Cele mai citite
 


Un material plastic capabil să se autorepare sub efectul ultravioletelor (studiu)
vineri, 22 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
O echipă de oameni de ştiinţă americani şi elveţieni a obţinut un nou tip de material plastic care se poate repara singur sub acţiunea razelor ultraviolete, conform unui studiu publicat miercuri de revista britanică Nature.
Este vorba de "un nou material plastic compus din mici lanţuri moleculare care se unesc pentru a forma lanţuri mai mari", explică Stuart Rowan (Case Western Reserve University, SUA), unul dintre cercetătorii implicaţi în obţinerea acestui nou polimer.

Pentru a putea să se repare singur sub efectul luminii ultraviolete, cercetătorii au introdus în structura acestui material ioni metalici care absorb razele UV şi le transformă energia în căldură în chiar locul unde acest material este deteriorat. Astfel polimerul se lichefiază în zonele în care legăturile sunt rupte, curge şi acoperă aceste zone şi apoi îşi reface rapid lanţurile moleculare.

"Am integrat în acest material şi capacitatea de a se dezintegra sub acţiunea luminii", mai precizează Stuart Rowan. Atunci, micile lanţuri moleculare pe bază de carbon, care se unesc unele cu altele pentru a forma structura acestui plastic se pot desprinde în anumite puncte unde este introdus un obstacol sau unde apare o fisură sau ruptură, apoi ocolesc acest obstacol sau curg şi acoperă fisura refăcând legăturile moleculare dintre ele, iar întregul sistem se repară, mai explică el.

În momentul în care nu se mai află sub acţiunii razelor ultraviolete, materialul îşi reia forma solidă şi îşi regăseşte proprietăţile originale.

Obiectivul este ca această căldură provenită din lumină să fie absorbită doar în zona sau zonele în care structura materialului prezintă rupturi sau fisuri, conform cercetătorilor. Acest mecanism localizat de autoreparare poate avea aplicaţii care să ducă la prelungirea duratei de viaţă a numeroase obiecte de uz comun ce sunt făcute din material plastic, de la banalele pungi, până la sofisticate şi costisitoare aparate medicale.

Prin folosirea unor tipuri diferite de ioni metalici este de asemenea posibilă obţinerea unor polimeri care să se autorepare sub acţiunea luminii pe diferite lungimi de undă sau a unor culori. Astfel ar fi posibil ca în viitorul apropiat să avem obiecte din material plastic care îşi schimbă culoarea atunci când sunt deteriorate, preluând culoarea specifică lungimii de undă a luminii necesară pentru a se autorepara.AGERPRES/(Codruţ Bălu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
SUA: Unu din şase americani preferă să moară înainte de vârsta de 80 de ani (studiu) Teama privind îmbătrânirea ar putea fi mai puternică decât teama privind moartea pentru mulţi dintre americani, potrivit unei cercetări recente, citate de UPI.com.
SUA: Obezitatea ucide mai mulţi americani decât se credea (studiu) La doar câteva zile după ce autorităţile sanitare federale americane au publicat statistici promiţătoare în lupta împotriva obezităţii infantile, un alt studiu sugerează că sistemul sanitar public american nu ar trebui încă să sărbătorească, relatează luni Associated Press.
Doi americani din cinci vor dezvolta diabet în timpul vieţii (studiu) Aproximativ 40% din populaţia adultă din SUA, adică doi din cinci americani, va dezvolta în timpul vieţii, cel mai frecvent, un diabet de tip 2, potrivit unui studiu publicat miercuri în revista medicală britanică The Lancet de o echipă de cercetători americani de la Centrul de control şi prevenire a...
SUA: Un studiu exclude orice legătură între vaccinările copiilor şi autism Un studiu publicat vineri exclude orice legătură între vaccinările multiple la care sunt supuşi copiii de vârste mici şi autism, un motiv frecvent de îngrijorare în rândul părinţilor americani, relatează AFP.
Vaccin experimental împotriva melanomului, în curs de cercetare în SUA Un vaccin foarte personalizat, care poate stimula un răspuns imun din partea persoanelor cu melanom avansat, a fost descoperit de un grup de cercetători americani, care au publicat un studiu preliminar pe această temă în revista Science, informează online health.usnews.com.
SUA: Nou tratament promiţător împotriva bolilor parazitare Cercetători americani au identificat un nou tratament care ar putea fi eficient în combaterea unor boli parazitare care provoacă peste 50.000 de decese anual, potrivit unui studiu publicat luni în revista Nature, citat de agenţiile EFE şi AFP.