Cele mai citite
 


Pulbere chimică ce poate neutraliza substanţele radioactive
miercuri, 20 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Un profesor de chimie şi o companie niponă au creat în comun o pulbere care poate reacţiona cu substanţele radioactive din apă transformându-le în precipitaţi, ceea ce ar contribui semnificativ la eforturile de neutralizare a apei contaminate provenind de la centrala nucleară Fukushima Daiichi, grav avariată în catastrofa naturală produsă la 11 martie în Japonia, informează marţi Kyodo.
Produsul, creat din mai multe elemente chimice şi minerale, între care şi zeolitul, poate reacţiona cu substanţe radioactive precum iodul, cesiul şi stronţiul, a indicat marţi Tomihisa Ota, profesor la Universitatea Kanazawa, care a făcut descoperirea împreună cu o firmă de profil, Kumaken Kougyou Co., din prefectura Akita.

Experienţele au dovedit că noul produs poate neutraliza aproape total cesiul radioactiv, dar şi iodul şi stronţiul, a explicat profesorul nipon.

La experienţe nu s-a folosit material radioactiv, însă noul produs poate fi folosit la decontaminare, deoarece radioactivitatea nu modifică proprietăţile chimice ale unei substanţe, conform aceleiaşi surse.

Marţi, operatorul centralei nucleare de la Fukushima a început pomparea a 10.000 de tone de apă contaminată, provenind de la răcirea reactoarelor, pentru a permite continuarea operaţiunilor de reparare.AGERPRES/(Florence Bedreagă)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Catastrofă naturală în Japonia: Sub calmul japonez, pândesc traumele Atitudinea rezervată de care au dat dovată japonezii supravieţuitori ai recentei catastrofe naturale care a devastat nord-estul Japoniei a atras admiraţia lumii întregi, însă psihologii avertizează că acest calm ar putea ascunde numeroase traume, relatează AFP.
Japonia: 36% dintre copiii examinaţi medical în provincia Fukushima au noduli tiroidieni Tokyo, 27 aug /Agerpres/- Japonia va extinde examinările medicale la copiii din nordul ţării, pentru a analiza efectele radiaţiilor rezultate în urma exploziei de anul trecut de la centrala nucleară de la Fukushima, după ce au fost detectaţi noduli tiroidieni la 36% dintre copii evaluaţi până în prezent...
Japonia: Urme de iod radioactive, în glanda tiroidă a copiilor de la Fukushima Urme de elemente radioactive au fost detectate în glanda tiroidă a 45% din copiii din Fukushima şi împrejurimile centralei nucleare, grav avariată de cutremurul şi tsunami de la 11 martie, au anunţat joi surse oficiale locale, citate de AFP.
Învăţămintele accidentului de la Fukushima Experţii francezi trimişi în Japonia trebuie, în afară de ajutorul imediat pe care îl acordă, să stabilească cum se poate evita o nouă catastrofă, scrie săptămânalul Le Point în ediţia de duminică.
Nivelul de radiaţii, dublu decât se estimase în zona Fukushima, Japonia nepregătită pentru o catastrofă nucleară Japonia a apreciat că nivelul radiaţiilor emanate în prima săptămână după grava avariere a centralei nucleare de la Fukushima, la 11 martie, a fost de două ori mai mare decât se estimase iniţail, transmite BBC marţi, relatând că eaceste date au fost publicate în contextul demarării de către un grup de...
Apele minerale tămăduitoare de la Tinca, din staţiunea renăscută datorită unui localnic american Apă alcalină carbogazoasă de tipul Vichy-Celestins, cu gust plăcut şi culoare cristalină, aşa scrie pe un panou albastru deasupra Izvorului 4 din Băile Tinca, jud. Bihor (nord-vest de Bucureşti).