Cele mai citite
 


Ministerul Sănătăţii a stabilit competenţele tinerilor medici care nu promovează rezidenţiatul
vineri, 22 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ministerul Sănătăţii a stabilit competenţele tinerilor medici care se vor putea angaja într-o unitate sanitară, chiar dacă nu au promovat concursul de rezidenţiat, se arată într-un comunicat transmis joi presei de MS.
Începând de joi, pe pagina web a Ministerului Sănătăţii - www.ms.ro -, la Secţiunea transparenţă decizională, va fi postat în dezbatere publică proiectul de ordin pentru aprobarea Normelor metodologice privind încadrarea şi activitatea medicului cu competenţe limitate.
Conform proiectului de act normativ, absolvenţii facultăţilor de medicină, începând cu promoţia 2005, vor primi competenţe de practică limitate chiar dacă nu au promovat concursul de rezidenţiat.
În prezent, medicul care finalizează cursurile universitare nu poate fi angajat în sistemul sanitar decât cel mult de către una dintre firmele care activează în industrie, în vederea promovării produselor medicale.
Potrivit propunerii Ministerului Sănătăţii, medicii cu competenţe limitate vor putea fi încadraţi în unităţi sanitare publice şi private, precum şi în cabinetele medicilor de familie, cu contract individual de muncă pe o perioadă determinată sau nedeterminată, după caz. Aceştia, însă, nu vor avea dreptul de a intra în relaţie contractuală directă cu casele de asigurări de sănătate, nu vor putea fi încadraţi în serviciile de ambulanţă şi nici nu au drept la parafă cu cod.
"Avem peste 350 de absolvenţi de medicină care anul trecut nu au reuşit să promoveze concursul de rezidenţiat, iar în ultimii 5 ani au fost aproximativ 1.000 de tineri în această situaţie. Mulţi dintre aceştia ar putea să îşi găsească un loc în sistem. Noile reglementări vor aduce beneficii atât unităţilor sanitare care vor angaja personal calificat, cât şi viitorilor specialişti care îşi vor exercita meseria pentru care s-au pregătit, fără a pierde cunoştinţele acumulate în timpul facultăţii, până la următorul concurs de rezidenţiat", a declarat ministrul Sănătăţii, Attila Cseke.
Medicii cu competenţe limitate îşi vor desfăşura activitatea sub supravegherea unui medic specialist sau primar, conform fişei postului, nominalizat de managerul unităţii sanitare, respectiv de titularul cabinetului individual de medicină de familie.
Aceştia vor putea îndeplini anumite sarcini în acordarea asistenţei medicale şi continuarea dezvoltării abilităţilor profesionale şi cunoştinţelor dobândite pe parcursul facultăţii.
De exemplu, printre activităţile pe care le va putea desfăşura un absolvent angajat într-o unitate sanitară se numără: examinarea şi triajul pacienţilor (înregistrarea datelor personale şi de contact ale pacientului, înregistrarea motivului prezentării, înregistrarea datelor anamnestice, efectuarea examenului obiectiv pe aparate şi sisteme); întocmirea şi completarea fişei de observaţie la internare; informarea pacientului cu privire la particularităţile bolii şi terapia recomandată, respectând indicaţiile medicului supraveghetor; însoţirea pacientului la investigaţiile prescrise şi informarea acestuia asupra procedurilor respective şi necesitatea efectuării acestora; urmărirea evoluţiei pacienţilor aflaţi la tratament; aducerea la cunoştinţa medicului supraveghetor a evoluţiei curente a pacienţilor aflaţi la tratament.
Posturile destinate medicilor cu competenţe limitate vor fi prevăzute separat în statul de funcţii al unităţii sanitare. Ocuparea acestora se va face prin concurs, cu respectarea dispoziţiilor legale în vigoare privind încadrarea medicilor. Medicii cu competenţe limitate încadraţi în unitatea sanitară sunt repartizaţi la locurile de muncă de directorul medical al unităţii, în funcţie de necesar.
Salarizarea medicilor cu competenţe limitate se va face la nivelul funcţiei de medic stagiar, în condiţiile legii. Fondurile necesare în acest sens se vor asigura de către unitatea sanitară.
Proiectul Ministerului Sănătăţii va da posibilitatea tinerilor absolvenţi să fie încadraţi în unităţile sanitare publice sau private, inclusiv în cabinetele medicilor de familie, pentru a sprijini activitatea de asistenţă medicală din aceste unităţi, se mai arată în comunicat. AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Unităţile sanitare sau cabinetele medicilor de familie pot angaja medici cu competenţe limitate Unităţile sanitare sau cabinetele medicilor de familie pot angaja începând de marţi medici cu competenţe limitate, după ce luni a fost publicat în Monitorul Oficial ordinul ministrului sănătăţii pentru aprobarea Normelor metodologice privind încadrarea şi activitatea medicului cu competenţe limitate...
MS va organiza un nou concurs de rezidenţiat pentru posturile rămase neocupate în trei domenii Ministerul Sănătăţii va organiza un nou concurs de intrare în Rezidenţiat pentru posturile şi locurile rămase neocupate în sesiunea din 20 noiembrie 2011, în domeniile medicină, medicină dentară şi farmacie, a decis, marţi, Guvernul, printr-o ordonanţă de urgenţă.
Eugen Nicolăescu: Unităţile din sistemul sanitar şi farmaciile sunt pregătite pentru a asigura asistenţa medicală Unităţile din sistemul public de sănătate şi farmaciile cu circuit deschis sunt pregătite pentru a asigura asistenţa medicală populaţiei în perioada 24 decembrie 2013 - 5 ianuarie 2014, a declarat joi ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, într-o conferinţă de presă.
Medicii tineri vor avea posibilitatea de a se angaja, chiar dacă nu au promovat concursul de Rezidenţiat Bucureşti, 5 ian/Agerpres/ - Medicii tineri vor avea posibilitatea de a se angaja într-o unitate sanitară, chiar dacă nu au promovat concursul de Rezidenţiat se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii, remis miercuri AGERPRES.
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
Ministerul Sănătăţii a prezentat Guvernului nota referitoare la finanţarea FNUASS a furnizorilor de servicii medicale din privat Ministerul Sănătăţii a prezentat miercuri în Guvern o notă privind finanţarea Fondului Naţional Unic de Asigurări de Sănătate a furnizorilor de servicii medicale din sistemul privat.