Cele mai citite
 


Irinel Popescu: Îmi doresc ca în medicina românească să se facă mai multă cercetare fundamentală
vineri, 22 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Profesorul Irinel Popescu, realizatorul primului transplant hepatic din România, îşi aniversează vineri ziua de naştere.
"Chiar dacă vremurile sunt grele, ceva trebuie să facem. Aş dori să ne apropiem la transplantul de ficat de o supravieţuire de 100%. În prezent, este de 90%. Să ne apucăm de chirurgia robotică şi, mai ales, îmi doresc ca în medicina românească să se facă mai multă cercetare fundamentală. În plan personal, îmi doresc pentru mine şi familia mea sănătate", a spus medicul, pentru AGERPRES.
Medicul chirurg Irinel Popescu s-a născut la 22 aprilie 1953, la Filiaşi, judeţul Dolj. A absolvit Facultatea de Medicină Generală Bucureşti, din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie 'Carol Davila' (1977, cu media 9,98), specialitatea principală - chirurgie generală. A fost primul clasat la "Concursul de internat în specialităţi chirurgicale" al promoţiei. Din 1990 este doctor în medicină.
Pregătire postuniversitară: intern prin concurs (1977-1980); rezident - Spitalul Clinic Fundeni (1980-1983); medic specialist prin concurs - Spitalul Clinic Fundeni (1983); medic primar Spitalul Clinic Fundeni (1990).
Pregătire didactică: asistent stagiar (1980-1983); asistent (1983-1992); şef lucrări (1992-1995); conferenţiar (1995-1999); profesor din 1999.
A efectuat stagii de pregătire postuniversitară în chirurgie hepatică şi transplant în: Germania (Berlin, Spitalul 'Charite', 1989); Franţa (Paris, Spitalul 'Paul Brousse', 1990); SUA (Universitatea Pittsburgh,1991 şi 1992); SUA (Spitalul 'Mount Sinai', New York, 1992-1995). A avut schimburi de experienţă cu numeroase universităţi şi spitale din străinătate: Universitatea Ludwig Maximilian (München), Universitatea Eppendorf (Hamburg), Spitalul Groote Schur (Capetown, Africa de Sud), Spitalul Universitar Essen, Spitalul Palio Faliro (Atena), Spitalul Niguarda (Milano), Spitalul Gustav Roussy (Paris), Royal Infirmery (Edinburgh).
A fost director adjunct al Spitalului Clinic Fundeni (1995-1997); director adjunct al Direcţiei Sanitare a Municipiului Bucureşti (1997); director al Institutului de Perfecţionare Postuniversitară a Medicilor şi Farmaciştilor (1998-1999), ministru secretar de stat la Ministerul Sănătăţii (august 1999-decembrie 2000).
Este 'visiting professor' al Universităţii de Medicină din Craiova; profesor de onoare al Universităţii 'Ovidius' din Constanţa; secretar general adjunct al 'International Association of Surgeons and Gastroenterologists' (IASG) şi preşedinte al secţiei române a IASG; vicepreşedinte al Societăţii Române de Chirurgie Hepatobiliopancreatică; director adjunct al Centrului de Cercetări de Medicină Comparată; preşedintele Romtransplant; preşedintele Asociaţiei Române pentru Chirurgie Endoscopică (ARCE).
Este realizatorul primului transplant hepatic din România, dar şi autorul unor tehnici în premieră naţională: reintervenţiile programate în peritonite, excluderea vasculară totală în chirurgia hepatică, şuntul spleno-portal distal Warren în hipertensiunea portală, pancreatectomie cefalică cu prezervarea duodenului, timectomia toracoscopică etc.
A devenit foarte cunoscut în România după ce a introdus transplantul de ficat ca metodă terapeutică, trecând de la etapa de pionierat, la stadiul de procedeu de rutină, începând din aprilie 2000 (când a avut loc primul transplant hepatic cu supravieţuirea bolnavului).
A efectuat, în premieră naţională, primul transplant combinat de ficat şi pancreas, primul transplant combinat de ficat şi insule pancreatice şi primele transplanturi de celule stem pentru afecţiuni ale ficatului. Din 2000, până în prezent a efectuat peste 180 de transplanturi de ficat şi aproximativ 1.500 de rezecţii hepatice.
A contribuit la elaborarea legislaţiei privind transplantul pornind de la legea veche (Legea nr.2/1998) căreia i s-au adăugat o serie de modificări, precum şi directivele Consiliului European.
Prof. dr. Irinel Popescu a organizat prelevări multiorgane la nivel naţional, a coordonat alocarea organelor, a stabilit parteneriate internaţionale. Toate aceste eforturi s-au finalizat prin înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Transplant în anul 2005, alegerea ca preşedinte al Consiliului Ştiinţific al agenţiei semnificând recunoaşterea contribuţiei la înfiinţarea unui program naţional de transplant de organe şi ţesuturi în România. Din anul 2006, acest program a fost acceptat şi finanţat oficial de Ministerul Sănătăţii.
I-au fost decernate numeroase titluri şi distincţii, printre care: 'Crucea Moldavă', pentru sprijinul acordat Bisericii Române şi Mitropoliei Moldovei; Premiul Revistei 'Flacăra' 1997, pentru primul transplant hepatic efectuat în România; Ordinul Naţional 'Steaua României' în gradul de Mare Ofiţer, pentru merite deosebite în chirurgia hepatică şi în transplantul de organe; Premiul 'Iuliu Haţieganu' al Academiei Române, pentru lucrarea editată pe CD-ROM 'Chirurgia neinvazivă. Tehnici avansate' (împreună cu prof. dr. C. Dragomirescu).
Este căsătorit cu medicul primar obstetrică-ginecologie, Liliana Popescu. AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul primului transplant de ficat din România, la moment aniversar (interviu) Fără doar şi poate, criteriul cantitativ este departe de a fi relevant în definirea unei personalităţi de excepţie, în general, a unui eminent chirurg în particular. Şi asta nici măcar la un moment aniversar, cum este împlinirea vârstei de 60 de ani.
ŞTIINŢÃ: Primul transplant hepatic din România Primul transplant de ficat efectuat în România a avut loc în 1997, la Institutul Clinic Fundeni (în prezent centrul de Chirurgie Generală şi Transplant hepatic Fundeni). Autorul acestei intervenţii este prof. dr. Irinel Popescu.
Interviu cu prof. dr. Irinel Popescu: Transplantul hepatic şi cercetarea au crescut şansele de supravieţuire ale bolnavilor De la începutul acestui an au avut loc mai multe evenimente la care a participat şi Centrul de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic "Dan Setlacek" din cadrul Institutului Clinic Fundeni şi care marchează aspecte din activitatea centrului. Despre aceste evenimente şi preocupările specialiştilor a...
Prof.dr. Irinel Popescu: Programul de transplant hepatic de la Fundeni cunoaşte un moment de dezvoltare fără precedent (interviu) Programul de transplant hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni a cunoscut anul acesta o dezvoltare fără precedent, a declarat într-un interviu acordat AGERPRES prof. dr. Irinel Popescu, şeful Centrului de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic din institut, preşedinte al Academiei de Ştiinţe...
RETROSPECTIVÃ/ Premiere medicale româneşti în 2012 Anul 2012 a continuat să fie un an al premierelor în medicina românească. Aflat şi în 2012 într-un proces de reorganizare, dar şi de schimbări la nivel înalt ale conducerii ministerului de resort, domeniul sănătăţii româneşti a adus premiere în chirurgia cardiovasculară, în neurochirurgie, în prelevarea...
Transplant de celule pancreatice, în premieră în România, miercuri la Fundeni Medicii vor testa miercuri un dispozitiv cu insule pancreatice ce va fi implantat unei femei de 34 ani care suferă de zece ani de diabet insulino-dependent, a anunţat marţi profesorul Irinel Popescu, directorul Centrului de chirurgie generală şi transplant hepatic Fundeni.