Cele mai citite
 


Guvernul şi-a angajat răspunderea asupra Codului de dialog social
marţi, 19 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Guvernul şi-a angajat răspunderea, luni, în faţa Parlamentului pentru proiectul Codului de dialog social.
Viitorul cod, elaborat de Ministerul Muncii, va reuni reglementările privind patronatele, sindicatele, dialogul social, conflictele colective de muncă, organizarea şi funcţionarea Consiliului Economic şi Social.
Potrivit noilor prevederi, contractul colectiv de muncă /CCM/ la nivel naţional este desfiinţat şi sunt semnate contracte colective sectoriale la nivel de ramură.
Proiectul mai interzice expres negocierea unor drepturi materiale care să excedeze bugetul de venituri şi cheltuieli alocat pentru instituţia respectivă.
De asemenea, sindicatele urmează să devină reprezentative doar dacă au înscrişi ca membri cel puţin 50% plus unu din totalul angajaţilor unităţii respective. În legislaţia actuală, sindicatele pot negocia în mod automat contractul colectiv de muncă pe unitate dacă au în componenţă cel puţin o treime din numărul salariaţilor.
Funcţionarul care intră în grevă nu va mai fi, ca până în acum, salarizat pentru acea perioadă, potrivit unei alte prevederi a proiectului de Cod de dialog social. În schimb, acestuia i se vor recunoaşte asigurările de sănătate.
Codul de dialog social mai prevede ca Guvernul să se retragă din Consiliul Economic şi Social, dar să numească reprezentanţi ai societăţii civile în CES.
Noile prevederi au fost intens contestate de sindicate, care au solicitat Guvernului să-şi retragă proiectul de lege.
Opoziţia are la dispoziţie trei zile pentru a depune o moţiune de cenzură, iar dacă nu o va face sau dacă eventuala moţiune de cenzură va fi respinsă de Parlament, proiectul de lege se consideră adoptat şi merge la preşedintele Traian Băsescu, pentru promulgare.AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Guvernul îşi angajează răspunderea luni pentru Codul de dialog social şi salariile din învăţământ Guvernul îşi angajează răspunderea în faţa Parlamentului, luni, pentru legea de uniformizare a salariilor din învăţământ, în anul 2011, precum şi pentru Codul de dialog social.
Contractele colective de muncă se negociază separat pentru sectorul bugetar şi cel privat (Codul de Dialog Social) Contractele colective de muncă se negociază separat pentru sectorul bugetar şi cel privat, prevede proiectul Codului de Dialog Social, ce va fi discutat miercuri de reprezentanţii sindicatelor şi cei ai Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.
Ministrul Doina Pană: O grevă generală în sănătate ar avea o tentă ilegală Ministrul delegat pentru dialog social, Doina Pană, a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Bistriţa, că o eventuală grevă generală în sistemul de sănătate ar avea "o tentă ilegală", deoarece majoritatea spitalelor au semnat un contract colectiv de muncă pe durata căruia nu...
INTERVIU Ponta: Am învăţat destule din trecut, ca să nu pierdem a treia oară prezidenţialele Premierul Victor Ponta vorbeşte, într-un interviu acordat luni AGERPRES, despre impactul reducerii CAS şi poziţia clasei politice faţă de această măsură, despre creşterile de pensii şi salarii din 2015, dar şi despre desemnarea comisarului european din partea României.
Sindicaliştii Federaţiei Sanitas vor organiza luni o grevă de avertisment de două ore Membrii Federaţiei Sanitas vor intra în grevă de avertisment luni, între orele 8,00 şi 10,00, pentru a atrage atenţia asupra mai multor revendicări, a declarat sâmbătă prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, după întâlnirea cu conducerea Ministerului Sănătăţii pe tema contractului colectiv...
Traian Băsescu: Nu mai putem continua cu actualul Cod al muncii Bucureşti, 14 dec /Agerpres/ - Preşedintele Traian Băsescu a subliniat, marţi, importanţa modificării Codului muncii, deoarece actualele prevederi fac ca piaţa muncii să fie inflexibilă.