Cele mai citite
 


Cluj: Asociaţiile reprezentantive ale pacienţilor cer Comisiei Europene monitorizarea României pe sănătate
marţi, 19 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC) susţine că în ţară sunt încălcate toate drepturile fundamentale ale bolnavilor şi a cerut Comisiei Europene monitorizarea României pe domeniul sănătăţii.
Preşedintele COPAC, Cezar Irimia, a declarat luni, într-o conferinţă de presă la Cluj, că toate cele 14 drepturi fundamentale ale pacienţilor aşa cum apar în Carta Europeană a Drepturilor Pacienţilor, preluate parţial de legislaţia românească, sunt încălcate în România iar 'autorităţile responsabile ignoră acest fapt cu bună ştiinţă'.
'Asociaţia noastră, împreună cu Federaţia Sindicatelor Democratice ale Medicilor 'Dr. Ioan Cantacuzino', au adresat un memoriu comisarului european pentru Sănătate, John Dalli, pentru a semnala situaţia fără precedent în care a ajuns sistemul sanitar din România. Am cerut construirea unui sistem special de monitorizare pentru România pentru evaluarea sistemului de Sănătate, la fel ca cel existent pe Justiţie. Numai în acest fel se poate remedia sistemul de sănătate din România', a spus Irimia, acuzând decizia Ministerului Sănătăţii prin care au fost închise aproape 70 de spitale.
El a mai tras un semnal de alarmă cu privire la listele interminabile de aşteptare ale pacienţilor, mai ales ale celor cu cancer, HIV sau boli hepatice, care nu pot beneficia de tratament, uneori luni întregi, din cauza lipsei banilor.
'În România nu se mai vorbeşte despre măsuri preventive iar despre programe în acest sens nici nu poate fi vorba. Pacienţii au dreptul la acces la servicii medicale, dar sunt alungaţi din spitale şi sunt purtaţi pe drumuri. Restructurarea spitalelor se face numai din raţiuni financiare, fiind periclitat dreptul la viaţă', a afirmat Irimia.
La rândul său, preşedintele Colegiului Medicilor Cluj, Mircea Bârsan, a amintit că la sfârşitul anilor 1890 regele Carol I a luat decizia ca din 30 în 30 de kilometri să se construiască un spital în România, calculându-se că un bolnav poate să parcurgă 30-40 de kilometri în aproximativ trei ore.
'Problema nu este neapărat că s-au desfiinţat spitalele, ci că nu există nicio viziune, nu se pune nimic în loc. Nu doar pacienţii s-au săturat de lipsurile sistemului sanitar, ci şi medicii. Una dintre cele mai mari probleme este că există o mare lipsă de transparenţă legat de fondurile Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Niciodată nu se ştie câţi bani atrage şi câţi cheltuie sau cât cheltuie din cât atrage. Tot timpul se spune că de fapt cheltuie mai mult decât are la dispoziţie, dar banii sunt de fapt administraţi de Ministerul de Finanţe şi cei care votează bugetul sunt parlamentarii', a declarat Bârsan.
Chirurgul clujean a criticat şi legislaţia în domeniu, a acuzat salariile absolut nemotivante ale medicilor, precum şi faptul că bolnavii sunt nevoiţi să îşi cumpere materialele necesare în timpul spitalizării.
'Unde s-a mai auzit aşa ceva în lume, ca pacientul să meargă la farmacia din colţ să îşi cumpere aţă pentru operaţie? Ca să nu mai vorbim că unii o mai şi deschid, ca să verifice dacă e bună, iar apoi noi coasem cu ea', a susţinut Bârsan.
Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice a fost înfiinţată în 2008 pentru a reprezenta interesele bolnavilor şi reuneşte 12 asociaţii, cu două milioane de membri. AGERPRES/(A - Elena Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
COPAC: Noul sistem de compensare condamnă la moarte pacienţii Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) susţine că intenţia manifestată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate de modificare a sistemului de compensare a medicamentelor condamnă la moarte pacienţii, se arată într-un comunicat remis presei.
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
Preşedintele CNAS susţine că de la 1 octombrie coplata nu se va aplica şi bolnavilor cronic Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), dr. Lucian Duţă, a declarat miercuri că bolnavii cronic nu vor trebui să plătească în plus, de la 1 octombrie, pentru medicamentele compensate.
COPAC: Peste 1.000 de apeluri la Telefonul pacientului într-un an Proiectul "Telefonul pacientului" a înregistrat, în primul an de la lansare, peste 1.000 de apeluri de la pacienţi din toată ţara, care au solicitat diverse informaţii sau au semnalat problemele întâmpinate în sistemul sanitar.
Braşov: Liderul COPAC - Drepturile pacienţilor sunt încălcate flagrant în România Drepturile pacienţilor din România sunt încălcate flagrant iar tratamentele bolnavilor cronic sunt întrerupte în mod repetat din diverse motive, a declarat duminică, la Poiana Braşov, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC), Cezar Irimia.
COPAC: Bolnavii cronic, obligaţi să îşi plătească tratamentul Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România a adresat marţi o adresă Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate în care solicită precizarea poziţiei oficiale a instituţiei în legătură cu situaţia decontării reţetelor prescrise de medicii de familie peste limita celor 20 de consultaţii...