al proiectului este de 359.995, a fost demarat la 23 aprilie 2009 şi are o durată de implementare de 36 de luni.
"Principalele activităţi derulate în cadrul proiectului sunt selecţia şi evaluarea rezidenţilor, precum şi furnizarea de activităţi specifice pentru comunităţile terapeutice, scopul urmărit fiind ca foştii consumatori de droguri să poată deveni capabili să se reintegreze în societate, după eliberarea din penitenciar. Această activitate va fi susţinută şi după liberarea din penitenciare prin transferarea cazurilor, prin serviciile de probaţiune, la centrele de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog", se arată în comunicat.
Proiectul RO 0041 - "Dezvoltarea capacităţii de prevenire şi investigare a cazurilor de pornografie infantilă pe internet în România" are ca obiectiv întărirea capacităţii Poliţiei Române de prevenire şi combatere a abuzurilor comise asupra minorilor prin utilizarea internetului, precum şi pregătirea ofiţerilor de poliţie care lucrează în domeniul prevenirii şi combaterii abuzurilor comise asupra minorilor prin utilizarea internetului.
Şi acest proiect este finanţat prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European (SEE), fiind implementat de IGPR în parteneriat cu Poliţia Naţională Norvegiană. Bugetul total al proiectului este de 578.295 euro (491.551 euro fonduri SEE şi 86.744 cofinanţare), iar perioada de implementare este aprilie 2009 - aprilie 2012.
Principalele obiective şi rezultatele de atins în urma implementării sunt perfecţionarea poliţiştilor din structurile de prevenire şi combatere a abuzurilor comise asupra minorilor, precum şi informarea grupurilor-ţintă (elevi, cadre didactice, părinţi) cu privire la modalităţile concrete de prevenire şi combatere a acestui fenomen.
"Activităţile desfăşurate în cadrul proiectului vizează schimbul de experienţă cu Poliţia Naţională Norvegiană şi cu Interpol, pregătirea şi perfecţionarea poliţiştilor din structurile de combatere şi prevenire, sub coordonarea experţilor din Poliţia Naţională Norvegiană şi Interpol, implementarea campaniei de promovare, concretizată prin difuzarea unor spoturi video şi audio, şi desfăşurarea în şcoli a unor sesiuni de informare privind riscurile navigării pe internet", se arată în comunicat.
Proiectul RO 0047 - "Formare familială în abilităţi educative pentru prevenirea drogodependenţei" are ca obiectiv general creşterea influenţei factorilor de protecţie şi reducerea factorilor de risc pentru consumul şi abuzul de droguri în cazul copiilor preadolescenţi din judeţele Ilfov, Constanţa şi Bihor, în scopul întăririi legăturilor familiale şi adoptarea unui stil de viaţă sănătos prin dezvoltarea abilităţilor de comunicare pentru 1.000 de părinţi cu copii preadolescenţi.
Inspectoratul General al Poliţiei Române şi Agenţia Naţională Antidrog, în calitate de beneficiar, au început implementarea acestui proiect, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, bugetul acestuia fiind de 317.500 euro (269.875 euro din fonduri SEE şi o cofinanţare de 47.625 euro). Proiectul se află în implementare începând cu data de 18 iunie 2009, urmând a se finaliza în 30 aprilie 2011.
"Rezultatele proiectului vor conduce la dezvoltarea unei reţele de prevenire în judeţele Ilfov, Constanţa şi Bihor care să contribuie la implementarea măsurilor pentru adoptarea unui stil de viaţă sănătos, fără consum de droguri. Principalele activităţi derulate în cadrul proiectului vizează elaborarea metodologiei de lucru, a materialelor de suport, a strategiei de creştere a gradului de conştientizare şi a analizei comparative privind beneficiile implementării proiectului", informează comunicatul IGPR.
Alte activităţi urmăresc selectarea, formarea şi supervizarea consilierilor şcolari. Astfel, în ianuarie-februarie 2010, a fost susţinut un curs de formare cu titlul "Abordarea psihoterapeutică a familiei adolescentului toxicoman".
"Activităţile de realizare a schimbului de bune practici pentru specialiştii implicaţi în proiect, formarea şi supervizarea consilierilor şcolari, precum şi cursul de formare de formatori au adus valoare adăugată proiectului, asigurând sustenabilitatea rezultatelor obţinute. Diseminarea rezultatelor se realizează prin ghidul de bune practici şi broşuri, pentru părinţi, precum şi prin ghidul de bune practici, pentru consilierii şcolari", se mai arată în comunicat. AGERPRES/(AS - Daniel Florea)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Agenţia Naţională Antidrog a prezentat bilanţul activităţii pe 2011 Agenţia Naţională Antidrog (ANA) a prezentat, joi, bilanţul activităţii pe anul 2011, la eveniment participând şi şeful Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică, Ioan Dascălu, informează un comunicat remis AGERPRES.
Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog: Braşovul, o zonă de risc mediu în privinţa consumului de droguri Braşovul rămâne o zonă de risc mediu, relevă raportul anual privind situaţia drogurilor, prezentat vineri de Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog, cu ocazia bilanţului pe anul 2014.
Morpheus, centru de zi pentru persoanele cu istoric de consum de droguri Agenţia Naţională Antidrog (ANA) şi Fundaţia Familia şi Ocrotirea Copilului au lansat marţi proiectul "M... de la Morpheus" ce presupune înfiinţarea unui centru de zi pentru 60 de persoane cu istoric de consum de droguri.
Proiect privind informarea corectă a tinerilor în ceea ce priveşte HIV/SIDA Proiectul ''Abordări integrate de prevenire HIV/SIDA în România'' îşi propune să ofere tinerilor (15-25 de ani) informaţii corecte în ceea ce priveşte HIV/SIDA pentru a-i motiva să adopte un stil de viaţă mai sănătos, un comportament responsabil şi o atitudine nediscriminatorie faţă de persoanele bolnave...
Braşov: Patrula antidrog în şcoli - un proiect judeţean în care sunt implicaţii elevii şcolilor din judeţ Instituţia Prefectului Braşov, Centrul de Prevenire Evaluare şi Consiliere Antidrog şi Inspectoratul Şcolar Judeţean au încheiat acordul de parteneriat în vederea implementării proiectului judeţean "Patrula Antidrog în Şcoli", se arată într-un comunicat transmis, joi, AGERPRES, de biroul de presă al...
Sălaj: Proiect de combatere a consumului de droguri rândul adolescenţilor Un proiect ce îşi propune formarea şi dezvoltarea în rândul a 700 de elevi din Sălaj a unor abilităţi de viaţă necesare luării unor decizii informate, corecte şi responsabile în legătură cu consumul de tutun, alcool şi droguri va fi implementat în perioada februarie - iunie 2015, pentru al treilea an...