Cele mai citite
 


Bucureşti, capitala agenţiilor care luptă împotriva criminalităţii informatice
joi, 21 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ingrijorati de ingeniozitatea hackerilor români, americanii au stabilit patru birouri de investigare la noi in ţară, Bucureşti devenind astfel capitala agenţiilor de luptă împotriva criminalităţii informatice, scrie Financiarul.
De la clonarea cardurilor bancare, fraudele pe site-urile de licitatii si, mai nou, furtul de baze de date, români anonimi fac milioane de euro stând în faţa calculatoarelor.
Pentru a lupta cat mai eficient cu gulerele albe ale criminalitatii informatice, reprezentantii DIICOT, ai Inspectoratului General al Politiei Romane si ai US Secret Service au pus la cale deschiderea la Bucureşti a unui centru de pregatire a agentilor impotriva a ceea ce americanii numesc 'cyber crime'.
'Sper ca, daca vom pune bazele unei forme de pregatire printr-o unitate care sa asigure training pentru toate tarile din Uniunea Europeana si, de ce nu, si de peste Ocean, sa reusim sa controlam mai bine acest fenomen', spune procurorul-sef al DIICOT /Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism/, Codruţ Olaru.
Nu mai departe de saptamana trecuta, cinci persoane au fost acuzate de acces ilegal la sisteme informatice, transfer ilegal de date si efectuare de operatiuni frauduloase prin intermediul sistemelor informatice, valoarea prejudiciului fiind estimata la 100.000 de dolari americani. Anchetatorii de la DIICOT Prahova au stabilit ca faptele de care cei cinci sunt acuzati s-au petrecut in perioada 2009-2010, iar compania vizata a fost Western Union.
De notorietate sunt doua fraude informatice asemanatoare celor prezentate, chiar daca finalitatea actiunii era santajul la adresa companiilor in scopul restituirii informatiilor. Prima dintre ele se refera la societatea Medlife. Anchetatorii sustin ca Alin-Alexandru Alexandrescu a accesat, fara drept, adresele de e-mail utilizate de persoane din conducerea clinicii, precum si sistemul informatic al clinicii, si a copiat bazele de date ale aplicatiei informatice de gestionare a datelor de stare civila, tratamentelor medicale, precum si alte date confidentiale ale pacientilor. Ulterior, prin intermediul postei electronice, Alexandrescu i-a contactat pe reprezentantii clinicii si le-a cerut suma de 300.000 de euro, sub amenintarea ca, in caz contrar, va publica pe internet datele confidentiale ale pacientilor, situatie de natura a perturba grav activitatea clinicii, au precizat procurorii.
Un alt caz, care este pe cale sa ajunga in tribunal, investigat de procurori se refera la compania Dacia, unde baza de date a uzinelor de la Pitesti a fost accesata ilegal, iar in schimbul restituirii informatiilor spargatorii cereau cateva zeci de mii de euro.
De referinta este si atacul asupra bazei de date a companiei Holcim România, cand in 30 noiembrie compania a anuntat disparitia a 1,6 milioane de certificate de dioxid de carbon, valoarea acestora fiind de aproximativ 15 milioane de euro.
Potrivit companiei de securitate informatica Symantec, România este devansata numai de China, cu 28,2 la suta din atacurile asupra computerelor, si este urmata de Statele Unite, Taiwan si Marea Britanie, iar, in ceea ce priveste phishingul, România se clasa pe locul 5, fiind devansata de SUA, Coreea de Sud, Spania si Polonia.AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
România, citată pentru insuficienta protecţie a proprietăţii intelectuale SUA au deplâns luni comercializarea prin internet a produselor contrafăcute în numeroase ţări şi au citat România printre ţările în care măsurile de combatare a infracţiunilor la adresa proprietăţii intelectuale sunt prea puţin relevante, potrivit raportului anual întocmit de serviciile Reprezentantului...
România, Ungaria şi Bulgaria, vizate de cele mai multe investigaţii OLAF privind fraude cu fonduri europene Mai mult de o treime dintre investigaţiile făcute în 2014 de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) privind presupuse cazuri de fraudă cu fonduri UE au vizat România, Ungaria şi Bulgaria, conform raportului de activitate al instituţiei pe anul trecut, informează Euronews.
Ambasada SUA organizează un concurs de clipuri video cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva SIDA Ambasada SUA la Bucureşti organizează, începând de miercuri până pe 16 noiembrie, un concurs de clipuri video cu tema "De ce este importantă oprirea infectării cu HIV?" cu ocazia Zilei mondiale de luptă împotriva SIDA.
România, lider coordonator pentru gestionarea febrei aftoase în zona balcanică România găzduieşte, joi şi vineri, o şedinţă de lucru a Comitetului Executiv al Comisiei Europene pentru gestionarea febrei aftoase (EuFMD), în condiţiile în care ţara este, totodată, lider coordonator pentru zona balcanică prin Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor...
Prahova: Percheziţii ale DIICOT în Ploieşti şi Bucureşti la magazine de etnobotanice Procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Ploieşti, desfăşoară, joi, o serie de percheziţii la magazine de etnobotanice din Bucureşti şi Ploieşti, dar şi la domiciliile celor doi patroni ai respectivelor puncte comerciale.
Echipa de detectivi Ray-Ban® „Never Hide" începe lupta împotriva produselor contrafăcute în România – fanii Ray-Ban sunt invitaţi să i se alăture! Luxottica Group, deţinătorul mărcii Ray-Ban, lider mondial în domeniul ochelarilor de soare şi de vedere, anunţă lansarea unei campanii de combatere a fenomenului de produse contrafăcute a ochelarilor de soare Ray-Ban în România, cu implicarea clienţilor săi cei mai loiali.