Cele mai citite
 


Finanţare europeană de circa 3,85 milioane de euro pentru constituirea reţelei calificărilor profesionale din România
vineri, 22 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial 'Dezvoltarea Resurselor Umane' (POSDRU), cofinanţează cu aproximativ 3,85 milioane de euro, proiectul strategic 'Reţeaua Autorităţilor Competente pentru Calificările Profesionale din România' (IMI PQ Net) al cărui beneficiar este Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS).
'Valoarea totală a proiectului este de circa 19,5 milioane lei, MECTS contribuind cu 4,5 milioane lei, iar valoarea nerambursabilă, asigurată de fondurile structurale europene în cadrul POSDRU, este de aproximativ 15 milioane de lei, echivalentul a 3,85 milioane de euro', a declarat, joi, pentru AGERPRES, managerul proiectului, Andrei Linu, consilier în MECTS.
Proiectul IMI PQ Net România va fi finalizat în doi ani şi va permite 'scurtarea timpului de procesare a unui dosar în vederea obţinerii permisului de muncă în spaţiul economic european'.
Un alt beneficiu va consta în posibilitatea identificării într-un stat UE a autorităţii competente pentru o anumită calificare şi stabilirea unei comunicări cu aceasta. 'În cazul unui medic sau arhitect care vrea să lucreze în Marea Britanie, este simplu, poate. Dar pentru un sudor care urmăreşte să muncească în Finlanda, este mai greu de aflat autoritatea competentă în validarea calificării sale', a adăugat Andrei Linu.
Reţeaua IMI PQ Net România va include toate instituţiile, organizaţiile şi asociaţiile profesionale abilitate prin lege să reglementeze procesele de recunoaştere a calificărilor profesionale, permiţând comunicarea electronică, securizată, cu autorităţile omoloage din celelalte state membre ale Uniunii Europene, în cadrul sistemului de informare al pieţei interne (IMI).
'În acest moment, la nivelul UE sunt incluse în sistem circa 35 de profesii dintr-un total de aproximativ 800, iar noi ne străduim să ţinem pasul pentru că, până la sfârşitul anului, Comisia Europeană intenţionează să finalizeze acest proces', a adăugat consilierul Andrei Linu.
Însă, după părerea sa, niciodată nu vor putea fi cuprinse toate calificările, cerinţele pieţei muncii fiind mereu în schimbare.
Între profesiile incluse în sistem se numără contabil, arhitect, medic stomatolog, medic, moaşă, infirmieră, medic radiolog, farmacist şi medic veterinar - cu mare căutare în UE.
Referindu-se la România, managerul proiectului a arătat că, deocamdată, au fost identificate circa 70 de autorităţi competente de recunoaşterea calificărilor profesionale, dar va fi nevoie şi de un audit. 'Vrem să ordonăm acest noian de informaţii şi să ştim cu precizie cine cu ce se ocupă şi la ce nivel', a precizat managerul proiectului.
Întregul proiect se bazează pe parteneriatul autoritate publică - societate civilă, alături de MECTS fiind organizaţia neguvernamentală 'Institutul pentru Politici Sociale' şi Unitatea Executivă a Consiliului Naţional al Calificării şi Formării Profesionale (UECNCFPA), care peste două luni va deveni Autoritatea Naţională pentru Calificări (ANC), potrivit unui act legislativ în pregătire.
În prezent, MECTS are în portofoliu circa 40 de proiecte strategice fiind cel mai mare beneficiar POSDRU de fonduri structurale europene din România.
'Cel puţin 180 milioane de euro sunt gestionate în Direcţia de Implementare a Proiectelor Finanţate din Fonduri Structurale', a adăugat oficialul MECTS.AGERPRES/(A-Daniel Cocoru)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Finanţare europeană pentru constituirea reţelei calificărilor profesionale din România Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial 'Dezvoltarea Resurselor Umane' (POSDRU), cofinanţează cu aproximativ 3,85 milioane de euro, proiectul strategic 'Reţeaua Autorităţilor Competente pentru Calificările Profesionale din România' (IMI PQ Net) al cărui beneficiar este Ministerul...
Pop (MS): Atragerea de fonduri UE pentru infrastructura din Sănătate - condiţionată de realizarea unei strategii investiţionale Atragerea de fonduri europene pentru infrastructura din sănătate este condiţionată de Comisia Europeană de realizarea unei strategii investiţionale în domeniu pentru următorii cinci - zece ani, lucru care nu s-a realizat, a declarat joi secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Corina Pop, în cadrul...
Finanţare europeană de 4,5 milioane lei pentru informare şi asistenţă în domeniul mobilităţii forţei de muncă Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial 'Dezvoltarea Resurselor Umane' (POSDRU), cofinanţează cu peste 4,5 milioane de lei proiectul internaţional 'SAFE' de asistenţă în domeniul mobilităţii forţei de muncă, prin care vor fi înfiinţate în România cinci centre de tip help desk, zece...
INTERVIU/Petrescu (Poşta Română): Dacă nu aveam ghiulele de picior, indicatorii economici arătau mult mai bine Poşta Română va contracta în cel mult două luni un credit de 46,1 milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) pentru realizarea unor investiţii în platformele IT&C, care au o vechime de peste 10 ani, dar şi într-un centru de sortare automatizat la Otopeni, a declarat...
Comunicat de presă - Executiv INFORMAŢIE DE PRESÃ