Cele mai citite
 


(Corespondenţă) Pacienţii bulgari plătesc cel mai mult în Europa (revista presei)
marţi, 19 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Sofia, 19 apr - Corespondentul Agerpres, Ivan Radev, transmite: Pacienţii bulgari plătesc cei mai mulţi bani din propriul buzunar ca să primească un tratament, titrează marţi ziarele sofiote Novinar şi Duma. Bulgarii plătesc aproape jumătate din costul serviciului medical pe care îl primesc, în timp ce ceilalţi europeni plătesc în medie între 20 şi 25 la sută. Datele provin dintr-un studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi au fost anunţate luni de Stoicio Kaţarov, din centrul de apărare drepturilor în sistemul sanitar. Bulgarii plătesc singuri şi circa 80 la sută din valoarea medicamentelor, în timp ce europenii plătesc tot în jur de 20-25 la sută. Cheltuielile statului bulgar pentru sănătate sunt de 5-6 ori mai mici decât media europeană.
În aceste condiţii, nu este nicio surpriză că sistemul sanitar din Bulgaria este considerat cel mai ostil pentru pacienţi. Cei mai mulţumiţi de sistemele lor sanitare sunt olandezii, urmaţi de danezi şi irlandezi. Bulgaria ocupă ultimul loc în acest clasament în care participă 30 de state europene, fiind depăşită de Albania, Croaţia şi România.

40 la sută dintre pacienţii bulgari care au nevoie de chimioterapie se tratează în străinătate, scrie ziarul 24 Ceasa. Cele mai preferate destinaţii pentru bolavii de cancer sunt Turcia şi Grecia. Pentru că în Bulgaria nu pot fi găsite multe dintre medicamentele necesare pentru un asemenea tatament. O parte dintre pacienţi cumpără din ţările vecine medicamentele de care au nevoie şi le administrează acasă, iar altă parte aleg spitalele din Istanbul pentru a se trata. Serviciile acolo sunt scumpe dar nu se face niciun compromis cu calitatea tratamentului, mai scrie ziarul.

Aproximativ 2 milioane de bulgari nu au asigurare medicală, titrează Trud, citând pe fostul ministru-adjunct al sănătăţii, Emil Rainov. Datele Agenţiei Naţionale de Venituri arată că 1,2 milioane din cei puţin peste 7 milioane de locuitori ai ţării nu au asigurări de sănătate şi ar trebui să plătească întregul cost al serviciilor medicale dacă vor avea nevoie de ajutor medical. Dacă la la acest număr se adaugă şi cetăţenii bulgari care trăiesc în alte ţări, numărul persoanelor fără asigurări medicale ajunge la aproximativ 1,8 milioane. Potrivit legislaţiei, ca să aibă drept la tratament gratuit bulgarii trebuie să aibă plătite contribuţiile de asigurare de sănătate pentru cel puţin 12 din ultimele 15 luni.AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Românii care obţin venituri în străinătate nu plătesc asigurări de sănătate dacă fac dovada că plătesc acolo Românii care au domiciliul în ţară, dar obţin venituri în străinătate, nu trebuie să plătească, în 2016, contribuţii la sănătate dacă deţin o asigurare pentru boală şi maternitate în alt stat membru al Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi Confederaţiei Elveţiene sau în statele cu care România...
Peste o treime dintre românii care cumpără vacanţe în străinătate nu fac asigurare storno; 80% au asigurări de sănătate(studiu) Peste o treime dintre românii care cumpără vacanţe în străinătate (35%) nu îşi fac asigurare storno, riscând astfel să nu îşi recupereze banii dacă nu mai pot merge în concediu din cauza unor probleme personale, se arată într-un studiu realizat de o agenţie de turism online, remis miercuri AGERPRES.
România şi Bulgaria au de suferit de pe urma elitelor plecate în străinătate (presa germană) Tot mai mulţi oameni bine pregătiţi pleacă din România şi Bulgaria. Emigraţia le este uşurată de libera circulaţie în Europa, însă acestor două ţări le lipsesc specialiştii, arată luni publicaţia Augsburger Allgemeine.
(Corespondenţă) După 5 ani în UE românii şi bulgarii trăiesc mai prost decât sârbii (presă) Sofia, 31 ian - Corespondentul Agerpres, Ivan Radev, transmite: La cinci ani după aderarea lor la Uniunea Europeană, bulgarii trăiesc mai prost decât sârbii şi rămân mult în urma cetăţenilor membrelor vechi ale UE. Singura ţară din UE cu o performanţă mai proastă decât cea a Bulgariei este România, informează...
Bulgaria renunţă la majorarea contribuţiilor la sistemul de asigurări de sănătate Guvernul bulgar a renunţat la majorarea contribuţiilor la sistemul de asigurări de sănătate, care fusese aprobată săptămâna trecută, în urma protestelor angajaţilor din sistemul sanitar şi a cetăţenilor, transmite Novinite.
Marile companii farmaceutice fac testări clinice în ţări cu lacune în legislaţie, printre care şi România Marile companii farmaceutice conduc numeroase experimente clinice în străinătate, în ţări în care reglementările în domeniu sunt practic inexistente şi unde agenţia guvernamentală a SUA de protecţie a consumatorului, Food and Drug Administration /FDA/, nu ajunge, iar 'greşelile' sunt închise în mormintele...