Cele mai citite
 


Lumea marchează marţi 25 de ani de la catastrofa nucleară de la Cornobâl
marţi, 26 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Oncologie, Endocrinologie
 

Lumea întreagă se pregăteşte să marcheze marţi împlinirea a 25 de ani de la cea mai gravă catastrofă nucleară civilă, produsă în 1986 la Cernobâl, în contextul unor noi temeri generate de recentele accidente la centrala atomică de la Fukushima /nord-estul Japoniei/, menţionează luni AFP într-un amplu comentariu.

La 26 aprilie 1986, reactorul nr. 4 al centralei de la Cernobâl a explodat în timpul unui test de siguranţă, din cauza unor greşeli umane, provocând emanaţii masive de elemente radioactive cu o intensitate echivalentă cu 200 de bombe atomice de tipul celei de la Hiroshima şi contaminând o mare parte din suprafaţa Europei.

Pentru a stinge incendiul şi a curăţa zona în jurul centralei, ex-URSS a trimis în zonă în decurs de patru ani 600.000 de "lichidatori", expuşi la radiaţii şi dispunând de o protecţie minimă.

Marţi, personalităţi politice de rang înalt sunt aşteptate la Cornobâl, pentru a participa la o ceremonie religioasă urmată de depuneri de coroane la monumentul ridicat în memoria "lichidatorilor" decedaţi.

În cursul unei recente vizite la Cornobâl, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a lansat un apel la o "dezbatere globală" privind energia nucleară.

"Accidentul de la centrala nucleară de la Fukushima /la 11 martie/ şi dezastrul de la Cernobâl ne transmit două puternice mesaje: să tragem învăţăminte din aceste tragedii şi să înăsprim normele privind securitatea nucleară", a insistat oficialitatea internaţională.

La distanţă de un sfert de secol, bilanţul tragediei de la Cernobâl continuă să fie unul controversat, din cauza secretomaniei şi a modului defectuos de gestionare a situaţiei victimelor accidentului, în perioada comunistă şi postcomunistă, şi a reticenţei manifestate de susţinători ai energiei nucleare faţă de analizarea consecinţelor catastrofei pe termen lung.

URSS condusă de Mihail Gorbaciov a reacţionat în cea mai pură tradiţie a secretomaniei, nerecunoscând tragedia decât după trei zile şi numai după ce Suedia, afectată de norul radioactiv, a alertat întreaga lume. Tăcerea fostului demnitar sovietic, urmat de un val de minciuni, a contribuit la contaminarea a sute de mii de persoane, în principal în Ucraina, Belarus şi Rusia, adaugă sursa citată.

În 2005, mai multe agenţii ale ONU au estimat la 4.000 numărul persoanelor decedate din cauza expunerii la radiaţii - într-un raport care, potrivit ecologiştilor, subestimează impactul Cernobâl.

Documentul, care admite moartea a doar 31 de operatori şi pompieri expuşi în mod direct, este contestat de UNSCEAR, Comitetul Ştiinţific al ONU pentru studiul efectelor radiaţiilor atomice.

În cel mai recent raport, publicat în februarie 2011, UNSCEAR estimează la 6.000 numărul persoanelor care s-au îmbolnăvit de cancer de glandă tiroidă, din care 15 cazuri mortale cauzate de consumul de lapte contaminat în timpul copilăriei.

Potrivit Greenpeace, cel puţin 100.000 de persoane au decedat până în 2005, în Ucraina, Belarus şi Rusia, drept urmare a contaminării radioactive, a declarat pentru AFP şeful unei organizaţii neguvernamentale ruse.

Accidentele din Japonia au resuscitat coşmarul nuclear, având repercusiuni politice în Occident, unde catastrofa de la Cernobâl a favorizat avântul mişcărilor ecologiste.

La o conferinţă organizată la 19 februarie, la Kiev, comunitatea internaţională a alocat 550 de milioane de euro din cei aproximativ 740 de milioane de euro care lipseau pentru finalizarea construcţiei unui nou sarcofag de izolare la Cernobâl, în locul celui creat în pripă, pentru acoperirea reactorului accidentat şi fisurat. Centrala de la Cernobâl a fost definitiv închisă abia în decembrie 2000, după mai multe incidente, iar în Ucraina mai funcţionează în prezent patru centrale atomice şi 15 reactoare.AGERPRES/(Florence Bedreagă)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Niveluri periculos de ridicate de radiaţii vor persista la Cernobîl în deceniile şi chiar secolele următoare (Greenpeace) Localnicii din zona Cernobîl continuă să consume hrană şi apă ce conţin niveluri periculoase de radioactivitate chiar şi la 30 de ani după accidentul nuclear, iar acestea vor persista în deceniile şi chiar secolele următoare. În contextul crizei economice care afectează Rusia, Ucraina şi Belarus, testele...
Japonia: Urme de iod radioactive, în glanda tiroidă a copiilor de la Fukushima Urme de elemente radioactive au fost detectate în glanda tiroidă a 45% din copiii din Fukushima şi împrejurimile centralei nucleare, grav avariată de cutremurul şi tsunami de la 11 martie, au anunţat joi surse oficiale locale, citate de AFP.
Fukushima: ONU recunoaşte potenţialul risc de cancer tiroidian în rândul minorilor Incidenţa cancerului nu va creşte, 'probabil', în Japonia, după accidentul nuclear de la Fukushima din 2011, semnalează un nou studiu al ONU. Acesta recunoaşte însă posibilitatea unei creşteri a riscului de cancer de tiroidă în rândul copiilor expuşi în mai mare măsură la radiaţii, transmite EFE.
'Lichidatorii', scutul uman de la Cernobâl Spre deosebire de echipa de intervenţie de la Fukushima, cei care au intervenit la Cernobîl s-au expus radiaţiilor fără să poarte costume de protecţie pentru a evita o catastrofă mai mare. Sunt tot mai rari salvatorii salvatorii 'likvidator' eroii care au servit ca scut uman împotriva radiaţiilor încercând...
DOCUMENTAR: 30 de ani de la accidentul nuclear de la Cernobîl La 26 aprilie 1986, două explozii au zguduit reactorul cu numărul 4 al centralei nucleare de la Cernobîl. În timpul incendiului, care a mistuit reactorul timp de zece zile, au fost răspândite în atmosferă cantităţi uriaşe de substanţe radioactive. Nu există date oficiale privind numărul total al victimelor...
Japonia: 26 de cazuri de cancer al tiroidei confirmate şi alte 32 probabile la copii din zona Fukushima Un studiu despre impactul radiaţiilor produse în urma catastrofei de la Fukushima asupra locuitorilor prefecturii în care este situată centrala atomică a relevat că 26 de minori sunt bolnavi de cancer al tiroidei şi alţi 32 sunt suspectaţi că ar avea aceeaşi maladie, fără a se stabili însă cu precizie...