Cele mai citite
 


Marea Britanie: Unul din patru copii apucă suta de ani
miercuri, 20 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Unul din patru copii care trăiesc în Marea Britanie îşi vor sărbători centenarul, potrivit unor cifre furnizate luni, scrie în ediţia sa de marţi cotidianul Daily Mail, subliniind faptul că cifra extraordinară indică producerea în plan social a unor schimbări masive potrivit cărora copiii de astăzi vor trăi mult mai mult decât părinţii sau bunicii lor.
Din 12,4 milioane de copii cu vârste de şi sub 16 ani, 3,3 milioane /27 %/ vor deveni centenari.
Potrivit cifrelor furnizate de Departamentul pentru muncă şi pensii, există şanse de unul la şase de a ajunge la aniversarea istorică la toate grupele de vârstă. Circa 900.000 de viitori ''centenari'' sunt pensionari cu vârste de peste 65 de ani.
Aproape 10 % din persoanele de peste 65 de ani vor atinge 100 de ani, crescând cu 12,3 % procentul persoanelor cu vârste de la 51 la 65 de ani şi la 18,5 % al celor cu vârste de la 17 la 50 de ani.
Conform experţilor, copiii ar putea să ajungă la 100 de ani, dar ei nu-şi vor obţine pensia de stat până când nu vor împlini ''70 de ani sau mai mult''.
Vârsta de pensionare creşte la 66 de ani atât pentru bărbaţi cât şi pentru femei până în 2020 şi guvernul a avertizat că ea va continua să crească.
Una dintre propunerile luate în considerare este aceea ca vârsta să crească în continuare, în timp ce se aşteaptă ca speranţa de viaţă să crească şi ea.
Laith Khalaf, analist în domeniul pensiilor şi consilier pe probleme financiare la Hargreaves Lansdown, estimează că mesajul este simplu: dacă vrei să ieşi la pensie tânăr, începe să economiseşti.
''Să trăieşti până la o vârstă înaintată este o binecuvântare, dacă îţi poţi poţi permite aceasta, dar este un blestem dacă nu-ţi poţi permite. Cei care n-au suficiente economii vor ajunge la mila pensiei de stat, care va fi ajustată în consecinţă'', a afirmat Khalaf.
Aceasta ridică şi problema referitoare la milioanele de persoane care vor apuca 100 de ani, cu o calitate săracă a vieţii, din cauza sănătăţii precare şi a banilor puţini.
Milioane de persoane în vârstă n-au pensie, nici economii, nici alte investiţii şi nici un plan privind contribuţia lor la pensie altul decât de a presta o muncă.
Cu toate că britanicii trăiesc mai mult, ei îşi petrec de asemenea mai mulţi ani imobilizaţi sau într-o stare de sănătate precară, care deseori necesită spitalizare.
Aceasta face să se întrevadă perspectiva sumbră a unei existenţe mai îndelungate cu zeci de ani decât bunicii lor, dar pe baza unui amestec zilnic de medicamente, în spital sau cu îngrijiri de durată.
''Milioane de oameni îşi vor petrece o treime din viaţă ca pensionari. Iată de ce trebuie să reformăm sistemul de pensii. Dorim să facem din el unul corect şi sustenabil pentru generaţiile viitoare'', declara ministrul britanic pentru pensii, Steve Webb.AGERPRES/(Angela Sârbu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bacău: A început construirea primului centru pediatric din România specializat integral pe îngrijirea bolilor paliative Asociaţia Lumina din Bacău, în parteneriat cu Fundaţia daneză Velux, oferă "O şansă la Demnitate" copiilor diagnosticaţi cu boli incurabile, prin punerea pietrei de temelie, joi, a construcţiei primului centru pediatric de tip "Hospice" dedicat integral îngrijirilor paliative pediatrice din România.
Când kilogramele în plus se acumulează, speranţa de viaţă se reduce (studiu) Persoanele supraponderale pierd în medie un an din speranţa de viaţă, un tribut greu, care creşte odată cu numărul de kilograme şi poate ajunge chiar la zece ani în cazul persoanelor cu obezitate severă, relevă un studiu amplu, publicat joi în revista "The Lancet" şi citat de agenţia France Presse (AFP)...
Speranţa de viaţă a crescut spectaculos în ultimul secol /studiu/ Longevitatea oamenilor a crescut atât de rapid de-a lungul ultimului secol încât vârsta de 72 de ani de acum poate fi echivalată cu cea de 30 la nivelul anului 1900, relevă un nou studiu citat de CNBC şi Financial Times.
OMS: Speranţa de viaţă pe plan mondial a crescut cu 5 ani din anul 2000 Speranţa de viaţă pe plan mondial a crescut cu cinci ani între 2000 şi 2015, a anunţat joi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), mai ales datorită progreselor înregistrate în Africa în ceea ce priveşte combaterea malariei şi a SIDA, relatează AFP.
Expert Forum: Sustenabilitatea pe termen lung a sistemului public de pensii impune creşterea vârstei de pensionare (studiu) Singurul scenariu în care fondul public de pensii poate scăpa de deficite impune creşterea vârstei de pensionare, corelată cu speranţa de viaţă la 65 de ani şi nu cu speranţa de viaţă la naştere, potrivit concluziilor unui studiu realizat de think-tank-ul Expert Forum şi Facultatea de Sociologie şi Asistenţă...
Cluj: Medicii susţin că speranţa de viaţă în creştere va duce la confruntarea cu cel puţin un tip de cancer Specialiştii în oncologie susţin că, descoperite la timp, cancerele specifice femeilor pot fi tratate cu succes şi că rata de supravieţuire poate să ajungă la peste 90% sau chiar pot fi vindecate.