Cele mai citite
 


Medvedev: Lupta împotriva toxicomaniei este un eşec în Rusia, cu 2.5 milioane de drogaţi
marţi, 19 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Rusia nu înregistrează progrese în ce priveşte lupta împotriva toxicomaniei şi a ajuns să înregistreze 2.5 milioane de drogaţi, în cea mai mare parte tineri, a recunoscut luni preşedintele rus Dmitri Medvedev, transmite AFP.
'În pofida atenţiei sporite pe care o acordăm acestei teme şi a adoptării, acum un an, a unei strategii de stat împotriva toxicomaniei valabilă până în 2020, există mult prea puţine rezultate pozitive', a subliniat preşedintele rus în cadrul unei reuniuni consacrate narcoticelor, desfăşurată în Siberia.

El a admis, de asemenea, că cifra oficială de 650.000 de drogaţi din Rusia reprezintă o subestimare. 'Potrivit experţilor, avem nu mai puţin de 2.5 milioane de persoane care consumă droguri. Este o cifră înspăimântătoare. În plus, 70% dintre ei au sub 30 de ani', a spus Medvedev.

Într-adevăr, statisticile oficiale nu-i iau în calcul decât pe toxicomanii înregistraţi ca atare de instituţii medicale specializate. Or, consumul de droguri a cunoscut o explozie în Rusia, după destrămarea Uniunii Sovietice, îndeosebi cel de heroină provenită din Afganistan, care traversează frontierele poroase dintre fostele state sovietice din Asia centrală.

Nu există o statistică oficială fiabilă cu privire la numărul de decese cauzate de droguri în Rusia, dar Serviciul federal de combatere a drogurilor estimează că 30.000 de oameni au murit în urma unor supradoze, doar în 2009.

În cadrul reuniunii de luni, preşedinta asociaţiei Mamele împotriva drogurilor, Valentina Cervicenko, a evocat un 'genocid', iar Dmitri Medvedev a avertizat că toxicomania 'distruge fondul genetic al naţiunii', într-un moment în care Rusia se află în plină criză demografică.

Preşedintele rus a făcut apel, în acest context, la crearea unui sistem fiabil de supraveghere şi evaluare a flagelului pe care îl reprezintă drogurile.

'Trebuie înfiinţat cât mai rapid un sistem de stat de monitorizare a evoluţiei toxicomaniei', a subliniat Medvedev, care a susţinut de asemenea generalizarea testelor pentru depistarea narcoticelor în şcoli şi universităţi.

Acest test 'nu este o măsură punitivă, ci vizează să-i împiedice pe oameni, tineri sau adulţi şi şomeri, să mai ia droguri', a adăugat el.

Generalizarea depistării în rândul studenţilor va avea în vedere 'mai ales instituţiile de învăţământ superior private de prestigiu', a precizat Medvedev.

În ce priveşte consumul în rândul elevilor, preşedintele rus s-a pronunţat pentru 'orice formă de depistare globală'. 'Pur şi simplu nu mai este posibil să nu fie depistat' - a insistat el.

Dmitri Medvedev a recunoscut totodată necesitatea de a deschide mai multe centre de dezintoxicare în Rusia, acordând o atenţie deosebită reabilitării minorilor.AGERPRES/(Mihaela Toth)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
România, în pericol de epidemie de HIV România este în pericol să cadă pradă unei epidemii de HIV în rândul consumatorilor de droguri injectabile în lipsa banilor destinaţi prevenirii contactării virusului, avertizează experţi de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, citaţi de revista americană Time, în ediţia din 13-20 septembrie.
Criza economică ameninţă eforturile de combatere a consumului de droguri în Europa (raport) Lisabona, 10 nov /Agerpres/ - Criza economică şi austeritatea bugetară ameninţă eforturile de combatere a drogurilor, generând îngrijorare în legătură cu creşterea consumului la persoanele defavorizate, afirmă Observatorul European pentru droguri şi toxicomanie /OEDT/ în raporul anual publicat miercuri...
Rusia ar putea desfăşura grăniceri la frontiera tadjico-afgană, temându-se de instabilitatea din Afganistan /Reuters/ Rusia ia în considerare desfăşurarea de grăniceri la graniţa dintre Tadjikistan şi Afganistan, în contextul temerilor privind creşterea instabilităţii în Afganistan după retragerea trupelor NATO din această ţară, prevăzută să se încheie până la sfârşitul anului viitor, a declarat ambasadorul rus la Kabul...
7.630 de decese cauzate de consumul de droguri, în statele membre UE şi Norvegia Un număr de 7.630 de cetăţeni ai statelor membre UE şi norvegieni au decedat în 2009 (în 2008 - 7.730) din cauza consumului de droguri iar opiaceele - în special heroina sau derivaţii acesteia - au stat la originea morţii majorităţii victimelor raportate în Europa, potrivit Raportului anual privind situaţia...
RETROSPECTIVÃ Ebola, maladia anului 2014 Epidemia de febră hemoragică Ebola din Africa de Vest, cea mai gravă de la identificarea virusului Ebola în 1976, continuă să facă numeroase victime în statele afectate, pe fondul încercărilor de a se găsi un tratament care să pună capăt pierderii de vieţi omeneşti. Epidemia, declanşată în decembrie...
Violenţa în şcoli şi consumul de droguri - probleme reale pentru autorităţile locale, Poliţie, Biserică, politicieni Violenţa în şcoli şi consumul de droguri, etnobotanice, alcool şi tutun de către elevi au constituit principala temă a simpozionului organizat joi de Inspectoratul Şcolar al Sectorului 3 şi de deputatul PSD Gabriela Podaşcă, împreună cu Primăria Sectorului 3 şi Asociaţia Europeană pentru Siguranţă şi...