Cele mai citite
 


Spania: revendicările infirmierilor în centrul atenţiei
joi, 16 iulie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Gripa porcina
 

/ABC/

Madrid, 16 iul /Agerpres/ - Greşeala teribilă atribuită unei infirmiere care îl îngrijea pe fiul născut prematur al marocanei Dalila, prima victimă a gripei A în Spania, aduce în atenţia publicului şi în ”mijlocul furtunii” întregul colectiv profesional, consideră cotidianul ABC, care scrie miercuri că 250.000 de persoane cer mai mult respect pentru meseria lor.

 

La doar câteva ore de la tragicul accident - micul Rayan a primit ser lactic pe cale intravenoasă, ceea ce i-a provocat o embolie - Organizaţia infirmierelor din Spania a anunţat că va efectua o anchetă pentru a afla ce s-a petrecut şi care au fost circumstanţele accidentului. Mulţi infirmieri consideră însă că tragedia le pune la îndoială viitorul şi îşi reiau revendicările.

Una dintre cerinţele lor istorice este legată de lipsa de resurse umane de specialitate - o realitate care ar putea fi motivul accidentului tragic ce a dus la moartea micului Rayan. Potrivit organizaţiei menţionate, Spania se află mult sub limita europeană în ceea ce priveşte numărul de infirmieri, raportat la populaţie. Astfel, aici sunt 531 de astfel de profesionişti pentru fiecare cinci mii de locuitori, în vreme ce media UE este de 808 - şi numai Bulgaria, Portugalia, România şi Grecia prezintă proporţii mai reduse.

Spaniei îi lipsesc aproximativ 150.000 de infirmieri, dat fiind faptul că în ultimii cinci ani sistemul naţional de sănătate a primit în subordine 40 de noi spitale, a crescut numărul centrelor de sănătate şi s-au dezvoltat noi servicii. Potrivit informaţiilor ABC, majoritatea infirmierilor - 84% - muncesc în sectorul public. Însă lipsa infirmierilor s-ar putea agrava pe viitor, de vreme ce mulţi vor ieşi la pensie, iar în următorii zece ani Spaniei i-ar putea lipsi 190.000 de profesionişti, estimează organizaţia lor.

Sunt însă şi infirmieri şomeri (între 8 şi 10%) şi aproape 10.000 care muncesc mai ales în Marea Britanie şi Portugalia, în căutarea unor condiţii mai bune de muncă. Decizia de a emigra este motivată de infirmierii spanioli prin faptul că în Spania sunt copleşiţi de sarcinile primite şi de greutăţile întâmpinate în a împăca viaţa de familie cu orele de muncă; mai mult, se plâng de accidentele de muncă şi de creşterea numărului de concedii medicale cerute pe motiv de stres. AGERPRES/(Ruxandra Constantinescu)

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Noi cazuri confirmate de infectare cu virusul A/H1N1 Bucureşti, 25 iul /Agerpres/ - Un număr de 18 persoane, respectiv 17 studenţi şi un profesor, a fost confirmat, sâmbătă, de Institutul Naţional Cantacuzino, cu virusul gripal A/H1N1, precizează un comunicat al Ministerului Sănătăţii, remis AGERPRES.
Zece cazuri noi de infectare cu virus A/H1N1 Bucureşti, 21 iul /Agerpres/ - Alte 10 cazuri noi de infectare cu virusul gripal A/ H1N1 au fost înregistrate de Reţeaua de supraveghere a bolilor transmisibile.
Australia a început testele clinice pentru un vaccin împotriva gripei porcine Canberra, 22 iul /Agerpres/ - Australia, una dintre ţările cele mai afectate de gripă porcină din zona Asia-Pacific, a început miercuri testele clinice pentru definitivarea unui vaccin împotriva gripei porcine, au anunţat surse guvernamentale, citate de AFP.
Canada: primul caz de gripă porcină rezistent la Tamiflu Ottawa, 22 iul /Agerpres/ - Canada a înregistrat primul caz în care virusul gripei porcine este rezistent la Tamiflu, informează miercuri Associated Press.
Albania confirmă primul caz de gripă porcină Tirana, 21 iul /Agerpres/ - Albania a confirmat luni primul caz de gripă porcină la un student care deja s-a vindecat de această boală, informează Associated Press.
Gripa porcină: peste 700 de morţi în întreaga lume Geneva, 21 iul /Agerpres/ - Virusul gripei porcine, apărut la sfârşitul lunii martie, a ucis deja peste 700 de persoane de pe tot globul, a indicat marţi purtătorul de cuvânt al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Aphaluck Bhatiaseve, informează AFP