Cele mai citite
 


Cernobâl: Belgienii nu au fost contaminaţi după accidentul din aprilie 1986
joi, 21 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Accidentul de la centrala nucleară de la Cernobâl, din aprilie 1986, nu a dus la creşterea numărului de cazuri de cancer în Belgia, este concluzia versiunii actualizate a raportului Centrului de studii nucleare din Belgia (CEN), notează miercuri cotidianele Le Soir şi La Libre Belgique.
"Nivelul de radiaţii adiţionale înregistrat în Belgia după accident a fost slab comparativ cu nivelul mediu de expunere al populaţiei noastre. Chiar dacă se iau în calcul factorii de risc cei mai pesimişti în privinţa inducerii unor forme de cancer şi anomalii congenitale sau ereditare, nu este posibilă detectarea unei eventuale creşteri a numărului acestor afecţiuni. Nici alte efecte asupra sănătăţii (probleme funcţionale ale tiroidei, scăderea fertilităţii etc.) nu au fost evidenţiate în ţara noastră'', relevă studiul amintit.

În opinia lui Louis de Saint-Georges, unul dintre experţii de la CEN, doza de radiaţii la care a fost supusă populaţia belgiană a fost mult prea redusă pentru a antrena o creştere a cazurilor de cancer.

"În Belgia, contaminarea din 1986 a depins mult de condiţiile atmosferice. Zonele cele mai expuse au fost cele în care a plouat, în special în zona dintre oraşele Mol şi Arlon. În cazul adulţilor, doza de radiaţii a variat de la 0,03 la 0,1 mSv (milisieverţi) în primul an după accident. Această valoare a putut atinge 0,3 mSv la copiii mici cei mai expuşi, ca urmare a specificului alimentaţiei lor şi a sensibilităţii mai mari faţă de radiaţii. Or, riscul contaminării ar fi apărut la un nivel de 4 mSv pentru un copil mic ce ar fi fost hrănit în special cu lapte cu grad ridicat de contaminare, ceea ce nu a fost cazul'', a explicat Saint-Georges.AGERPRES/(Tudor Martalogu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Dr.George Sorin Ţiplică: Expunerea la radiaţii ultraviolete a muncitorilor din agricultură este foarte înaltă Măsurătorile efectuate în cadrul unui proiect european, StanDerm, la care participă 29 de ţări şi 140 de experţi din Europa, au stabilit că, în anumite zone agricole din România, expunerea muncitorilor la radiaţiile ultraviolete este foarte ridicată, a declarat vineri, la Târgu Mureş, profesor doctor...
Broccoli, o armă neaşteptată împotriva radiaţiilor În spatele clasicului îndemn 'Mănâncă legume' se află deja ceva mai mult decât presiunile părinţilor sau nutriţioniştilor. Un nou studiu dezvăluie că, pe lângă efectul lor anticancerigen, legumele crucifere sunt extrem de utile împotriva radiaţiilor, informează Le Monde.
Beneficii si riscuri ale radiografiei Radiografia este esentiala pentru diagnosticarea corecta, dar trebuie sa foloseasca doze minime de radiatii, au subliniat ieri specialistii, cu ocazia Zilei Mondiale a Radiografiei.
Fukushima: creşterea riscului de cancer în apropierea centralei nucleare, potrivit unui raport OMS Populaţia din cele mai contaminate zone în urma accidentului nuclear din 2011 de la centrala Fukushima Daiichi este expusă unui risc uşor de a dezvolta anumite forme de cancer pe parcursul vieţii, dar care este atât de redus încât probabil nu va fi detectabil, au apreciat mai mulţi experţi într-un raport...
DOCUMENTAR: Cum a fost prezentat în România accidentul nuclear de la Cernobîl România nu a scăpat de efectele accidentului nuclear de la Cernobîl, la fel ca multe alte ţări europene din emisfera nordică a continentului. După accident, norul radioactiv a ajuns deasupra Moldovei. Măsurătorile făcute atunci au înregistrat o creştere foarte mare ale radiaţiilor, chiar de 10.000 de...
Risc sporit de cancer în urma scanărilor efectuate în copilărie Expunerea la radiaţiile mai multor scanări înainte de împlinirea vârstei de 15 ani ar putea tripla riscul de a se contracta mai târziu un cancer al creierului sau o leucemie, potrivit unui studiu publicat joi de revista britanică The Lancet.