Cele mai citite
 


OMS acuză faptul că ţările bogate sunt avantajate în privinţa accesului la vaccinul pentru gripa porcină
marţi, 14 iulie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Raceala si gripa, Stiri, Gripa porcina
 

Geneva, 14 iul /Agerpres/ - Directoarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), dr. Margaret Chan, a deplâns marţi faptul că accesul la vaccinul împotriva gripei porcine va fi rezervat în primul rând ţărilor celor mai dezvoltate în detrimentul locuitorilor din ţările sărace, relatează AFP.

”Capacităţile de producţie a vaccinului pentru noua gripă nu sunt infinite şi sunt din nefericire insuficiente pentru o lume de 6,8 miliarde de persoane, aproape toate susceptibile de a fi contaminate de acest virus în întregime nou şi puternic contagios”, a declarat ea în faţa participanţilor la o conferinţă a Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale (OMPI).

”Partea leului din aceste resurse limitate va merge la ţările cele mai dezvoltate. O dată în plus vedem că avantajul se îndreaptă către bogăţie. O dată în plus vedem că accesul la medicamente este refuzat din cauza imposibilităţii de a le plăti”, a acuzat directoarea generală a OMS.

”În materie de sănătate, politicile publice vor rămâne imperfecte, la fel cum accesul la acţiunile care salvează vieţi va fi în favoarea statelor mai dezvoltate”, a adăugat dr. Margaret Chan.

În ajun, un responsabil al OMS a declarat că ”toate ţările vor avea nevoie de vaccin” împotriva gripei porcine întrucât pandemia nu mai poate fi oprită. Un vaccin ar urma să fie gata în septembrie-octombrie, afirmă organizaţia.

În cursul unui summit de la începutul lui iulie din Mexic, ţările în curs de dezvoltare au solicitat măsuri pentru asigurarea accesului la vaccin şi al ţărilor mai sărace, prin intermediul donaţiilor sau al preţurilor mai avantajoase.

Dr. Margaret Chan a declarat la acel moment că s-a încheiat un acord cu două grupuri farmaceutice pentru o donaţie de 250 de milioane de doze către unele state în curs de dezvoltare, dar a declarat că numărul este ”în mod evident insuficient”. AGERPRES/(Florin Ştefan)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Australia a început testele clinice pentru un vaccin împotriva gripei porcine Canberra, 22 iul /Agerpres/ - Australia, una dintre ţările cele mai afectate de gripă porcină din zona Asia-Pacific, a început miercuri testele clinice pentru definitivarea unui vaccin împotriva gripei porcine, au anunţat surse guvernamentale, citate de AFP.
Marea Britanie: vaccinarea în masă împotriva gripei porcine este extrem de riscantă /The Times/ Londra, 22 iul /Agerpres/ - Marea Britanie se pregăteşte pentru un program de vaccinare în masă, care, deşi dispune de suficient vaccin pentru întreaga populaţie, începând cu staff-ul medical, se va dovedi o „nebunie” dat fiind că vaccinul împotriva gripei porcine nu a fost încă suficient...
Kenya anunţă primul caz confirmat de gripă porcină Nairobi, 29 iun /Agerpres/ - Kenya a descoperit prima contaminare cu gripă porcină, la un student britanic de 20 de ani, a declarat luni ministrul sănătăţii, Beth Mugo, citat de Reuters.
Primele victime ale gripei A(H1N1) în Nepal Katmandu, 30 iun /Agerpres/ - Ministerul nepalez al Sănătăţii a anunţat primele cazuri de gripă A(H1N1) din ţara himalayană, notează marţi Associated Press.
Noi cazuri confirmate de infectare cu virusul A/H1N1 Bucureşti, 25 iul /Agerpres/ - Un număr de 18 persoane, respectiv 17 studenţi şi un profesor, a fost confirmat, sâmbătă, de Institutul Naţional Cantacuzino, cu virusul gripal A/H1N1, precizează un comunicat al Ministerului Sănătăţii, remis AGERPRES.
Zece cazuri noi de infectare cu virus A/H1N1 Bucureşti, 21 iul /Agerpres/ - Alte 10 cazuri noi de infectare cu virusul gripal A/ H1N1 au fost înregistrate de Reţeaua de supraveghere a bolilor transmisibile.