Cele mai citite
 


Global 2000 acuză autorităţile japoneze că minimalizează gravitatea situaţiei din jurul Fukushimei
joi, 21 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Satul japonez Akougi Kunugidaira se află la circa 20 km de ruinele centrale nucleare de la Fukushima. Cine locuieşte acolo se supune la fiecare două ore unei investigaţii cu raze Roentgen - aceasta este comparaţia prin care Global 2000, o organizaţie austriacă de apărare a mediului, vrea să explice doza de radiaţii primită de locuitorii satului, şi anume 47 microsievert/oră. Chiar şi în satele din afara razei de 30 km, această valoare este de 21,8 microsievert/oră, echivalentul unei expuneri la o radiografie pulmonară la fiecare patru ore şi jumătate, avertizează organizaţia, într-un comunicat dat publicităţi miercuri la Viena, conform APA.
Global 2000 acuză autorităţile japoneze că minimalizează în continuare gravitatea situaţiei din jurul centralei, unde există un nivel crescut de cesiu 137, în condiţiile în care reactoarele sunt "încă departe" de a fi aduse sub control. "Cesiul 137 are o perioadă de înjumătăţire de 30 de ani şi doar după zece astfel de perioade, adică 300 de ani, este considerat inofensiv", arată organizaţia.

În cazul legumelor crescute la Kawamata, la o depărtare de 45 km de Fukushima, a fost măsurată o cantitate de cesiu radioactiv de 180.000 de becquereli/kg, în timp ce Uniunea Europeană acceptă o valoare maximă de 600. "Acestea sunt cifre care ne îngrijorează. Din păcate, emisia de substanţe radioactive este încă departe de a înceta", a declarat expertul Reinhard Uhrig.

După catastrofa de la Cernobâl, consensul medical este că nu există o cantitate "sigură" de radiaţii. Orice expunere suplimentară trebuie evitată, pentru că are întotdeauna potenţialul de a îmbolnăvi, a mai avertizat Uhrig.

Global 2000 mai susţine că firma Tepco, autorităţile japoneze, dar şi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică /AIEA/ au arătat o "creativitate uimitoare, atunci când este vorba despre prezentarea pozitivă a ştirilor îngrozitoare". În loc să utilizeze unitatea obişnuită becquerel/mp (Bq/mp), au indicat în comunicate valorile în megabecquereli, care, la prima vedere, par mai mici, arată aceeaşi organizaţie.AGERPRES/(Irina Cristea)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Beneficii si riscuri ale radiografiei Radiografia este esentiala pentru diagnosticarea corecta, dar trebuie sa foloseasca doze minime de radiatii, au subliniat ieri specialistii, cu ocazia Zilei Mondiale a Radiografiei.
Niveluri periculos de ridicate de radiaţii vor persista la Cernobîl în deceniile şi chiar secolele următoare (Greenpeace) Localnicii din zona Cernobîl continuă să consume hrană şi apă ce conţin niveluri periculoase de radioactivitate chiar şi la 30 de ani după accidentul nuclear, iar acestea vor persista în deceniile şi chiar secolele următoare. În contextul crizei economice care afectează Rusia, Ucraina şi Belarus, testele...
Diagnosticare şi determinare a celulei canceroase într-o zi la Centrul de Excelenţă 'Renaşterea' La Centrul de Excelenţă ''Renaşterea'', inaugurat miercuri în Bucureşti, un diagnostic de cancer şi determinarea celulei canceroase se pot obţine în 75 de minute.
Dr.George Sorin Ţiplică: Expunerea la radiaţii ultraviolete a muncitorilor din agricultură este foarte înaltă Măsurătorile efectuate în cadrul unui proiect european, StanDerm, la care participă 29 de ţări şi 140 de experţi din Europa, au stabilit că, în anumite zone agricole din România, expunerea muncitorilor la radiaţiile ultraviolete este foarte ridicată, a declarat vineri, la Târgu Mureş, profesor doctor...
Fukushima: S-a scurs în ocean apă cu un nivel de radiaţii de 20.000 de ori peste limite Apa contaminată cu substanţe radioactive care s-a scurs în oceanul Pacific de la centrala nucleară Fukushima Daiichi la începutul lui aprilie a depăşit de 20.000 de ori limita anuală admisă de emisii radioactive, a anunţat joi operatorul centralei, Tokyo Electric Power Co. /Tepco/, transmite Kyodo.
Satu Mare: Computerul tomograf de la SJU, în reparaţii după folosirea "exagerată" Computerul tomograf (CT) de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Satu Mare este oprit pentru a treia oară, el fiind nefuncţional timp de 30 de zile în ultimul an, din cauza folosirii intense. Directorul medical al SJU, Paula Mare, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că anul trecut au fost efectuate...