Cele mai citite
 


Ziua mondială împotriva meningitei
vineri, 22 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Meningita afectează aproximativ 10.000 de oameni în întreaga lume. În România, meningita bacteriană are o rată de mortalitate de peste 50%, cei mai afectaţi fiind copii cu vârste de până la 5 ani, cu o incidenţă de 15 cazuri la 100.000 de locuitori într-un an, se arată într-un comunicat de presă al Societăţii Române de Pneumologie (SRP) transmis joi AGERPRES.
SRP susţine comportamentul preventiv în lupta cu meningita şi complicaţiile sale severe asupra sănătăţii şi se alătură astfel proiectului iniţiat de The Confederation of Meningitis Organizations (COMO) "Join Hands", care are drept obiectiv de a face cunoscut pericolul pe care această afecţiune îl reprezintă.
Începând din 2010, COMO se implică activ la nivel internaţional prin acţiuni educative cu privire la pericolul meningitei.
Sâmbătă, 24 aprilie, este pentru a doua oară când se marchează Ziua Mondială Împotriva Meningitei, proiectul "Join Hands" punând un accent important pe complicaţiile majore pe care această boală le are asupra sănătăţii oamenilor.
"Este mai bine să previi decât să tratezi, mai ales când vorbim de o boală precum meningita care poate avea consecinţe extrem de grave. În lume, dar şi în România, meningita bacteriană reprezintă o boală extrem de gravă prin rata mare de mortalitate (peste 50%) şi prin sechelele neurologice severe care se constituie. Cele mai semnificative sechele care apar sunt: surditate, retard mental şi/sau motor, convulsii, etc. Populaţia cea mai expusă la această infecţie gravă este reprezentată de copiii antepreşcolari (0-3 ani) la care apărarea antiinfecţioasă este insuficient maturată", se arată în comunicatul citat.
Meningita este o inflamaţie a meningelui de etiologie variată (bacteriană, virală, fungică, etc.).
Meningita bacteriană se instalează brusc şi este însoţită de un tablou clinic caracterizat prin: febră mare (40-41°C), alterarea stării generale, pacientul nu suportă lumina (fotofobie), cefalee difuză, progresantă şi chinuitoare, somnolenţă, vărsături. Progresiv, starea generală se agravează, pacientul devine comatos şi apar crizele de convulsii. La sugari, tabloul clinic se instalează rapid, fiind oarecum diferit faţă de alte vârste: modificări ale stării generale cu perioade de somnolenţă alternând cu agitaţie extremă (plâns inconsolabil), vărsături, febră sau hipotermie, refuz alimentar, convulsii. În faţa unei infecţii severe, care are o rată semnificativă de mortalitate şi morbiditate, se impune intensificarea măsurilor de prevenţie.
"Cea mai eficientă modalitate de a preveni meningita bacteriană este imunizarea prin vaccinare, cu atât mai mult cu cât copiii, în primii 5 ani de viaţă, nu dispun de o apărare antiinfecţioasă solidă", a explicat prof. dr. Doina Pleşca, vicepreşedinte al Secţiei de Pneumologie Pediatrică din cadrul Societăţii Române de Pneumologie.
În întreaga lume, deşi au fost făcuţi paşi importanţi în direcţia educării spre un comportament preventiv, sunt ţări care nu au încă acces la vaccinuri care ar putea salva vieţi şi ar putea preveni efectele secundare puternice ale bolii.
Meningita virală este mai puţin gravă. De cele mai multe ori, pacienţii se recuperează complet. În schimb, meningita cauzată de bacterii poate determina infecţii severe, cu complicaţii majore sau chiar deces.
Bacteriile care cauzează meningita sunt: Neisseria meningitidis - meningococul; Streptococcus pneumoniae - pneumococul; Haemophilus influenzae, tipul b (Hib); Eschericia coli (E. Coli), prezentă la nou-născuţi; Streptococcus agalactiae B, (Group B Strep or GBS), prezent la nou-născuţi; Listeria monocytogenes, prezent la nou-născuţi sau la persoanele cu imunitate scăzută; Mycobacteria tuberculosis (Tuberculosis or TB), mai ales în ţările în care tuberculoza este frecventă.
Cele mai periculoase bacterii sunt: meningococul, pneumococul şi Haemophilus influenzae. Neisseria meningitidis (meningococul) este o bacterie care se transmite pe cale aerogenă (picături de salivă) şi care se cantonează la nivelul mucoasei nazofaringiene.
De aici, în anumite circumstanţe, se propagă mai departe infectând plămânii, pleura, urechea internă sau meningele. Streptococul pneumoniae (pneumicocul) este o bacterie localizată în tractul respirator superior (nazo-faringe). Este unul din principalii agenţi patogeni infecţioşi la vârsta copilăriei, transmisibil de la om la om. Haemophilus Influenzae tip b (Hib) este o bacterie care se găseşte şi la oamenii sănătoşi, la nivelul nasului şi al gâtului.
Doar în condiţii speciale bacteria Hib devine patogenă (sistem imun imatur sau afectat) şi provoacă infecţii foarte grave, cum este meningita. Un procent de 2-5% din populaţie reprezintă purtători sănătoşi de HIb.
Vaccinul are rolul de a imuniza organismul înainte de expunerea la aceste bacterii. Meningococemia severă este una dintre cele mai fulminante infecţii cunoscute în practica medicală.
Pericolul este cu atât mai mare cu cât, conform avertismentelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, există o rezistenţă din ce în ce mai mare a bacteriei la tratamentele clasice cu antibiotice. AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
24 aprilie - Ziua mondială împotriva meningitei Meningita afectează aproximativ 10.000 de oameni în întreaga lume. În România, meningita bacteriană are o rată de mortalitate de peste 50%, cei mai afectaţi fiind copii cu vârste de până la 5 ani, cu o incidenţă de 15 cazuri la 100.000 de locuitori într-un an, se arată într-un comunicat de presă al Societăţii...
Ce boli previne vaccinarea pneumococica Bacteria care provoacă bolile pneumococice se numește Streptococcus pneumoniae și se găsește, în mod normal, în nazo-faringele copiilor sănătoși, făcând parte din flora microbiană normală. Cam jumătate dintre copii sunt purtători de pneumococ, iar în colectivități (grădinițe, creșe) ajung să îl aibă...
Comunicat de presă - Coaliţia pentru o Nouă Prevenţie 2013 Dezbatere în Senat: Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă includerea vaccinului pneumococic conjugat în programele naţionale de imunizare în lumea întreagă
Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei (TBC), marcată la 24 martie, evidenţiază momentul din 1882, când Robert Koch a informat oficial comunitatea ştiinţifică internaţională că a descoperit bacilul TBC.
Ziua mondială de luptă împotriva cancerului Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului se marchează la 4 februarie, militându-se, cu acest prilej, pentru accesul egal al tuturor pacienţilor la cele mai noi terapii împotriva bolii, iniţiativa având drept scop sporirea gradului de informare a opiniei publice în legătură cu problematica oncologică...
Campanie de strângere de semnături pentru introducerea vaccinului pneumococic în programul naţional de imunizare Mai multe organizaţii neguvernamentale şi asociaţii profesionale de medici au marcat luni Ziua Mondială de Luptă Împotriva Pneumoniei prin demararea unei ample campanii de informare, de creştere a conştientizării părinţilor cu privire la riscurile bolilor pneumococice şi de strângere de semnături pentru...