Cele mai citite
 


Statisticile privind noua gripă nu sunt fiabile (OMS)
miercuri, 15 iulie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Raceala si gripa, Stiri, Gripa porcina
 

/British Medical Journal (BMJ) /

Paris, 15 iul /Agerpres/ - Statisticile referitoare la numărul de cazuri şi mortalitatea virusului A (H1N1) nu sunt fiabile, mai ales pentru că mai multe persoane contaminate nu sunt luate în calcul, potrivit unui studiu publicat miercuri de British Medical Journal (BMJ) - informează AFP

Potrivit ultimului bilanţ al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), au fost contabilizate 94.512 de cazuri de persoane infectate cu virusul A (H1N1) şi 429 de decese. Circa 0,5% dintre persoanele contaminate mor din cauza maladiei, ceea ce plasează noua gripă în tranşa superioară a gripelor sezoniere care fac ravagii în fiecare iarnă.

Epidemiologii de la Imperial College din Londra avertizează împotriva unei ”interpretări simpliste a acestor cifre brute”.

O problemă ar fi neluarea în calcul a persoanelor care sunt purtătoare ale virusului dar nu se îmbolnăvesc sau nu se îmbolnăvesc destul de grav pentru a merge la medic.

Cercetătorii arată de asemenea marile diferenţe dintre ţări în ceea ce priveşte nivelurile de mortalitate. În Mexic, care a înregistrat 119 decese din 10.292 de cazuri repertoriate, rata este de peste două ori mai mare decât cea din Canada, SUA sau unele ţări europene.

Versiunea virusului care circulă în Mexic este poate mai virulentă, dar diferenţa s-ar putea explica şi prin faptul că mexicanii se axau pe formele mai grave ale bolii, în timp ce numărul de infecţii era în realitate mult mai mare. Noua gripă ar fi, atunci, mai puţin periculoasă decât păruse iniţial.

Studiul BMJ avertizează totodată împotriva unei posibile creşteri a numărului de infrarcte legate de gripă care ar putea să nu apară în statistici.

Autorii studiului subliniază importanţa unor date fiabile în contextul în care virusul poate suferi mutaţii iar virulenţa şi contagiozitatea lui pot evolua prin schimburi genetice cu viruşi ai gripei sezoniere.AGERPRES/(Pepa Siţa)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Noi cazuri confirmate de infectare cu virusul A/H1N1 Bucureşti, 25 iul /Agerpres/ - Un număr de 18 persoane, respectiv 17 studenţi şi un profesor, a fost confirmat, sâmbătă, de Institutul Naţional Cantacuzino, cu virusul gripal A/H1N1, precizează un comunicat al Ministerului Sănătăţii, remis AGERPRES.
Zece cazuri noi de infectare cu virus A/H1N1 Bucureşti, 21 iul /Agerpres/ - Alte 10 cazuri noi de infectare cu virusul gripal A/ H1N1 au fost înregistrate de Reţeaua de supraveghere a bolilor transmisibile.
Australia a început testele clinice pentru un vaccin împotriva gripei porcine Canberra, 22 iul /Agerpres/ - Australia, una dintre ţările cele mai afectate de gripă porcină din zona Asia-Pacific, a început miercuri testele clinice pentru definitivarea unui vaccin împotriva gripei porcine, au anunţat surse guvernamentale, citate de AFP.
Canada: primul caz de gripă porcină rezistent la Tamiflu Ottawa, 22 iul /Agerpres/ - Canada a înregistrat primul caz în care virusul gripei porcine este rezistent la Tamiflu, informează miercuri Associated Press.
Albania confirmă primul caz de gripă porcină Tirana, 21 iul /Agerpres/ - Albania a confirmat luni primul caz de gripă porcină la un student care deja s-a vindecat de această boală, informează Associated Press.
Gripa porcină: peste 700 de morţi în întreaga lume Geneva, 21 iul /Agerpres/ - Virusul gripei porcine, apărut la sfârşitul lunii martie, a ucis deja peste 700 de persoane de pe tot globul, a indicat marţi purtătorul de cuvânt al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Aphaluck Bhatiaseve, informează AFP