Cele mai citite
 


Adina Geană: Tichetele de sănătate vin în întâmpinarea populaţiei
luni, 6 iulie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Bucureşti, 6 iul /Agerpres/ - Noile reglementări modifică pachetul bazal de servicii medicale din sistemul de asigurări, ţinând seama de aspecte semnalate de pacienţi, a declarat pentru AGERPRES dr. Adina Geană, preşedinte, director general al Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB).

Între aspectele semnalate se află lipsa medicilor de la cabinete atunci când sunt solicitaţi, faptul că pentru anumite tipuri de servicii medicale, cum ar fi vizite la domiciliu, medicii nu răspund solicitărilor.

Şeful CASMB, a explicat că tichetul de sănătate este materializarea unei contribuţii personale, având regim de chitanţă.

"Medicul de familie nu va mai fi plătit per capita decât în proporţie de 50%, faţă de 90% în prezent, urmând să fie plătit pe consultaţii efective. Asta înseamnă că medicii vor sta şapte ore la cabinet şi consultaţiile le vor fi plătite pe baza tichetului de sănătate. Medicul de familie va face vizite la domiciliu contra cost. Suma pe care pacientul va trebui să o plătească pentru vizita la domiciliu va fi de 15 lei, iar contravaloarea până la 80-100 de lei - costul real al vizitei - urmând să fie plătită de casa de asigurări de sănătate. Acelaşi lucru este valabil şi pentru medicii specialişti", a spus dr. Adina Geană.

Ea a reliefat că până acum, medicii specialişti aveau o normă de 28 de consultaţii. În prezent, nu mai există o limită, medicul specialist acordând toate consultaţiile pe care le are şi putând face vizite la domiciliul pacientului. Acesta din urmă va trebui să plătească pentru o astfel de vizită 20 de lei, restul până la 100-120 de lei -costul efectiv al consultaţiei la domiciliu - fiind suportat de casa de asigurări.

Preşedinta CASMB a subliniat că nu se plătesc urgenţele, iar pentru categoriile protejate, plata tichetelor se va face din fondurile publice ale instituţiilor abilitate prin lege.

Pachetul bazal de servicii medicale vine împreună cu ghidurile şi protocoalele, care vor constitui un cadru de acordare a consultaţiei pentru medici.

Dr. Adina Geană a menţionat că tot ceea ce înseamnă contribuţie rămâne la furnizorul de servicii medicale.

"Avem 4,1 milioane de contribuabili, 4,7 milioane de pensionari şi o populaţie de 21 milioane de locuitori. CASMB a colectat în luna mai 508.514.000 lei, ceea ce reprezintă colectarea aferentă lunii aprilie", a spus dr. Adina Geană.

Contribuţia personală a cetăţenilor prin tichetele pentru sănătate nu va depăşi 600 lei/an. Potrivit estimărilor, contribuţia personală prin tichete va fi de aproximativ 350 lei/an pentru un pacient mediu (calculul estimativ include 2 episoade de spitalizare continuă, 2 de spitalizare de zi, 6-8 vizite la medicul de familie, 4 vizite la medicul specialist, 1 vizită la domiciliu, 10 analize de laborator, 1 investigaţie radiologică, 1 investigaţie de înaltă performanţă), a anunţat ministrul Sănătăţii, dr. Ion Bazac pe 1 iulie când a fost lansat pachetul de servicii.

Cuantumul contribuţiei personale este de 5 lei pentru o consultaţie la medicul de familie şi de 10 lei pentru o consultaţie la medicul specialist. Vizita la domiciliu a medicului de familie după orele de program va fi taxată cu 15 lei, iar consultaţiile efectuate în structurile de urgenţă din spitale pentru pacienţii care nu reprezintă urgenţe medicale vor necesita o contribuţie personală de 20 lei.

Potrivit ministrului sănătăţii, prin introducerea tichetelor pentru sănătate se vor genera în sistem aproximativ 700 milioane de lei/anual, fonduri care vor rămâne la furnizor (cabinet medical individual, spital sau altă unitate de sănătate) şi care vor fi utilizate pentru salarii, investiţii sau servicii.

Ministerul Sănătăţii va propune, totodată, ca tichetele pentru sănătate să fie deductibile.

Vor fi scutite de la plata tichetelor de sănătate persoanele asistate social, pensionarii cu pensii sub 700 lei/lună, copiii cu vârsta până în 18 ani, şomerii, persoanele care beneficiază de gratuităţi (revoluţionari, persecutaţi politic, veterani, persoane cu handicap), personalul sanitar, gravidele, doar pentru servicii aferente gravidităţii, şi persoanele aflate în Programele Naţionale de Sănătate. AGERPRES/(Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Timiş: Casa de Asigurări de Sănătate a primit bani la rectificarea bugetară Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Timiş va folosi banii primiţi la rectificarea bugetară pentru plata furnizorilor de servicii medicale, pentru onorarea reţetelor gratuite şi compensate, dar şi pentru spitale.
Bugetul Fondului de asigurări de sănătate va fi majorat cu 291,7 milioane lei, la rectificare Bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate va fi majorat la rectificare cu 291,7 milioane lei, atât la venituri, cât şi la cheltuieli, potrivit proiectului de ordonanţă de guvern privind rectificarea bugetară.
Teleorman: Bugetul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate a crescut anul trecut Bugetul Casei Judeţeane de Asigurări de Sănătate (CJAS) Teleorman a fost în 2013 de peste 221 milioane de lei, cu 16,6% mai mare faţă de 2012 şi cu 36% în comparaţie cu 2011, a declarat vineri pentru AGERPRES purtătorul de cuvânt al acestei instituţii publice, Mihaela Popa.
Suceava: Bugetul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, suplimentat cu 10% CNAS a suplimentat cu 10% bugetul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Suceava pentru acest an, respectiv cu 36.044.220 lei, a declarat, vineri, directorul CJAS Suceava, Adela Băişanu.
Mureş: CAS a epuizat fondurile pentru decontarea medicamentelor şi materialelor sanitare Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Mureş a anunţat, joi, pe site-ul propriu, epuizarea fondurilor destinate decontării medicamentelor cu şi fără contribuţie personală, precum şi a celor pentru medicamente şi materiale sanitare din cadrul programelor naţionale de sănătate cu scop curativ.
CNAS: După rectificarea bugetară, Casa îşi va putea onora contractele cu pacienţii, medicii şi farmaciile Suma primită suplimentar la Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate în urma rectificării bugetare din data de 30 iulie are ca destinaţie plata medicamentelor din programele de sănătate şi a celor cu şi fără contribuţie personală eliberate prin farmaciile cu circuit deschis, informează CNAS printr-un...