Cele mai citite
 


Dr. Simona Carniciuc: Trebuie evitate alimentele încărcate în grăsimi, mai greu digerabile
luni, 25 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Sărbătorile Pascale ne pun pe masă bucate din belşug, de cele mai variate feluri, dar pe care medicii recomandă să le consumăm cumpătat, în special dacă a fost ţinut şi post.
"De cele mai multe ori, ne înfruptăm din toate. Problema este că pentru cei care ţin postul o perioadă mai îndelungată sau suferă de diferite afecţiuni, nu 'pică' tocmai bine. Uneori, organismul nu face faţă schimbărilor rapide, care depăşesc capacitatea de adaptare. Exemple ar fi câştigul rapid în greutate, care relativ repede dă complicaţii, de la dislipidemie (creşterea grăsimilor), hipertensiune arterială, diabet, afecţiuni ale articulaţiilor etc. Alt exemplu ar fi, trecerea bruscă de la o perioada de post (vegetariană) la cea omnivoră. Aceasta poate determina dezechilibre metabolice şi enzimatice digestive, dar şi modificări fiziologice, care pot afecta întreg organismul. Cele mai frecvente afecţiuni care apar în această perioadă sunt cele digestive: colici biliare, toxiinfecţii alimentare, pancreatite acute, enterocolite, etc. Trebuie amintite şi cele mai grave ar fi cele cardio-vasculare, precum infarctul miocardic, dar şi anginele pectorale, decompensări cardiace până la insuficienţă cardiacă; accidentele vasculare cerebrale, dezechilibre grave metabolice ce pot duce până la comă diabetică cetoacidozică (o stare de extremă gravitate), alergii în diferite grade de gravitate'', a explicat, pentru AGERPRES, dr. Simona Carniciuc de la Institutul de Boli Nutriţionale şi Metabolice "Prof. dr. N. Paulescu".
Aceasta a oferit câteva sfaturi practice pentru a ne menţine starea de sănătate.
"Chiar şi pentru persoanele sănătoase, această trecere bruscă este dificil de tolerat pentru tractul digestiv. Astfel, alimentele noi (cele de origine animală) trebuie introduse treptat, în cantitate mai mică. În schimb la persoanele cu afecţiuni cronice, cum ar fi hipertensiunea arterială, insuficienţa cardiacă sau diabetul, trecerea trebuie să fie mult mai prudentă. În primul rând, orice tratament prescris cronic nu trebuie întrerupt. Se va administra medicaţia, în continuare, conform prescripţiei medicului'', spune Carniciuc.
În cazul acestor afecţiuni, de obicei, este prescris şi un regim igieno-dietetic. Acesta trebuie respectat cu stricteţe, mai ales în această perioadă. Trebuie evitate alimentele încărcate în grăsimi mai greu digerabile cum sunt cele de origine ovină şi caprină sau pot fi înlocuite cu proteine animale mai 'uşoare' cum ar fi cele din peşte, pasăre (de preferat cele din mediu rural, fără alimentaţie modificată genetic), vita. Sunt recomandate cât mai multe alimente de origine vegetală, introducându-se treptat şi cele de origine animală.
''Trebuie atenţie foarte mare, pentru că aportul crescut de lipide din această perioadă poate duce la pancreatite, o gravă alterare a stării de sănătate", a detaliat medicul.
În ceea ce priveşte persoanele cu hipertensiune arterială sau boli coronariene şi cardiace acestea vor evita alimentele bogate în grăsimi, alcoolul, cele diabetice nu vor depăşi numărul de hidraţi de carbon zilnic prescris de către medicul diabetolog.
Dr. Carniciuc atrage atenţia că, alcoolul trebuie să fie în cantităţi cât mai mici, nu mai mult de 2 unităţi pe zi (1 unitate reprezintă 30 ml băuturi spirtoase sau 120 ml vin sau 330 ml bere). Consumul peste 3 unităţi zilnic este considerat abuziv.
Pentru a 'ajuta' organismul să se adapteze la schimbarea alimentară, cel mai util este practicarea efortului fizic, de tipul mersului pe jos, în ritm alert, câte 30 de minute în fiecare zi. AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Refluxul gastric - sfaturi alimentare pentru vindecarea naturala In jur de 20 % dintre adulti sufera de boala refluxului gastro-esofagian. Cauzele refluxului de acid gastric includ sarcina, herniile hiatale, o dieta nesanatoasa si un dezechilibru al acidului gastric, toate avand ca rezultat regurgitarea acidului care genereaza neplacutele simptome de reflux...
Alimentatia in diabetul zaharat de tip 1 (insulino-dependent) Diabetul zaharat este boala care se manifesta prin hiperglicemie, adica prin cresterea concentratiei de zahar din sange peste limita normala. Diabetul zaharat de tip 1 (insulinodependent) se caracterizeaza prin incapacitatea bolnavului de a supravietui fara injectarea unei doze zilnice de insulina...
Alimente de evitat in timpul sarcinii Sarcina este o perioada a schimbarilor pentru care orice viitoare mamica trebuie sa se pregateasca temeinic: modificarile hormonale, fluctuatiile in greutate si bineinteles, clasicele pofte culinare!
Alimentatia si bolile metabolice Alimentatia reprezinta unul dintre principalii factori de sanogeneza. Deoarece modificarile in alimentatie pot determina modificari in schimburile metabolice care concura la mentinerea echilibrului nutritional, masurile dietetice reprezinta mijlocul prin care pot fi contracarate unele...
SUPLIMENTE ALIMENTARE UTILIZATE PENTRU SCĂDEREA COLESTEROLULUI Colesterolul reprezintǎ o substanţǎ necesară organismului fiind produs chiar de către acesta din acizi grasi, în special din grǎsimile saturate din alimentaţie. Colesteroluleste absorbit de asemenea şi din produsele alimentare provenite în special de la animale. Valorile serice crescute alecoles...
Diete cu efect antiinflamator Notiunea de dieta cu efecte antiinflamatorii e bazata pe un concept simplu: poarta acest nume acele diete axate pe anumite alimente ce sunt recunoscute pentru abilitatile lor de a diminua inflamatiile. Multe din aceste diete cu efecte antiinflamatorii sunt concentrate in jurul unor alimente precum: cereale...