Cele mai citite
 


Preşedintele Traian Băsescu, în Covasna (sinteză)
marţi, 19 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la Covasna, că proiectul de modificare a Constituţiei a fost finalizat şi că va fi trimis Parlamentului spre dezbatere cel mai probabil după sărbătorile de Paşte.
Şeful statului a menţionat că nu detaliază subiectul pe considerentul că proiectul va deveni public cel mai probabil în prima parte a lunii mai, dar a menţionat că a introdus în proiect ideea de regiuni, subliniind că acestea vor fi definite prin lege pe criterii sociale şi economice, şi nicidecum pe criterii etnice.
Preşedintele a arătat că optează pentru această reorganizare administrativ-teritorială din considerente legate de eficienţă şi pragmatism.
Traian Băsescu şi-a exprimat speranţa că referendumul pentru aprobarea noii Constituţii va putea fi organizat simultan cu alegerile locale din iunie 2012.
Preşedintele a subliniat că şi-a petrecut acest week-end la vila de protocol din staţiunea Covasna tocmai pentru a avea liniştea necesară aprofundării modificărilor propuse la Constituţie, subliniind că nu trebuie să se dea niciun fel de conotaţie faptului că a ales acest loc şi nu altul.
Răspunzând întrebărilor jurnaliştilor, în cadrul unei conferinţe de presă, Traian Băsescu a declarat că sprijină reforma în Sănătate demarată de ministrul Cseke Attila şi consideră că aceasta este o primă etapă, respectiv că reforma trebuie să continue pe direcţia consolidării sistemului de intervenţie de urgenţă, dar şi că este nevoie de o Lege a sănătăţii, care să stabilească un pachet de servicii de sănătate pentru fiecare contribuabil.
Fiind întrebat despre alegerile interne din cadrul PDL, şeful statului a ţinut să sublinieze că nu doreşte să se implice în campania vreunuia dintre candidaţi, fiind deschis tuturor platformelor, dar că nu poate să nu reacţioneze atunci când observă că este 'folosit' în lupta politică internă.
Traian Băsescu s-a referit în mod concret la secretarul general al PDL, Vasile Blaga, şi a conchis că 'PDL nu poate fi condus prin căprărie, nu are nevoie de un caporal, ci de un preşedinte'.
Totodată, a menţionat că el crede în parteneriatul cu Emil Boc, care a fost probat din 2004 până în prezent, şi nu are niciun motiv să-şi schimbe opţiunea.
Legat de tandemul PDL la guvernare alături de UDMR şi posibilitatea ca democrat-liberalii să piardă electoratul din Transilvania din cauza 'pretenţiilor' Uniunii, şeful statului a spus că până acum nu a sesizat niciun fel de 'condiţionare sau şantaj' din partea formaţiunii conduse de Kelemen Hunor, dar că în mod firesc într-o alianţă trebuie să priveşti şi la obiectivele partenerului.
'Dar în niciun caz autonomia pe criterii etnice nu se poate număra printre obiectivele realizabile, nu poate fi o condiţie care să fie acceptată nici de actuala coaliţie şi nici pe viitor', a mai spus Traian Băsescu.
Băsescu a reiterat faptul că este adeptul descentralizării unitare pe tot teritoriul României, indiferent dacă vorbim de Sfântu Gheorghe, Odorheiul Secuiesc, de Caracal, Constanţa sau Braşov.
În ceea ce priveşte apariţia celui de-al treilea partid maghiar pe eşichierul politic românesc, respectiv Partidul Popular Maghiar din Transilvania iniţiat de Tokes Laszlo, preşedintele Băsescu a declarat că nu doreşte să se amestece în această problemă, dar, în opinia sa, comunitatea maghiară ar trebui să-şi păstreze unitatea din punct de vedere politic, deoarece în cazul unei divizări există pericolul de a-şi pierde reprezentarea avută până acum în Parlament.
Legat de măsurile de reformă asumate de actuala coaliţie guvernamentală, Traian Băsescu a declarat că ele erau absolut necesare, iar rezultatele pozitive se vor face simţite nu peste mult timp, dar consideră că cea mai mare carenţă a Guvernului a fost faptul că nu a explicat oamenilor de ce au trebuit luate.
"Procesul de reformare a statului nu este încheiat. Avem, într-adevăr, cele patru Coduri care vor însemna un nou tip de justiţie, (...) o nouă Lege a educaţiei, Legea unică a salarizării, o Lege unică a sistemului de pensii, Legea micii reforme, dar trebuie să urmeze Legea sănătăţii şi foarte curând Legea dialogului social, care să reglementeze relaţia dintre patronat-sindicate şi Guvern", a spus Băsescu.
Acesta a menţionat că noua legislaţie desfiinţează statul social, "statul- tătuc", iar oamenii trebuie să depună şi ei eforturi pentru ca statul să devină performant.
"Dacă vom reuşi să îi facem pe români să înţeleagă acest lucru, nu cred că actualele partide care formează majoritatea parlamentară îşi vor pierde susţinerea. Dar vor trebui să explice de ce au făcut ceea ce au făcut (...). Măsurile de austeritate trebuie explicate şi acceptate. Statul nu dă, statul creează oportunităţi", a afirmat Băsescu, menţionând că şi el se va implica pe viitor pentru a remedia această 'carenţă de comunicare'.
Întrebat de ce nu mai face 'băi de mulţime' ca odinioară, Traian Băsescu a afirmat că nu se poate spune că şi-a redus apariţiile publice, dar acestea sunt mai discrete, deoarece nu şi-a stabilit ca 'obiectiv să fie fluierat la diverse evenimente' de oameni care refuză măsurile de reformă şi, implicit, perspectiva de a trăi într-o Românie modernă.
'Nu sunt îndepărtat deloc de oameni (...) Pentru mine nu este o surpriză schimbarea atitudinii faţă de mine atâta timp cât oamenii nu acceptă să trăiască într-o Românie modernă', a mai spus Traian Băsescu.
În ultimii trei ani şeful statului a venit în mod constant în staţiunea Covasna, în 2008 petrecând aici o săptămână de concediu împreună cu soţia sa la vila de protocol, o fostă cabană de vânătoare a lui Nicolae Ceauşescu, în care acesta a poposit doar o singură noapte în urmă cu aproape două decenii şi jumătate. AGERPRES/ (A - Oana Mălina Negrea)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Marko Bela: Opoziţia face o greşeală enormă crezând că pentru UDMR contează numai puterea (interviu) Vicepremierul Marko Bela a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că opoziţia face o greşeală "enormă" crezând că pentru UDMR importante sunt numai puterea şi guvernarea, catalogând drept "infantile" afirmaţiile liderilor Uniunii Social Liberale (USL), care spun că, dacă UDMR nu va trăda acum puterea...
Hunor Kelemen: Cei care au insistat cu SMURD-ul nu au evaluat bine situaţia; oamenii au spus 'Stop joc'(interviu) Preşedintele UDMR, Hunor Kelemen, este de părere că românii au înţeles măsurile de austeritate din 2010 şi 2011 şi au "răbdat", iar "picătura care a umplut paharul" şi care i-a determinat să protesteze a fost reforma din sistemul sanitar. În opinia sa, cei care au insistat mai mult decât trebuia pe acest...
UPDATE Băsescu: Cer public primului-ministru retragerea proiectului care viza reforma în Sănătate Preşedintele Traian Băsescu a cerut, vineri seară, premierului Emil Boc retragerea proiectului noii legi a Sănătăţii.
Kelemen Hunor: UDMR nu a blocat reforma în sănătate Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi că formaţiunea pe care o conduce nu a blocat reforma în sistemul medical şi chiar a demonstrat de câteva ori că este în stare să realizeze acest proces.
INTERVIU Ponta: Am învăţat destule din trecut, ca să nu pierdem a treia oară prezidenţialele Premierul Victor Ponta vorbeşte, într-un interviu acordat luni AGERPRES, despre impactul reducerii CAS şi poziţia clasei politice faţă de această măsură, despre creşterile de pensii şi salarii din 2015, dar şi despre desemnarea comisarului european din partea României.