Cele mai citite
 


Reziduurile de pesticide din alimente, controlate din ce în ce mai mult în Europa
joi, 16 iulie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Nutritie
 

/Le Monde/

Paris, 16 iul /Agerpres/ - Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA) a publicat joi, 9 iulie, raportul său anual privind reziduurile de pesticide din alimente, scrie ziarul francez Le Monde. Acest document se bazează pe date culese în cursul anului 2007, în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene (UE), la care se adaugă Norvegia şi Islanda.

 

Au fost analizate în total 74.305 eşantioane, prelevate din aproximativ 350 tipuri de alimente - fructe, legume, cereale şi produse transformate. EFSA, care are misiunea de a furniza recomandări ştiinţifice independente cu privire la riscurile pesticidelor pentru sănătatea umană şi animală, a căutat în aceste mostre prezenţa a 870 de substanţe active. O paletă de elemente supuse unei analize mai amplă decât în anii precedenţi (+ 13% în raport cu 2006).

Această creştere se datorează în parte includerii Bulgariei şi României în culegerea de date, dar şi, potrivit raportului, „eforturilor depuse de toate ţările în vederea îmbunătăţirii controlului în domeniul siguranţei alimentare”.

Rezultatele acestor analize arată că 96% din mostrele analizate sunt conforme cu limitele maxime de reziduuri (LMR) legale. În 4% dintre cazuri, aceste limite sunt depăşite în cazul unuia sau mai multor pesticide, înregistrându-se o uşoară îmbunătăţire a conformităţii în raport cu anii precedenţi (5% în 2006).

Autorii raportului precizează totuşi că „este greu să se facă o comparaţie precisă”. Din două motive: numărul ţărilor luate în considerare a crescut de la 16, în 1996, la 29, în 2007; programele naţionale de control diferă unele de altele şi au evoluat considerabil.

În ce măsură prezenţa pesticidelor dincolo de limita autorizată în alimente constituie un risc sanitar?, se întreabă ziarul. Totul depinde de rata de depăşire şi de cantitatea ingerată, în special la grupurile potenţial vulnerabile, precum copiii mici, persoanele în vârstă şi vegetarienii.

Pentru a evalua efectele unei expuneri cronice pe termen lung, EFSA a aplicat o abordare de precauţie bazată pe o ipoteză mai pesimistă. „Pentru toate pesticidele evaluate, cu excepţia unuia singur, expunerea cronică nu trebuie să provoace îngrijorare pentru sănătatea consumatorului”, potrivit raportului. Produsul fitosanitar care este cel mai periculos este diazinonul. Introducerea pe piaţă a acestui insecticid, folosit mult timp la culturi, a fost interzisă din decembrie 2007, folosirea stocurilor fiind şi ea interzisă din ianuarie 2009.

În ceea ce priveşte riscurile unei expuneri acute pe termen scurt, EFSA arată că a luat, de asemenea, în considerare „cele mai pesimiste scenarii” (consum ridicat, însoţit de un nivel foarte ridicat de reziduuri). În acest context, ea depistează un risc potenţial pentru 52 de combinaţii de pesticide/alimente, şi precizează că „este foarte puţin probabil să se producă asemenea cazuri critice de ingerare”. Pentru douăzeci şi nouă de asemenea combinaţii, problema a fost rezolvată, prin retragerea autorizaţiilor sau prin scăderea LMR la pesticidele incriminate. AGERPRES/(Elena Dumbravă)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Să nu avem încredere în substanţele contra ţânţarilor? /BioMed central biology/ Paris, 6 aug /Agerpres/ - Mai multe laboratoare din Franţa, între care şi cel din Angers, au subliniat influenţa toxică pe care aceste produse o au asupra sistemelor nervoase ale insectelor ... dar şi ale mamiferelor. ”Am făcut eforturi foarte mari ca să publicăm aceste rezultate căci a trebuit să înlăturăm...
Insecticid descoperit în mâncarea consumată de cei 22 de copii morţi în India (medic) Un medic indian a declarat joi că rapoartele postmortem în cazul celor 22 de copii care au murit marţi după ce-au luat masa de prânz la cantina şcolii lor în estul Indiei au arătat că fie în alimente, fie în uleiul de gătit, s-ar fi aflat insecticid, relatează Associated Press.
Gheorghe Mencinicopschi: EFSA ar trebui să reconsidere criteriile de evaluare a alimentelor Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA) primeşte dosare pentru aprobarea menţiunilor de sănătate pentru produse alimentare, însă, din păcate, indicaţiile profilului nutriţional se fac după principii simpliste preluate din evaluarea medicamentelor şi aplicate alimentelor, ceea ce constitue...
Trei sferturi dintre români sunt îngrijoraţi în legătură cu aditivii alimentari (Eurobarometru) România ocupă poziţia a doua în UE, după Polonia, în privinţa preocupării populaţiei faţă de aditivii alimentari, relevă un Eurobarometru privind percepţia consumatorilor asupra riscurilor alimentare.
Aproximativ 420.000 de persoane mor anual din cauza unor alimente contaminate În fiecare an, aproximativ 420.000 de persoane de pe întreaga planetă - dintre care o treime cu vârste sub cinci ani - mor din cauza bolilor cauzate de alimente contaminate, potrivit primului studiu pe această temă elaborat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), relatează EFE.
Acrilamida din cartofi prăjiţi, chipsuri şi biscuiţi este periculoasă pentru sănătate (EFSA) Acrilamida din anumite alimente, cum ar fi biscuiţii sau chipsurile, prezintă un risc pentru sănătatea publică, confirmă Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) într-un aviz ştiinţific publicat joi. Această substanţă chimică poate creşte riscurile de cancer la consumatori.