Cele mai citite
 


Practicile homosexuale, faţa ascunsă a epidemiei de sida în Africa
luni, 20 iulie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

/The Lancet/

Londra, 20 iul /Agerpres/ - Bărbaţii care întreţin relaţii sexuale cu alţi bărbaţi în Africa subsahariană îşi asumă riscuri mari de infectare cu virusul sida /HIV/, dar stigmatizarea căreia îi sunt supuşi le stopează accesul la programele de prevenire, subliniază un studiu britanic realizat de cercetători ai Universităţii Oxford, citat de AFP.

Homosexualitatea este ilegală în cea mai mare parte a ţărilor Africii subsahariene şi chiar pasibilă de pedeapsa cu moartea în patru dintre ele. Homosexualii sunt repudiaţi de propriile familii, umiliţi public, hărţuiţi de autorităţi. Mulţi dintre ei îşi disimulează comportamentul din teama de repercusiuni. Cercetătorii au trecut în revistă peste 100 de studii care tratează riscurile de infectare prin virusul sida la bărbaţii din Africa subsahariană, între 1984 şi 2004. Doar 14 dintre ele au inclus practicile homosexuale ca factor de risc potenţial.

Bazându-se pe date colectate între 2003 şi 2009, ei afirmă că prevalenţa virusului sida este în general mai ridicată în Africa printre bărbaţii care întreţin practici sexuale cu alţi bărbaţi decât la populaţia masculină globală. În unele ţări ale Africii de Vest, de exemplu, ea este superioară de peste 10 ori mediei generale.

Or, acest grup nu este izolat de populaţia generală în termenii transmiterii virusului. Adesea, bărbaţii care întreţin relaţii sexuale cu alţi bărbaţi au relaţii sexuale şi cu femei.

"Bărbaţii care au relaţii sexuale cu alţi bărbaţi au dreptul, ca toţi ceilalţi africani, să beneficieze de programe de prevenire şi de tratarea a sida", subliniază Adrian Smith, coordonatorul studiului.

Cercetătorii recunosc totuşi o evoluţie pozitivă, perceptibilă în cursul ultimelor conferinţe africane şi internaţionale consacrate sida.

"Miza este în prezent de a sparge tăcerea, de a recunoaşte problema şi de a începe dezvoltarea şi aplicarea programelor de prevenire şi îngrijire a căror necesitate este urgentă", conchid cercetătorii.

Studiul lor este publicat online de revista britanică The Lancet. AGERPRES/(Dan Gheorghiu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bolnavii infectaţi cu HIV/SIDA au rămas fără tratament Suceava, 13 iul /Agerpres/ - Aproximativ o jumătate din bolnavii seropozitivi din judeţul Suceava au rămas fără tratament din cauza subfinanţării sistemului de sănătate.
Şcoală de vară pe teme legate de HIV/SIDA Bucureşti, 23 iunie /Agerpres/ - Patruzeci de tineri infectaţi HIV/SIDA, dar şi tineri sănătoşi din judeţele Iaşi, Constanţa şi Mureş, cu vârsta cuprinsă între 18 şi 26 de ani vor participa, în perioada 17-20 iunie, la Bran, în judeţul Braşov, la a opta ediţie a Şcolii de vară pe teme legate de HIV/SIDA...
Şase vedete din Premier League riscă să se îmbolnăvească de SIDA Londra, 13 iul /Agerpres/ - Şase vedete din prima ligă engleză de fotbal aşteaptă cu emoţie rezultatul testelor HIV, după ce toţi au avut raporturi sexuale cu o tânără seropozitivă, informează presa britanică, citată de Agerpres.
HIV - limba engleza Afla cum se produce replicarea virala in HIV
Campanie de informare a liceenilor despre HIV/SIDA Bucureşti, 04 iunie /Agerpres/ - Preşedintele Fundaţiei Romanian Children's Appeal, Mihai Tociu, a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Clubul Medicilor din Spitalul Clinic "Dr. Victor Babeş" din Capitală, încheierea "celui mai amplu program de informare pe tematica HIV/SIDA din România"...
Africa de Sud testează primul vaccin anti-SIDA Pretoria, 24 iul /Agerpres/ - Un vaccin preventiv împotriva SIDA, primul creat pe continentul african /cel mai afectat de această gravă maladie/, este în prezent testat pe om în Africa de Sud, în timp ce cercetătorii caută noi metode de combatere a virusului HIV, relatează vineri AFP.