Cele mai citite
 


Gripa porcină a început în surdină şi acum este de neoprit
marţi, 14 iulie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Raceala si gripa, Stiri, Gripa porcina
 

/La Stampa/

Roma, 14 iul /Agerpres/ - Toate cele trei pandemii ale secolului al XX-lea au început în surdină, aşa cum arată într-un studiu publicat în Proceedings of National Academy of Sciences /PNAS/, săptămâna aceasta, Robert Wester de la St. Jude Children’s Research Hospital

''Nu au apărut pe neaşteptate şi au circulat ani de zile prin lume sub forme mai mult sau mai puţin atenuate înainte de a izbucni sub formă de pandemie'', a afirmat Robert Wester, citat de ziarul italian La Stampa.

Rezultatele studiului, pe lângă faptul că sunt un motiv de reflecţie, ar putea face să se înţeleagă mai bine istoria naturală a multor virusuri şi îndeosebi a virusului gripei porcine. Webster a confruntat genomurile virusurilor de gripă din 1918, 1957 şi 1968 şi pe cele ale tulpinelor virale înrudite pentru a determina originile lor şi amestecul genetic care le-au produs. S-a descoperit astfel că virusul gripei spaniole care s-a manifestat în toată virulenţa lui în 1918, în realitate era în circulaţie încă din 1911 la porci şi la oameni şi că probabil nu a fost transmis de păsări.

Pandemia ar fi fost generată de trecerea virusului de la porci la om. Porcul are un rol fundamental în transmiterea infecţiei, având în vedere că posedă receptori atât pentru virusurile aviare cât şi pentru cele umane şi poate desfăşura un rol de incubator evolutiv şi de inel de transmitere.

Şi virusurile din 1957 şi 1968 s-ar fi format în acelaşi fel, prin schimburi genetice cu ''oaspeţi'' necunoscuţi şi cu virusuri aviare.

Referindu-se la circulaţia actualului virus H1N1, cercetătorii recomandă, în scopul prevenirii izbucnirii unei alte pandemii, ca supravegherea sanitară să vizeze studierea nu numai a posibilelor mutaţii ale proteinei de suprafaţă hemaglutinina /H/, ci şi a acelor gene care par, cel puţin pentru moment, nesemnificative.

Pandemia noii gripe ''nu se poate opri'' - acesta este rezultatul cercetării unei comisii de experţi a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii /OMS/, anunţat la 13 iulie, în cadrul unei conferinţe de presă la Geneva, de către Marie-Paule Kieny, directoarea Iniţiativei pentru cercetarea asupra vaccinului.

Aşa cum a anunţat Kieny, această problemă a fost studiată de un grup de experţi alcătuit din diferite comisii, fiecare dintre ele ocupându-se de o temă specifică. Grupul a ajuns vineri, 3 iulie, la o recomandare pe care a făcut-o directorului general al OMS. ''În această recomandare, luând în considerare datele epidemiologice, gravitatea maladiei şi previziunile privind disponibilitatea vaccinurilor, comisia recunoaşte că pandemia gripei H1N1 nu poate fi stopată'', a explicat Kieny.

În laboratoarele din lumea întreagă cursa pentru vaccinul împotriva noii gripe H1N1 continuă. Marie-Paule Kieny a precizat că vaccinul ''va fi disponibil între septembrie şi octombrie''. Abordarea se va face în trei trepte: trei administrări pentru a garanta un efect-scut împotriva gripei de sezon şi a virusului H1N1.

Oamenii de ştiinţă examinează şi posibile scenarii şi, prin urmare, diferite strategii de vaccinare de adoptat pentru combaterea celui de-al doilea val de ''gripă porcină'' prevăzut. Dacă printre grupurile de populaţie de imunizat prioritatea, pentru moment, este acordată operatorilor sanitari, din observaţia epidemiologică rezultă ''că persoanele obeze sunt mai expuse riscului, chiar dacă nu se ştie din care cauză, dacă această aparentă vulnerabilitate s-ar datora excesului de greutate sau altor condiţii corelate obezităţii'', a precizat expertul. Un alt grup aflat în vizorul specialiştilor este cel al copiilor mici. AGERPRES/ (Adriana Doicaru)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Australia a început testele clinice pentru un vaccin împotriva gripei porcine Canberra, 22 iul /Agerpres/ - Australia, una dintre ţările cele mai afectate de gripă porcină din zona Asia-Pacific, a început miercuri testele clinice pentru definitivarea unui vaccin împotriva gripei porcine, au anunţat surse guvernamentale, citate de AFP.
Albania confirmă primul caz de gripă porcină Tirana, 21 iul /Agerpres/ - Albania a confirmat luni primul caz de gripă porcină la un student care deja s-a vindecat de această boală, informează Associated Press.
Marea Britanie: Ministrul sănătăţii face apel la calm după confuzia generată de sfaturile privind gripa porcină Londra, 20 iul /Agerpres/ - Ministrul britanic al sănătăţii Andy Burnham a asigurat din nou luni că Marea Britanie este bine pregătită pentru a face faţă unei pandemii de gripă porcină şi a respins acuzaţiile conform cărora guvernul a lansat sfaturi contradictorii, relatează Reuters.
Marea Britanie: vaccinarea în masă împotriva gripei porcine este extrem de riscantă /The Times/ Londra, 22 iul /Agerpres/ - Marea Britanie se pregăteşte pentru un program de vaccinare în masă, care, deşi dispune de suficient vaccin pentru întreaga populaţie, începând cu staff-ul medical, se va dovedi o „nebunie” dat fiind că vaccinul împotriva gripei porcine nu a fost încă suficient...
OMS acuză faptul că ţările bogate sunt avantajate în privinţa accesului la vaccinul pentru gripa porcină Geneva, 14 iul /Agerpres/ - Directoarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), dr. Margaret Chan, a deplâns marţi faptul că accesul la vaccinul împotriva gripei porcine va fi rezervat în primul rând ţărilor celor mai dezvoltate în detrimentul locuitorilor din ţările sărace, relatează AFP.
Kenya anunţă primul caz confirmat de gripă porcină Nairobi, 29 iun /Agerpres/ - Kenya a descoperit prima contaminare cu gripă porcină, la un student britanic de 20 de ani, a declarat luni ministrul sănătăţii, Beth Mugo, citat de Reuters.