Cele mai citite
 


Catastrofă naturală în Japonia: Sub calmul japonez, pândesc traumele
marţi, 19 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Minte sanatoasa
 

Atitudinea rezervată de care au dat dovată japonezii supravieţuitori ai recentei catastrofe naturale care a devastat nord-estul Japoniei a atras admiraţia lumii întregi, însă psihologii avertizează că acest calm ar putea ascunde numeroase traume, relatează AFP.

"Mi-am pierdut tatăl, câinele, maşina, economiile. Am pierdut totul. Dar toată lumea de aici este în aceeaşi situaţie. Dacă plâng vor începe cu toţii, deci trebuie să mă abţin", mărturiseşte cu ochii închişi şi pumnii strânşi Kenichi Endo /45 ani/, care trăieşte acum într-un centru de primire din Onagawa /nord-est/.

Un cutremur de 9 grade urmat de tsunami au devastat la 11 martie nord-estul Japoniei, provocând moartea sau dispariţia a aproximativ 28.000 de persoane.

La cinci săptămâni de la catastrofă, zeci de mii de persoane evacuate trăiesc încă în centre de primire improvizate, organizate îndeosebi în şcoli.

În această situaţie, emoţia este controlată şi, doar rareori, câte un refugiat mai lăcrimează, în timp ce mănâncă, ascultă muzică sau doarme.

"Singurul lucru pe care l-aş dori ar fi să dispun de un spaţiu privat", afirmă Ken Hiraaki. "Noaptea ascult gemetele celorlalţi, eu trezindu-mă câteodată din cauza propriilor mele gemete", explică un interlocutor al AFP.

Reticenţa de a-şi împărtăşi tristeţea de care dau dovadă supravieţuitorii recentei catastrofe naturale îi îngrijorează pe medici, deoarece acest blocaj riscă să genereze depresii.

"Dacă nu primesc îngrijire psihologică corespunzătoare, s-ar putea îmbolnăvi de stres posttraumatic", avertizează Ritsuko Nishimae, psiholog la centrul din Minamisanriku al organizaţiei Medici fără Frontiere.

Ignorată multă vreme în Japonia, depresia nu a fost tratată corespunzător decât după anul 2000, şi doar în marile oraşe, unde aproximativ 900.000 de pacienţi sunt îngrijiţi de aşa-numita "boală a sufletului".

Însă în zonele rurale devastate de cutremur şi tsunami, acest subiect rămâne unul tabu.

"Când rosteşti cuvântul 'psihiatrie', oamenii se simt jenaţi. În loc să mă prezint drept psiholog, spun că sunt medic", explică Naoki Hayashi, care oferă consiliere evacuaţilor de la Rikuzentakata.

În centrul de la Onagawa, doar puţin refugiaţi au îndrăznit să ceară sfatul profesioniştilor, care au amenajat o sală de consultaţii gen cafenea, pentru a genera relaxarea în rândul pacienţilor.

"Japonezilor nu le place să vorbească despre ei înşişi celor pe care nu îi cunosc. Prefer să mă destăinuiesc prietenilor sau familiei", insistă Keiko Katsumata, în vârstă de 57 de ani.

"Un medic nu-mi va rezolva mie problemele, care am trăit războiul şi atâtea altele", a concluzionat Toshiko Sawamura, de 77 de ani, estimând că tinerele generaţii sunt mai lipsite de putere.AGERPRES/(Florence Bedreagă)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Japonia: Spital mobil american, în ajutorul victimelor recentei catastrofe naturale Un spital de oftalmologie mobil, adus de la Miami pe calea aerului, a început să-şi ofere vineri serviciile persoanelor aflate în nevoie din regiuni din nord-estul Japoniei, care nu au acces la îngrijiri medicale, după cutremurul urmat de tsunami de la 11 martie, informează Kyodo.
Nivelul de radiaţii, dublu decât se estimase în zona Fukushima, Japonia nepregătită pentru o catastrofă nucleară Japonia a apreciat că nivelul radiaţiilor emanate în prima săptămână după grava avariere a centralei nucleare de la Fukushima, la 11 martie, a fost de două ori mai mare decât se estimase iniţail, transmite BBC marţi, relatând că eaceste date au fost publicate în contextul demarării de către un grup de...
Fukushima: AIEA salută eforturile Japoniei şi-i recomandă să se concentreze asupra populaţiei Misiunea Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică /AIEA, cu sediul la Viena/ a felicitat Japonia pentru măsurile luate vizând reducerea expunerii radioactive, în special a copiilor, în zona centralei nucleare de la Fukushima, grav avariată de catastrofa naturală de la 11 martie, şi a recomandat...
Victimele cutremurului din Japonia, comemorate la un an de la tragedie Un an de la cutremurul din Japonia a fost marcat miercuri într-o ceremonie organizată de Ambasada niponă la Bucureşti.
Japonia va ridica nivelul crizei nucleare de la Fukushima de la 5 la 7 (presă) Japonia a decis să ridice de la 5 la 7 nivelul de gravitate al accidentului nuclear de la Fukushima pe scara evenimentelor nucleare şi radiologice (INES), plasându-l la gradul maxim de periculozitate, similar cu cel adoptat după catastrofa de la Cernobâl, informează marţi mass-media japoneze, citate...
Japonia: Cel puţin 36 de persoane şi-au pierdut viaţa din cauza caniculei Un val de căldură ce s-a abătut de mai multe zile asupra Japoniei a provocat moartea a cel puţin 36 de persoane, cu începere din luna iulie, şi a dus la spitalizarea altor 22.000 de persoane, arată statisticile oficiale şi presa niponă, preluate de AFP.