Cele mai citite
 


Medicii recomandă prudenţă în alimentaţie după postul Paştelui
vineri, 22 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Persoanele care au ţinut o perioadă foarte lungă de post înainte de Paşte trebuie să acorde o atenţie sporită alimentaţiei în zilele de sărbătoare, evitând abuzurile.
Prof. dr. Constantin Dumitrache de la Institutul de Endocrinologie ''C.I.Parhon'' a declarat, joi, pentru AGERPRES că trecerea la o mâncare normală, chiar abuzivă, după o perioadă de post cu o alimentaţie săracă în proteine şi vitamine, poate duce la crize de colecistită şi pancreatită.
''Colecistul şi pancreasul sunt cele mai afectate în astfel de situaţii şi de aceea alimentele trebuie consumate cu atenţie. Nu trebuie să mâncăm mult şi foarte multe dintr-o dată şi nici să consumăm alcool în cantităţi mari'', a subliniat prof. dr. Dumitrache.
Potrivit medicului, digestia trebuie ajutată cu Fiobilin sau Triferment, iar în zilele de Paşte este recomandată o alternanţă de la carnea de miel, care este foarte grea, la carnea de pui, dar şi o asezonare a felurilor de mâncare cu salate şi zarzavat.
Medicul a subliniat că este important şi modul în care se găteşte. El a dat ca exemplu drobul, recomandând ca acesta să fie gătit jumătate cu zarzavat, jumătate cu organe şi restul ingredientelor, pentru a nu face rău organismului.
''Trebuie atenţie, pentru că începutul secreţiei digestive începe la 9,00 seara şi următoarea secreţie este către dimineaţă'', a spus prof.dr. Dumitrache.
Cei care au diferite afecţiuni - cum ar fi hipertensiune, diabet, ulcer - trebuie să-şi respecte medicaţia şi chiar să ceară sfatul medicului pentru cum trebuie să se comporte din punct de vedere alimentar în această perioadă.
O atenţie sporită trebuie să aibă şi cei care au crize de angină, având grijă să nu obosească, să nu stea mult în picioare şi să nu schimbe programul normal prea mult.
''Tinerii nu ar trebui să consume prea mult alcool şi mai ales energizante, pentru că acestea produc tensiune, puls crescut, agresivitate şi dacă se adaugă şi alcool sunt şi mai dăunătoare. Ca la orice sărbătoare, trebuie să fim moderaţi în a consuma alimente foarte grele şi alcool pentru că organismul nu face faţă unei astfel de alimentaţii bruşte şi în cantitate mare. De asemenea, nu trebuie să uităm de mişcare, o plimbare după o masă copioasă este recomandată'', a subliniat prof. dr. Dumitrache. AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Dr Alis Grasu recomandă multă prudenţă la mesele de sărbători Dr Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, recomandă multă prudenţă pentru mesele de sărbători, mai ales în cazul celor care au ţinut post timp de şapte săptămâni, din alimentaţie lipsind proteinele animale.
Medicii recomandă moderaţie în alimentaţie de sărbători În perioada sărbătorilor de iarnă, medicii recomandă evitarea consumului excesiv de alimente şi de alcool, dar şi multă mişcare în aer liber, pentru a preveni riscul de îmbolnăviri, se arată într-un comunicat remis AGERPRES de Ministerul Sănătăţii.
Dr. Simona Carniciuc: Trebuie evitate alimentele încărcate în grăsimi, mai greu digerabile Sărbătorile Pascale ne pun pe masă bucate din belşug, de cele mai variate feluri, dar pe care medicii recomandă să le consumăm cumpătat, în special dacă a fost ţinut şi post.
Medicii recomandă cumpătare în alimentaţie de sărbători Medicii recomandă evitarea consumului excesiv de alimente şi de alcool în noaptea de Revelion, dar şi în zilele Anului Nou, precum şi multă mişcare în aer liber, pentru a preveni riscul de îmbolnăviri.
Recomandări ale specialiştilor de sănătate publică din Ministerul Sănătăţii privind alimentaţia de Paşte Specialiştii de sănătate publică din Ministerul Sănătăţii fac o serie de recomandări privind consumul de alimente în perioada Sărbătorilor de Paşte, pentru a evita problemele ce pot apărea după masa pascală.
Regimul alimentar recomandat la varsta a treia Pacientul varstnic are nevoie de un aport caloric mai scăzut fata de pacientul adult şi diferit dacă este sedentar sau activ şi în funcţie de sex (motivat de scaderea metabolismului bazal progresiv cu inaintarea in varsta). Sedentar: 1800-2100 Kcal pentru bărbaţi şi 1600-1800 Kcal pentru femei; Activ...