Cele mai citite
 


Senatorii au aprobat descentralizarea concursului naţional de rezidenţiat (sinteză)
vineri, 22 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Senatul a aprobat, în această săptămână, ca organizarea concursului naţional de rezidenţiat pentru absolvenţii facultăţilor de medicină să aibă loc la nivel local, în colaborare cu centrele universitare din Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara, Târgu-Mureş şi Craiova.
Astfel, în conformitate cu acordurile încheiate între Ministerul Sănătăţii şi universităţile de medicină şi farmacie, se doreşte descentralizarea concursului naţional de rezidenţiat, acesta urmând să fie organizat la aceeaşi dată, cu tematică şi bibliografie comună în toate cele şase centre universitare.
Proiectul de lege a fost aprobat în şedinţa de miercuri a plenului Senatului, cu 67 de voturi ''pentru'' şi un vot ''împotrivă''. Proiectul legislativ mai prevede şi acordarea dreptului de practică limitat absolvenţilor de facultăţi de medicină, promoţia 2005 şi ulterioare, care nu au promovat examenul de rezidenţiat, cu posibilitatea de a fi încadraţi în unităţi sanitare publice sau private, inclusiv în cabinetele de medicină de familie.
Tot miercuri, plenul Senatului a aprobat şi o propunere legislativă care modifică Legea parteneriatului public-privat în sensul reglementării categoriilor de persoane cărora partenerul public le poate respinge ofertele de participare la un contract de parteneriat.
Astfel, s-a stabilit că partenerul public poate refuza ofertele persoanelor juridice aflate în stadiul lichidării judiciare, celor aflate în reorganizare după declararea falimentului, celor care au făcut obiectul unor proceduri echivalente prevăzute de legislaţia românească sau internaţională, precum şi persoanelor care nu şi-au îndeplinit obligaţiile de plată a impozitelor, taxelor şi contribuţiile de asigurări sociale.
Partenerul public poate refuza, de asemenea, şi ofertele persoanelor juridice şi fizice condamnate în conformitate cu Codul penal în ultimii 5 ani, persoanelor care prezintă informaţii false sau nu prezintă informaţiile solicitate de către autoritatea contractantă.
Propunerea legislativă, adoptată de plenul Senatului cu 64 de voturi ''pentru'', mai prevede că la finalizarea contractului de parteneriat public-privat compania de proiect transferă, cu titlu gratuit, către partenerul public, atât bunul public realizat prin contract, cât şi bunurile afectate patrimoniului acesteia de către partenerul public.
De asemenea, senatorii au extins, luni, termenul în care Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) va trebui să elaboreze legea privind reorganizarea Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) de la 90 de zile la 120, de la intrarea în vigoare a actului normativ prin care va fi aprobată ordonanţa de urgenţă 20/2011.
Ei au adoptat, în acest sens, OUG 20/2011 privind finanţarea unor activităţi de îmbunătăţiri funciare cu 48 de voturi ''pentru'', 32 ''împotrivă'' şi 2 abţineri.
Ordonanţa stabileşte o nouă sursă de finanţare pentru activităţile de îmbunătăţiri funciare şi dă un termen de 90 de zile, de la intrarea în vigoare a legii de aprobare a acesteia, pentru elaborarea unui act normativ privind reorganizarea ANIF. AGERPRES/ (AS - Cătălina Barbu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Senat: Concursul naţional de rezidenţiat va fi organizat la nivel local, în colaborare cu universităţile Plenul Senatului a aprobat miercuri proiectul de lege prin care concursul naţional de rezidenţiat pentru absolvenţii facultăţilor de medicină va fi organizat la nivel local.
Examenul de rezidenţiat - pe 20 noiembrie; înscrierea candidaţilor - între 14 şi 28 octombrie Sesiunea 2016 a examenului naţional de rezidenţiat va avea loc pe data de 20 noiembrie, înscrierea candidaţilor urmând a se face în perioada 14 - 28 octombrie, la sediile direcţiilor judeţene de sănătate publică şi a municipiului Bucureşti.
Proiect: Taxa de participare la rezidenţiat - 360 de lei Cuantumul taxei de participare la concursul de rezidenţiat pe post şi pe loc în medicină, medicină dentară şi farmacie - sesiunea 15 noiembrie va fi de 360 lei/participant, prevede un proiect de ordin publicat pe site-ul Ministerului Sănătăţii.
Peste 5500 de candidaţi vor concura pe 3909 locuri şi posturi la rezidenţiat, pe 23 noiembrie Un număr de 5661 de candidaţi vor participa, pe 23 noiembrie, la concursul naţional de rezidenţiat în domeniile medicină, medicină dentară şi farmacie, organizat de Ministerul Sănătăţii în centrele universitare Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara, pe cele 3909 locuri şi posturi...
MS a publicat metodologia pentru rezidenţiat; mai multe locuri/posturi la medicină generală, medicină dentară şi farmacie Ministerul Sănătăţii (MS) a publicat metodologia pentru examenul de rezidenţiat pentru sesiunea 2016, care va avea loc pe 20 noiembrie, una dintre noutăţi constând în majorarea numărul de locuri/posturi pentru absolvenţii de medicină generală, medicină dentară şi farmacie.
Rectorul UMF Cluj: Ne aşteptam la o participare mai mare la examenul de rezidenţiat Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) 'Iuliu Haţieganu' din Cluj a organizat, duminică, o sesiune specială de rezidenţiat la care au participat 259 de candidaţi, cu mult mai puţini decât locurile disponibile. Pentru acest examen, Ministerul Sănătăţii a scos la concurs 432 de locuri.