Cele mai citite
 


A fost semnat Memorandumul de Înţelegere cu IBM pentru realizarea Centrului de Excelenţă în Cercetare din Târgu Mureş
joi, 21 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Memorandumul de Înţelegere privind realizarea Centrului de Excelenţă în Cercetare din Târgu Mureş a fost semnat săptămâna aceasta în prezenţa premierului Emil Boc, a vicepreşedintelui global al IBM Research, Thomas Revees, şi a primarului minicipiului Târgu Mureş, Dorin Florea, se arată într-un comunicat de presă dat publicităţii, miercuri, de Primăria Târgu Mureş.
'În urma semnării contractului, IBM va contribui cu know-how, expertiză şi va pune patente la dispoziţia centrului. Centrul va angaja cercetători de vârf din zona universităţilor transilvănene, iar instruirea şi perfecţionarea acestora se va face în centrele de cercetare IBM din întreaga lume', se subliniază în comunicat.
Potrivit documentului, Memorandumul de Înţelegere este un pas înainte în ceea ce priveşte implementarea strategiei Digital Mureş, iar centrul va include cercetători de vârf din zona universităţilor transilvănene, al căror domeniu cuprinde inovarea în domeniile sănătăţii şi al ştiinţelor vieţii.
'Beneficiind de un mediu universitar şi de un sector medical de înaltă competenţă, cu o administraţie locală determinată să susţină şi să se bazeze pe inovaţie şi cercetare, Târgu Mureş îşi propune să înfiinţeze primul 'Oraş Ştiinţific pentru Cercetare şi Informatică Medicală' din lume. Aceasta este una dintre componentele distincte ale strategiei Digital Mureş care, după cum a fost prezentată de consultantul Primăriei Târgu Mureş, este în linie cu planul primarului Dorin Florea cu privire la dezvoltarea viitoare a oraşului. În luna mai se aşteaptă demararea unei dezbateri publice a noii strategii, în special cu implicarea sectoarelor academice şi private. Conform estimărilor, strategia Digital Mureş va genera în următorii ani mii de locuri de muncă prin atragerea de investitori importanţi, atât din zona IT&C cât şi din zona de cercetare medicală şi farmaceutică', mai subliniază comunicatul de presă.
Centrul de Excelenţă va crea, pe lângă avantajele specifice, o serie de alte oportunităţi, cum ar fi instruirea cercetătorilor în cele mai moderne centre de cercetare din lume, angajarea cercetătorilor români şi repatrierea celor stabiliţi în străinătate, stimularea atragerii de fonduri europene sau de altă natură pentru oraşe, universităţi şi administraţia centrală, dezvoltarea Transilvaniei în special şi a României în general.
La semnarea Memorandumului, alături de premier, reprezentanţii IBM şi de conducerea municipiului Târgu Mureş, au participat şi ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Valerian Vreme şi primarii municipiilor Alba Iulia, Braşov şi Cluj Napoca.
Precizăm că Guvernul României şi IBM au purtat o serie de discuţii în acest an cu privire la crearea în Târgu Mureş a Centrului de Excelenţă în Cercetare 'Transilvania', care să fie parte a strategiei 'Digital Mureş', creată pentru a ajuta oraşul să devină un ax regional al cercetării ştiinţifice şi progresului în domeniile sănătaţii, farmaceutică, nanotehnologiei şi ştiinţelor vieţii.
Venirea IBM Research este parte a Strategiei 'Digital Mureş', care are două componente. Prima se referă la o infrastructură modernă de servicii public-private, iar a doua la construcţia şi dezvoltarea unui parc tehnologic specializat pe informatică medicală.
Potrivit strategiei, infrastructura de servicii public-private va genera economii şi va spori confortul cetăţeanului şi al mediului privat, iar 'Oraşul Ştiinţific pentru Informatică Medicală', care se va realiza cu ajutorul IBM Research, va contribui la dezvoltarea industriei, a cercetării la nivel global şi va genera mii de locuri de muncă în Târgu Mureş.AGERPRES/ (AS - Dorina Matiş)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Primăria Târgu Mureş se pregăteşte pentru accesarea de fonduri europene pe cercetare-dezvoltare în domeniul medical Primăria Târgu Mureş a invitat Consiliul Judeţean Mureş să participe, în calitate de membru fondator, la constituirea Asociaţiei 'Life Tech City', pentru crearea polului de competitivitate pe cercetare-dezvoltare în domeniul medical şi informatică medicală, condiţie prealabilă pentru accesarea fondurilor...
Mureş: Proiectul Centrului de Cercetare al IBM ar putea fi extins regional, incluzând universităţi din Budapesta şi Viena Primarul municipiului Târgu Mureş, dr. Dorin Florea, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că a trimis o scrisoare IBM prin care a anunţat compania că proiectul Centrului de Excelenţă în Cercetare Medicală care se doreşte a fi realizat la Târgu Mureş ar putea fi extins regional, prin includerea...
Finanţare nerambusrabilă pentru două proiecte de cercetare de peste 3,7 milioane de euro, la UMF Târgu Mureş Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş a câştigat finanţări nerambursabile pentru două noi proiecte de cercetare în cadrul axei de finanţare pentru atragerea de personal cu competenţe avansate din străinătate, în valoare totală de peste 3,7 milioane de euro.
Primăria Târgu Mureş alocă fonduri pentru redeschiderea centrului pentru copiii cu handicap sever Primarul din Târgu Mureş, dr. Dorin Florea, şi preşedintele Consiliului Director al Fundaţiei Alpha Transilvană, dr. Alexandru Lupşa, au anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă, că municipalitatea va aloca fonduri pentru redeschiderea Centrului 'Perseverenţa' pentru copiii cu handicap sever şi multiplu...
Dr. Radu Deac:Academia de Ştiinţe Medicale derulează trei proiecte majore pe dotare, instruire şi transplant Vicepreşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale, profesor doctor Radu Deac, a declarat vineri, la Târgu Mureş, că la nivel naţional se derulează trei proiecte cu un impact major asupra sănătăţii populaţiei, pe partea de dotare cu angiografe, pe instruirea personalului şi pe impulsionarea activităţii de...
IUBCvT şi UMF Târgu Mureş, proiect pentru un centru de cercetări şi diagnostic al tuturor patologiilor cardiovasculare Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) şi Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş colaborează la elaborarea unui proiect pentru accesarea de fonduri europene, care vizează construirea unui centru de cercetări şi de diagnostic al tuturor patologiilor...