Cele mai citite
 


Copiii din România au deficit major de calciu şi vitamina D
luni, 6 iulie 2009   ::   1 Comentarii :: :: Stiri, Nutritie, Pediatrie
 

Bucuresti, 6 iul /Agerpres/ - Aproximativ 93% dintre copiii din tara noastra au fost identificati cu deficiente de calciu si aproape toti cu deficit alimentar al vitaminei D, ceea ce înseamna ca în alimentatia a 9 din 10 copii cu vârsta între 3 si 6 ani, aportul de calciu este în medie de 524 mg/zi, fata de un aport standard recomandat, de 800 mg pe zi, releva studiul MAMMI (Masurarea Aportului de Macro si Micronutrienti la copii prescolari), efectuat în 2008, pentru a evalua carentele alimentare ale copiilor din mediul urban.

O situatie critica se constata si în cazul aportului de vitamina D, aratând ca 99,7% dintre copii au deficiente si la acest nutrient. Aportul mediu de vitamina D reprezinta, conform rezultatelor studiului, doar un sfert din doza zilnica recomandata, de 200 UI pe zi.

Studiul MAMMI a fost realizat sub coordonarea prof. dr. Andrei Achimas, prorector al Universitatii de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu" din Cluj Napoca, si a avut ca obiectiv principal înregistrarea, pe parcursul a 7 zile consecutive, a aportului alimentar integral, în conditiile mentinerii alimentatiei obisnuite, la copii între 3-6 ani, din România.

MAMMI s-a desfasurat în mediul urban, pe un esantion reprezentativ la nivel national si regional, de 394 de respondenti (persoane responsabile cu alimentatia copilului). Totodata, MAMMI a beneficiat de sprijinul Societatii Române de Nutritie, al Societatii Române de Pediatrie si al Institutului pentru Ocrotirea Mamei si Copilului "Dr. Alfred Rusescu".

Scheletul unui copil se reînnoieste în proportie de pâna la 100% într-un an, comparativ cu doar 10% la adulti. Daca în acest proces de reînnoire nu se asigura un aport adecvat de calciu care sa alimenteze continuu procesul de dezvoltare osoasa, pot sa apara consecinte pe termen lung, de exemplu rahitism, întârzierea cresterii.

Studiile arata ca majoritatea copiilor din România au deficit de aport alimentar de calciu si vitamina D, în contextul în care obezitatea în rândul celor mici este în crestere cu 5 - 8% si se înregistreaza din ce în ce mai frecvent diabetul de tip II la copiii (desi în trecut acesta se întâlnea doar la adulti

În contextul datelor studiului MAMMI, reiese ca, prin consumul zilnic al unei sticle de Danonino - iaurt de baut, aportul alimentar de calciu poate fi completat pâna la valoarea recomandata, iar de vitamina D este completat cu 45% din doza zilnica recomandata, îmbunatatind semnificativ statutul nutritional al copiilor.

Vara aceasta, special pentru copii, Danone lanseaza Danonino - iaurt de baut în doua variante: capsuni si piersici.

În România, 18% din piata iaurtului este reprezentata de iaurturile de baut, acestea înregistrând cresteri semnificative de la un an la altul, iar Danonino este singurul iaurt de baut dedicat copiilor. AGERPRES/(Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
de MM.
Asta nu e stire, e reclama

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Danone: Buget de 203 milioane euro pentru cercetare-dezvoltare în 2010 Paris, 20 mar /Agerpres/ - Trimisul special Agerpres, Nicoleta Gherasi, transmite: Institutul Daniel Carraso al companiei Danone a avut, în 2010, alocaţi pentru cercetare - dezvoltare un buget de 203 milioane euro, potrivit directorului de comunicare al Institutului, Francoise Neant.
Danone ar putea vinde divizia de nutriţie medicală grupului Nestle pentru trei miliarde de euro Danone, unul dintre liderii mondiali din industria alimentară, se află în negocieri avansate pentru vânzarea diviziei de nutriţie medicală grupului elveţian Nestle, după ce compania germană Fresenius SE a renunţat la această tranzacţie, au declarat, pentru Bloomberg, surse care au dorit să-şi păstreze...
Obiceiurile alimentare ale românilor - între gust, siguranță și sănătate Alimentația în cadrul stilului de viață este extrem de importantă pentru sănătatea noastră, putând avea efecte benefice sau, dimpotrivă, efecte negative asupra ei.Specialiștii spun că gustul este important, dar alegerile noastre alimentare trebuie fundamentate pe aportul nutritiv echilibrat...
O carenţă de vitamina D accelerează declinul cognitiv al persoanelor vârstnice (studiu) Persoanele în vârstă care suferă de deficit de vitamina D se confruntă cu un declin cognitiv mult mai rapid decât cele cu niveluri normale, conform unui studiu publicat luni în 'Journal of American Medical Association - Neurology', informează AFP.
Carenţa în vitamina D, factor alarmant de risc cardiac şi deces O carenţă în vitamina D este legată de un risc crescut net de maladii cardiovasculare, atacuri cerebrale şi de mortalitate, potrivit unui studiu elaborat de cercetători americani de la Institutul de cardiologie al Intermountain Medical Center din Salt Lake City /Utah, în nord-vestul SUA/ şi publicat...
Vitamina D, indicată pentru creierul persoanelor în vârstă de peste 60 de ani Washington, 26 mai /Agerpres/ - Conţinutul mare de vitamina D, prezentă în peşte şi sintetizată în piele la expunerea la soare, ameliorează funcţionarea creierului într-o manieră mult mai bună la persoanele în vârstă de peste 60 de ani, potrivit unui studiu publicat joi în Journal of Neurology, Neurosurgery...