Cele mai citite
 


Cluj: Dorina Duma (DSP): Coplata pentru serviciile medicale va fi în sprijinul sistemului sanitar
miercuri, 27 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Coplata pentru serviciile medicale ar putea să fie aplicată din luna iunie a acestui an şi va veni în sprijinul sistemului sanitar din România, apreciază directorul coordonator al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj, dr. Dorina Duma.
"Nu aş putea să garantez că luna iunie va marca aplicarea efectivă a coplăţii pentru consultaţiile medicale sau pentru spitalizarea într-o unitate sanitară. Personal, sunt de acord cu coplata. Sistemul de sănătate nu mai poate fi susţinut din contribuţiile noastre lunare. În finanţarea sistemul sanitar se intervine masiv cu bani de la bugetul de stat. Investiţiile pe care le derulează în continuare Ministerul Sănătăţii pentru unităţile spitaliceşti, fie că ele sunt în subordinea sa, fie în subordinea administraţiilor publice locale, sunt considerabile", a afirmat directorul DSP Cluj.
Dr. Dorina Duna a subliniat, în context, că Ministerul Sănătăţii continuă să asigure fonduri pentru calitatea actului medical. Sunt, totodată, programele naţionale de sănătate, pe care le susţine financiar ministerul.
"Coplata pentru anumite servicii medicale va veni în sprijinul sistemului sanitar şi nu trebuie să ne sperie pentru că este gândită în aşa fel încât să nu împovăreze cetăţeanul. Trebuie să conştientizăm că serviciile de sănătate costă mult. Nu trebuie însă să se sperie nimeni că dacă nu are bani nu va putea accesa serviciile de sănătate. Dar trebuie să recunoaştem, şi îmi pare rău că trebuie să spun acest lucru, uneori se abuzează de serviciile de sănătate, iar fondurile nu merg spre direcţia în care ar trebui să meargă. Şi atunci va trebui introdus controlul serviciilor medicale de care beneficiem, prin cardul de sănătate al fiecărui cetăţean. Sistemul sanitar trebuie adus la o normalitate, pentru toţi, deopotrivă, adică la egalitate pentru întreaga populaţie a ţării", a spus directoarea Dorina Duma.
Potrivit unei analize a Institutului Român de Evaluare si Strategie (IRES), dată publicităţii în luna aprilie a acestui an, coplata serviciilor medicale din sistemul sanitar nu va aduce mai mulţi bani la buget.
Analiza IRES relevă că 57% dintre respondenţii la chestionar sunt convinşi că sistemul de coplată nu va aduce un plus financiar pentru sănătate. 63% dintre cei intervievaţi afirmă că prin coplată nu se va ajunge nici la scăderea "plăţii la negru a serviciilor medicale", iar 57% au arătat că nici "la îmbunătăţirea condiţiilor din sistemul sanitar".
Persoanele intervievate de IRES au arătat, în proporţie de 64%, că prin coplată se va limita accesul la serviciile de sănătate al persoanelor nevoiaşe sau cu venituri reduse.
Totodată, analiza IRES evidenţiază că 83% dintre persoanele chestionate sunt convinse că personalul medical din România este "prost plătit", iar 81% spun că medicii şi asistenţii sunt insuficienţi ca număr. 58% dintre respondenţi consideră că personalul medical din România este bine pregătit profesional, iar 34% că este "slab pregătit".
La întrebarea dacă preferă să fie pacienţi ai unui spital din România sau ai unuia din străinătate, în condiţiile în care ar avea nevoie, iar banii nu ar fi o problemă, 46% dintre cei chestionaţi au răspuns "spital din România", iar 49% "spital din străinătate".
34% dintre respondenţi sunt mulţumiţi "în foarte mică măsură" de raportul dintre suma pe care o plătesc din venitul lor pentru asigurările de sănătate şi calitatea serviciilor medicale, iar 43% "în mică măsură". AGERPRES/(A, AS - Carmen Fărcaşiu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cseke Attila: În sistemul sanitar trebuie instituite reguli care să fie şi respectate - interviu Bucureşti, 7 apr /Agerpres/ - Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES în care vorbeşte, între altele, despre noile programe naţionale de sănătate, descentralizarea sistemului, problemele de personal, dar şi despre subfinanţarea sistemului sanitar...
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
Cseke Attila: Voi continua introducerea de reguli în sistemul de sănătate (interviu) Ministrul sănătăţii, Cseke Attila, a subliniat, în cadrul unui interviu acordat AGERPRES, că trebuie introduse reguli în sistemul de sănătate, care să fie respectate de toţi. Altfel, sistemul nu se va putea situa la nivelul celor din străinătate, a completat el. Ministrul a vorbit şi despre semnarea...
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
Cluj: Dezbatere pe tema legii Sănătăţii, descentralizării spitalelor şi sistemului de coplată Medici clujeni de renume, reprezentanţi ai companiei producătoare de medicamente "Terapia", responsabili din sistemul sanitar şi ai autorităţilor locale au participat, joi seara, la dezbaterea cu tema "Sănătatea între descentralizarea spitalelor şi sistemul de coplată", organizată la Cluj-Napoca de senatorul...
Acordul cu FMI ar putea fi prelungit cu 3 luni (sinteză) Delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI) va cere board-ului prelungirea acordului stand-by de tip preventiv încheiat cu România cu trei luni, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, Erik de Vrijer, şeful misiunii FMI în România.