Cele mai citite
 


Program pentru copii şi mame defavorizate
vineri, 22 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
În primele trei luni de la lansarea programului "Fiecare copil contează" au fost incluşi în proiect 260 de copii cu vârsta până la cinci ani, precum şi 87 de mame şi 85 de viitoare mămici, se arată într-un comunicat transmis presei de Organizaţia "Salvaţi Copiii" România.
Proiectul se desfăşoară în judeţele Vrancea, Dâmboviţa, Caraş-Severin şi Braşov şi are ca obiectiv reducerea mortalităţii infantile, în condiţiile în care România are cea mai ridicată rată la acest capitol din rândul statelor membre ale Uniunii Europene.
De asemenea, proiectul face parte din campania globală "Every One" a Alianţei ''Salvaţi Copiii Internaţional'', desfăşurată începând din 2009 în peste 42 de ţări.
Organizaţia "Salvaţi Copiii" România, în parteneriat cu compania farmaceutică GlaxoSmithKline (GSK) România şi cu sprijinul Ministerului Sănătăţii, a demarat la finalul anului 2010 proiectul "Fiecare copil contează", care are ca obiectiv reducerea mortalităţii în rândul copiilor cu vârste de sub cinci ani, precum şi sprijinirea mamelor acestora.
În primele trei luni de desfăşurare a programului, în perioada cuprinsă între ianuarie şi martie 2011, au fost incluşi în program 260 de copii, cu vârste de până la 5 ani, precum şi 87 de mame şi 85 de viitoare mame, din familii defavorizate.
Activitatea de identificare a persoanelor care au nevoie de ajutor prin programul "Fiecare copil contează" va continua pentru ca un număr cât mai mare de familii defavorizate din zonele selectate pentru acest prim an pilot al proiectului să poată beneficia de ajutor.
Proiectul vizează informarea şi educarea viitoarelor mame cu privire la sarcină şi la îngrijirea copilului, precum şi acordarea de ajutor imediat familiilor defavorizate, prin oferirea de alimente, îmbrăcăminte, vitamine, materiale igienico-sanitare şi altele.
Campania include şi o componentă de informare şi educare a principalilor actori sociali despre modul în care pot influenţa scăderea ratei mortalităţii infantile, aflată acum la cote dramatice.
Media mortalităţii infantile în România este de peste două ori mai mare faţă de celelalte ţări şi, în timp ce media mortalităţii infantile în UE este de 4,59 la o mie de născuţi vii, în România mor 10 copii la o mie de născuţi vii.
În primele luni de derulare a proiectului, echipele ''Salvaţi Copiii'' România care s-au implicat în proiect au urmat cursuri de pregătire care au inclus detalii legate de program, informaţii referitoare la îngrijirea femeilor însărcinate şi a copiilor, precum şi informaţii privind modul de completare a diagnozei comunitare.
"Copiii şi mamele care trăiesc în condiţii precare, fără acces la servicii medicale de calitate, se află într-un pericol real de îmbolnăvire din cauza condiţiilor igienico-sanitare în care trăiesc şi a alimentaţiei deficitare. Deşi în unele cazuri s-a observat că părinţii merg la medic, în general acest lucru se întâmplă foarte târziu, iar viaţa copiilor este pusă în pericol. Este nevoie de o atenţie specială pentru aceste familii - de cele mai multe ori vorbim despre familii nelegitime, cu mame minore", a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv "Salvaţi Copiii" România.
În acest sens, au fost luate şi primele măsuri: beneficiarii proiectului au primit materiale igienico-sanitare, vitamina C şi vitamina D3, precum şi sirop de tuse, iar necesarul vizează produse de bază, precum scutece, lapte praf, termometre, antitermice, îmbrăcăminte şi alimente, potrivit analizelor desfăşurate la nivel local de către echipele organizaţiei.
"Ne bucurăm că un număr semnificativ de copii şi mame beneficiază deja de acest proiect. Vom continua să ne implicăm în ajutorarea acestor familii defavorizate pentru că multe dintre bolile grave sau decesele din rândul copiilor români de sub 5 ani pot fi prevenite, ele fiind o consecinţă a lipsei de educaţie. GSK îşi doreşte să joace un rol esenţial în a contribui la salvarea vieţilor a 3 milioane de mame şi a 7 milioane de copii în România şi în întreaga lume, până în 2015", a afirmat, la rândul său, potrivit comunicatului, Pascal Prigent, director general al GSK România.
Pentru a sprijini eforturile din teren, în aceste prime trei luni de la demararea proiectului au fost elaborate două materiale care urmează să fie tipărite şi distribuite familiilor din cele patru judeţe de către echipele ''Salvaţi Copiii'' România.
Este vorba despre "Ghidul de creştere a copilului 0 - 5 ani" şi "Caietul copilului", care conţin informaţii utile despre creşterea copiilor, alimentaţia adecvată fiecărei vârste, sfaturi de igienă potrivite copiilor, sfaturi pentru femeile care doresc să devină mame, testările obligatorii ale femeilor însărcinate şi alimentaţia corectă a viitoarelor mame.
La nivel mondial, un copil moare la fiecare trei secunde, ceea ce înseamnă că anual mor circa 8,8 milioane de copii. La nivel global, prin intermediul acestui proiect vor fi salvate vieţile a 500.000 de copii în fiecare an, precizează comunicatul.
Potrivit datelor Eurostat, numărul deceselor bebeluşilor cu vârste sub un an din România a fost de 10,1 la mia de nou-născuţi în 2009, în uşoară scădere în 2010, dar rămânând totuşi, cea mai mare din Uniunea Europeană. Datele Eurostat arată că acest indicator se ridica la 20,5 decese la mia de nou născuţi în 1998, deci s-a înjumătăţit în 12 ani.
În 2010, numărul de nou-născuţi a scăzut comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Astfel, în iunie s-au născut cu 151 mai puţini bebeluşi decât în aceeaşi lună a anului trecut, în mai au fost cu 2.173 mai puţini, iar în aprilie 2010 numărul născuţilor-vii a fost cu 1.226 mai mic decât în aprilie 2009.
Potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică în 2009, dintre cei 222.388 copii născuţi, 17.383 au avut sub 2,5 kilograme, iar 10.635 de copii au venit pe lume înainte de 36 de săptămâni.
Cauzele directe care duc la naşterile înainte de termen sunt lipsa educaţiei privind îngrijirea sănătăţii gravidei şi absenţa consultului medical periodic din timpul sarcinii şi faptul că aproape jumătate dintre femeile care nasc prematur nu beneficiază de consultaţii prenatale sistematice. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Proiect dedicat combaterii mortalităţii infantile Bucureşti, 16 nov /Agerpres/ - Organizaţia Salvaţi Copiii a lansat, marţi, proiectul ''Fiecare copil contează'', în cadrul căruia vor fi derulate acţiuni menite să conducă la o scădere a ratei mortalităţii infantile.
Proiect dedicat combaterii mortalităţii infantile Bucureşti, 16 nov /Agerpres/ - Organizaţia Salvaţi Copiii a lansat, marţi, proiectul ''Fiecare copil contează'', în cadrul căruia vor fi derulate acţiuni menite să conducă la o scădere a ratei mortalităţii infantile.
Comunicat de presă - Salvaţi Copiii Salvaţi Copiii anunţă startul celei de-a treia ediţii a caravanei dedicată gravidelor din comunităţi defavorizate
România, pe primul loc între statele membre UE la mortalitatea infantilă România se află pe primul loc între statele membre ale Uniunii Europene în ceea ce priveşte mortalitatea infantilă, arată un studiu lansat miercuri de Organizaţia Salvaţi Copiii.
Sprijin pentru copii născuţi din mame seropozitive GlaxoSmithKline (GSK) România sprijină cu 10.000 de euro, adică jumătate din suma necesară desfăşurării activităţii timp de un an, proiectul dedicat copiilor născuţi de mame infectate cu HIV ''Copiii preţioşi'' al Fundaţiei Baylor România.
Salvați Copiii România anunță rezultatele din ultimii 5 ani ai luptei împotriva mortalității infantile Salvați Copiii România, cu sprijinul partenerului Libris.ro, anunță o nouă donație către secția de neonatologie a Spitalului Clinic Filantropia. Cu această ocazie, Organizația comunică și rezultatele eforturilor din ultimii 5 ani ai luptei împotriva mortalității infantile.