Cele mai citite
 


Parlamentul japonez autorizează donaţiile de organe pentru copii
luni, 13 iulie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Pediatrie
 

Tokyo, 13 iul /Agepres/ - Parlamentul japonez a adoptat definitiv luni un amendament care autorizează donaţiile de organe pentru copiii mai mici de 15 ani, donaţii care erau până acum interzise de lege, relatează AFP

Textul, aprobat de deputaţi la 18 iunie, a fost votat luni şi de senatori, punându-se astfel capăt unei dezbateri aprinse care durează de mai mulţi ani privind conceptul de ”moarte cerebrală”, extrem de controversat în Japonia.

Amendamentul aboleşte, printre altele, sistemul ”dublului consimţământ”, conform căruia un potenţial donator trebuie să-şi declare în scris intenţia, iar familia trebuie să-şi dea de asemenea acordul.

Textul prevede că, în absenţa unui document scris, o persoană este considerată din principiu un donator potenţial, cu excepţia cazului în care familia se opune.

Conceptul de moarte cerebrală, în timpul căreia principalele organe, aşa cum este inima, continuă să funcţioneze sub asistenţă în aşteptarea unui transplant, este adesea confundat în Japonia cu coma vegetativă, cea care le descurajează pe familii să autorizeze prelevarea de organe din corpul apropiatului lor.

Textul adoptat de parlamentul japonez precizează că de acum înainte un individ declarat a fi în ”moarte cerebrală” este considerat mort potrivit legii.

Legea privind transplanturile de organe a fost adoptată în 1997, însă din cauza unor criterii extrem de restrictive, doar 81 de transplanturi au fost făcute în Japonia de la acea dată, comparativ cu cele câteva mii din fiecare an din SUA şi cu cele câteva sute din ţările europene.

Peste 12.000 de pacienţi aşteaptă să primească o donaţie de organe în Japonia, alte 10.000 de persoane fiind declarate în moarte cerebrală în fiecare an. AGERPRES/(Ionuţ Mareş)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bulgaria propune crearea unei organizaţii regionale pentru schimbul de organe Sofia, 19 aug - Corespondentul Agerpres, Ivan Radev, transmite:Bulgaria propune statelor vecine, România şi Grecia, înfiinţarea unei organizaţii regionale pentru schimbul de organe. Ministrul bulgar al sănătăţii, Bojidar Nanev, a declarat astăzi că a început deja corespondenţa în acest sens cu instituţiile...
Record absolut la transplantul renal de la donatori în moarte cerebrală, în 2013 la Fundeni transplantul renal de la donatori în moarte cerebrală a înregistrat un record absolut anul trecut - 77 de intervenţii, a declarat miercuri academicianul Ioanel Sinescu, şeful Centrului de chirurgie Urologică, dializă şi transplant renal Fundeni.
Japonia: Primul transplant pulmonar de la un donator viu la un pacient de doi ani O echipă de la Spitalul Universitar din Okayama (vestul Japoniei) a transplant cu succes părţi mici din plămânul unei mame fiului acesteia în vârstă de numai doi ani, relatează joi EFE, care precizează că este prima operaţie de acest tip realizată în lume în cazul unui pacient atât de tânăr şi cu un...
Prof.univ.dr. Mihai Lucan: Paşii înainte în transplantul renal ne-au fost dictaţi de necesităţile pacienţilor Specialistul clujean în transplant renal, profesorul universitar doctor Mihai Lucan, a precizat vineri, la Cluj-Napoca, la sesiunea aniversară de marcare a 20 de ani de la primul program european de transplant renal din România, că paşii înainte în acest domeniu au fost dictaţi doar de necesităţile ...
Dr. Victor Zota: Aproximativ 3.000 de persoane - pe lista de aşteptare pentru transplant renal Aproximativ 3.000 de persoane se află pe lista de aşteptare în vederea unui transplant renal, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, coordonatorul Programului Naţional de Transplant Bucureşti din cadrul Agenţiei Naţionale de Transplant, medicul Victor Zota.
Premieră în urologia românească - transplant renal între gemeni cu structură imunologică de 100% Bucureşti, 21 feb /Agerpres/ - Echipa condusă de prof. dr. Ionel Sinescu de la Centrul de Chirurgie Urologică, Dializă şi Transplant Renal 'Fundeni' a efectuat, zilele acestea, un transplant renal între gemeni (donator-transplantat) a căror structură imunologică este de 100%, ceea ce face ca medicaţia...