Cele mai citite
 


Fukushima: S-a scurs în ocean apă cu un nivel de radiaţii de 20.000 de ori peste limite
vineri, 22 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Apa contaminată cu substanţe radioactive care s-a scurs în oceanul Pacific de la centrala nucleară Fukushima Daiichi la începutul lui aprilie a depăşit de 20.000 de ori limita anuală admisă de emisii radioactive, a anunţat joi operatorul centralei, Tokyo Electric Power Co. /Tepco/, transmite Kyodo.
Potrivit Tepco, scurgerea de substanţe radioactive s-a produs între 1 şi 6 aprilie, de la reactorul 2 al centralei avariate de seismul de la 11 martie, interval în care au ajuns în ocean 520 de tone de apă contaminată. Cantitatea de materiale radioactive ajunse în apă ar putea fi însă şi mai mare, având în vedere că s-a constatat contaminarea oceanului încă de la sfârşitul lui martie.

Cei 5000 de terrabecquereli de substanţe radioactive ajunşi în ocean - în principal iod 131, cesiu 134 şi cesiu 137 - înseamnă totuşi mult mai puţin decât cantitatea emisă în atmosferă de la începutul crizei, estimată între 370.000 şi 630.000 de terrabecquereli. În acelaşi timp, este un nivel de radiaţii de 30.000 de ori mai mare decât al celor circa 10.000 de tone de apă cu nivel scăzut de radioactivitate eliberată de Tepco în ocean, pentru a asigura spaţiu de stocare pentru apa cu nivel sporit de radioactivitate.

Mulţi dintre locuitorii din zonă evacuaţi după dezastru nu se vor putea întoarce acasă încă o bună perioadă de timp, în condiţiile în care continuă eforturile de stabilizare a situaţiei la reactoarele 1-4 ale centralei, care şi-au pierdut funcţia de răcire. Centrala are 6 reactoare.AGERPRES/(Mihaela Toth)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Niveluri periculos de ridicate de radiaţii vor persista la Cernobîl în deceniile şi chiar secolele următoare (Greenpeace) Localnicii din zona Cernobîl continuă să consume hrană şi apă ce conţin niveluri periculoase de radioactivitate chiar şi la 30 de ani după accidentul nuclear, iar acestea vor persista în deceniile şi chiar secolele următoare. În contextul crizei economice care afectează Rusia, Ucraina şi Belarus, testele...
Urme de iod radioactiv, detectate în apa de la robinet din Tokyo şi din alte zone Tokyo, 19 mar /Agerpres/ - Urme de iod radioactiv au fost detectate în apa de la robinet din Tokyo şi din alte zone, a anunţat sâmbătă guvernul nipon, citat de Kyodo.
DOCUMENTAR: 30 de ani de la accidentul nuclear de la Cernobîl La 26 aprilie 1986, două explozii au zguduit reactorul cu numărul 4 al centralei nucleare de la Cernobîl. În timpul incendiului, care a mistuit reactorul timp de zece zile, au fost răspândite în atmosferă cantităţi uriaşe de substanţe radioactive. Nu există date oficiale privind numărul total al victimelor...
Ministrul Mediului reiterează că nu există pericol de radiaţii în România Ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, a reafirmat, joi, la Vaslui, că în România nu există, la această dată, niciun pericol de radiaţii ca urmare a exploziilor de la centrala nucleară de la Fukushima.
Nivelul de radiaţii, dublu decât se estimase în zona Fukushima, Japonia nepregătită pentru o catastrofă nucleară Japonia a apreciat că nivelul radiaţiilor emanate în prima săptămână după grava avariere a centralei nucleare de la Fukushima, la 11 martie, a fost de două ori mai mare decât se estimase iniţail, transmite BBC marţi, relatând că eaceste date au fost publicate în contextul demarării de către un grup de...
Învăţămintele accidentului de la Fukushima Experţii francezi trimişi în Japonia trebuie, în afară de ajutorul imediat pe care îl acordă, să stabilească cum se poate evita o nouă catastrofă, scrie săptămânalul Le Point în ediţia de duminică.