Cele mai citite
 


Noul virus gripal de tip A seamănă cu gripa spaniolă din 1918 (studiu)
luni, 13 iulie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Raceala si gripa, Stiri, Gripa porcina
 

Washington, 13 iul /Agerpres/ - Noul virus gripal A/H1N1 prezintă o asemănare puternică cu tulpina virală care a provocat pandemia din 1918, având o capacitate sporită de a infecta plămânii în comparaţie cu viruşii gripali sezonieri, informează luni Reuters.

Testele efectuate pe animale au confirmat alte studii care au indicat că noul virus gripal de tip A se poate răspândi dincolo de tractul respirator superior, ajungând în plămâni, motiv pentru care poate provoca pneumonia, apreciază o echipă internaţională de experţi. În plus, aceştia au determinat că persoanele care au supravieţuit pandemiei din 1918 par să aibă o imunitate crescută împotriva noului virus. ”Când am făcut experimente pe nevăstuici şi pe maimuţe, am observat că viruşii sezonieri nu se răspândesc până în plămâni. Virusul A/H1N1 incubează mai bine în plămâni”, a declarat Yoshihiro Kawaoka, din cadrul Universităţii din Wisconsin, coordonatorul studiului.

Noul virus gripal a fost considerat prima pandemie a secolului al XXI-lea, provocând contaminarea a peste un milion de oameni şi moartea a cel puţin 500.

”Există o neînţelegere privind virusul. Există o dovadă clară că virusul este diferit de cei sezonieri”, a precizat dr. Yoshihiro Kawaoka.

Coordonatorul studiului şi colegii săi apreciază într-un articol publicat în Nature că capacitatea de a infecta plămânii este caracteristică şi altor viruşi, în special cel al gripei spaniole din 1918, care se estimează că ar fi provocat moartea a 40-100 de milioane de persoane.

Oamenii născuţi înainte de 1920 au avut un puternic răspuns al anticorpilor la noul virus A/H1N1, ceea se înseamnă, în opinia specialiştilor, că organismul ”şi-a amintit” cum să reacţioneze după ce a fost confruntat cu un virus similar.

Viruşii gripali se schimbă în mod constant, motiv pentru care oamenii pot fi din nou contaminaţi, iar vaccinul trebuie schimbat în mod regulat. ”Cercetările noastre conduc la concluzia că deşi viruşii care îşi au originea în porcine nu şi-au câştigat până acum un loc în istorie, acest lucru s-ar putea încă întâmpla, în urma efectelor pe care le va avea actuala pandemie asupra sănătăţii oamenilor şi a economiei globale”, au conchis cercetătorii. AGERPRES/(Florin Ştefan)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Noi cazuri confirmate de infectare cu virusul A/H1N1 Bucureşti, 25 iul /Agerpres/ - Un număr de 18 persoane, respectiv 17 studenţi şi un profesor, a fost confirmat, sâmbătă, de Institutul Naţional Cantacuzino, cu virusul gripal A/H1N1, precizează un comunicat al Ministerului Sănătăţii, remis AGERPRES.
Zece cazuri noi de infectare cu virus A/H1N1 Bucureşti, 21 iul /Agerpres/ - Alte 10 cazuri noi de infectare cu virusul gripal A/ H1N1 au fost înregistrate de Reţeaua de supraveghere a bolilor transmisibile.
Australia a început testele clinice pentru un vaccin împotriva gripei porcine Canberra, 22 iul /Agerpres/ - Australia, una dintre ţările cele mai afectate de gripă porcină din zona Asia-Pacific, a început miercuri testele clinice pentru definitivarea unui vaccin împotriva gripei porcine, au anunţat surse guvernamentale, citate de AFP.
Canada: primul caz de gripă porcină rezistent la Tamiflu Ottawa, 22 iul /Agerpres/ - Canada a înregistrat primul caz în care virusul gripei porcine este rezistent la Tamiflu, informează miercuri Associated Press.
Gripa porcină: peste 700 de morţi în întreaga lume Geneva, 21 iul /Agerpres/ - Virusul gripei porcine, apărut la sfârşitul lunii martie, a ucis deja peste 700 de persoane de pe tot globul, a indicat marţi purtătorul de cuvânt al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Aphaluck Bhatiaseve, informează AFP
Marea Britanie: vaccinarea în masă împotriva gripei porcine este extrem de riscantă /The Times/ Londra, 22 iul /Agerpres/ - Marea Britanie se pregăteşte pentru un program de vaccinare în masă, care, deşi dispune de suficient vaccin pentru întreaga populaţie, începând cu staff-ul medical, se va dovedi o „nebunie” dat fiind că vaccinul împotriva gripei porcine nu a fost încă suficient...