Cele mai citite
 


Acord de cooperare între MECTS şi Ministerul Educaţiei din Armenia
vineri, 22 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Daniel Funeriu, şi omologul său din Republica Armenia, ministrul Educaţiei şi Ştiinţei, Armen Ashotian, au semnat, joi, un acord menit să încurajeze cooperarea între organizaţiile ştiinţifice, universităţi şi echipe de cercetători.
Totodată, acordul va consolida relaţiile de cooperare dintre comunităţile ştiinţifice din cele două ţări, iar părţile vor sprijini schimbul de date şi informaţii ştiinţifice şi vor încuraja cercetarea fundamentală şi aplicată care să permită utilizarea reciprocă a echipamentelor.
De asemenea, va fi încurajată derularea de proiecte bilaterale de interes comun între instituţiile şi organizaţiile din ambele ţări şi schimbul de personal ştiinţific acordând prioritate tinerilor cercetători.
"Orice argument de dezacord care poate apărea va fi soluţionat prin negocieri şi consultări", prevede actul semnat, care are o valabilitate de 4 ani şi care va putea fi prelungit tacit.
Accentul, după cum susţine ministrul Daniel Funeriu, va fi pus pe domeniile: fizică nucleară, sănătate, agricultură, istoria minorităţii armene, dar şi istoria comună.
Daniel Funeriu a afirmat că a discutat cu omologul său şi despre legea educaţiei naţionale, despre faptul că România va organiza în zilele de 26 şi 27 aprilie 2012 conferinţa interministerială Bologna, iar în acest an Polonia şi Armenia vor fi copreşedinţii unei astfel de conferinţe.
"Este foarte important ca România să aibă cât mai mulţi studenţi străini, iar dacă sistemul nostru de învăţământ superior va fi mai bun, vor veni mai mulţi studenţi să înveţe în ţara noastră", a afirmat ministrul Funeriu.
La rândul său, ministrul Educaţiei armean a apreciat reforma sistemului de educaţie din România şi Legea educaţiei naţionale, spunând că poate reprezenta un model şi pentru ţara sa.
Totodată, el a spus că 80 de studenţi armeni au învăţat limba română în universităţi din Armenia.
"Experienţa românească este foarte importantă pentru noi", a mai adăugat ministrul armean.
El l-a invitat pe ministrul Educaţiei în vizită în Armenia.
Cu prilejul semnării acordului, ministrul Daniel Funeriu a declarat că România nu mai putea creşte în calitate cu vechiul sistem educaţional.
"Ţintele UE pentru 2020 sunt mult diferite de ceea ce este astăzi în România. Aceste date arată că vechiul sistem de învăţământ şi-a atins maximul de potenţial. Nu mai puteam să creştem pe vechiul model de învăţământ în calitate", a spus demnitarul referindu-se la raportul UE privind sistemul de învăţământ.
Daniel Funeriu a precizat că România a făcut progrese în ce priveşte abandonul şcolar de la 23% în anul 2002, la 16,6% în prezent.
Ministrul consideră că abandonul şcolar se va reduce cu ajutorul măsurilor prevăzute în Legea educaţiei naţionale.
"În contextul legii sunt câteva măsuri foarte puternice pentru a scădea abandonul şcolar: obligativitatea clasei pregătitoare de la vârsta de 6-7 ani. Toate datele arată că aducerea copiilor mai devreme la şcoală scade semnificativ rata abandonului şcolar, programele sociale asociate cu şcoala scad abandonul şcolar - de exemplu, programul 'Cornul şi laptele', programul 'Bani de liceu'. Aceste programe sociale şi ele au adus la scăderea abandonului şcolar şi cred că trebuie modernizate. O mai mare putere de administrare a colectivităţilor locale a părinţilor, a comunităţii locale este cheia aducerii copiilor, care de multe ori sunt din medii defavorizate", consideră Funeriu.
O altă măsură menţionată de ministru şi care va ajuta la reducerea abandonului şcolar (astfel să se ajungă la ţinta pentru 2020 asumată de România de 11% de părăsire timpurie a şcolii) este creşterea atractivităţii şcolii şi a programei şcolare.
În opinia ministrului, rezultatele măsurilor privind abandonul şcolar se vor vedea treptat.
Funeriu a mai subliniat faptul că în mandatul său a scăzut cu 16% absenteismul, arătând că în primul semestru 2010-2011 faţă de perioada similară a anului 2009-2010 numărul de absenţe a fost mai mic cu 16%.
În ceea ce priveşte procentajul populaţiei care a absolvit învăţământul superior acesta este unul scăzut, de 16%.
"Ţinta României pentru 2020 este ca 26,4% din populaţia României cu vârsta între 30 şi 34 să termine o formă de învăţământ superior. Sporirea numărului de studenţi este strâns legată de modul în care universităţile din România vor şti să se modernizeze în urma aplicării Legii Educaţiei Naţionale. Universităţile care nu au fost centre universitare în mod tradiţional trebuie sprijinite pe palierul pe care pot să aducă ceva comunităţii locale - studii până la licenţă", a explicat ministrul Educaţiei.
Referindu-se la învăţarea pe tot parcursul vieţii, Funeriu apreciază că aceasta este foarte importantă, mai ales că în prezent, faţă de media europeană de aproximativ 12%, în România acest procent este de 1,6%.
"Avem o mobilitate ocupaţională foarte mare la ora actuală. La ora actuală un absolvent de liceu statistic îşi va schimba meseria de trei ori pe parcursul vieţii. Legea Educaţiei Naţionale prevede crearea unui cont educaţional pentru a sprijini învăţarea pe tot parcursul vieţii. Indicii care sunt măsuraţi arată lucruri care se spun de mult timp, că e nevoie de schimbări majore în sistemul educaţional dacă vrem să nu mai risipim inteligenţa tinerilor noştri", a mai spus ministrul. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cercetător ştiinţific dr. Otilia Bobiş (USAMV): Mierea românească este o adevărată comoară naţională (interviu) Cercetător ştiinţific dr. Otilia Bobiş, manager la Laboratorul de controlul calităţii produselor apicole al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca şi cadru didactic asociat al instituţiei de învăţământ superior, a acordat un interviu AGERPRES în care descrie...
De ce este Marea Britanie părtinitoare cu privire la studenţii din România şi Bulgaria? Deşi România şi Bulgaria sunt ţări membre ale UE, legislaţia din Marea Britanie discriminează inechitabil studenţii din cele două ţări. Mădălina Ciobanu, studentă româncă la jurnalism şi relaţii publice la 'University of the West of England' din Bristol /UWE/, nu este de acord cu acest sistem, semnând...
INTERVIU Ponta: Am învăţat destule din trecut, ca să nu pierdem a treia oară prezidenţialele Premierul Victor Ponta vorbeşte, într-un interviu acordat luni AGERPRES, despre impactul reducerii CAS şi poziţia clasei politice faţă de această măsură, despre creşterile de pensii şi salarii din 2015, dar şi despre desemnarea comisarului european din partea României.
LSTM: Declaraţiile UDMR, surse de presiune asupra sistemului de justiţie şi asupra conducerii UMF Liga Studenţilor Târgu Mureş (LSTM) consideră declaraţiile liderilor UDMR, referitoare la înfiinţarea liniei maghiare la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din oraş, ca fiind surse de presiune asupra sistemului de justiţie din România, precum şi asupra conducerii şi a Senatului universităţii...
Timiş: IMM-urile din România pot beneficia de reducerea barierelor economice transatlantice, spune un oficial SUA Elena Bryan, consilier superior al Misiunii SUA pentru UE, a efectuat, miercuri, o vizită la Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură (CCIA) Timiş, unde a discutat pe marginea Parteneriatului Transatlantic SUA-UE şi despre oportunităţile care pot fi oferite de acesta oamenilor de afaceri români.
Comunicat de presă - Executiv INFORMAŢIE DE PRESÃ