Cele mai citite
 


Deficitul de iod a amplificat de 10 ori efectele dezastrului de la Cernobâl în Ucraina
miercuri, 27 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) a făcut apel la autorităţile ucrainene să promoveze sarea iodată în alimentaţie pentru a depăşi deficitul de iod în rândul populaţiei, atrăgând atenţia că insuficienţa de iod a amplificat de 10 ori consecinţele catastrofei de la Cernobâl, relatează marţi Interfax-Ukraina.
În prezent, amploarea deficitului de iod în Ucraina a crescut faţă de situaţia din 1986, ceea ce poate avea repercusiuni grave asupra stării de sănătate a populaţiei ucrainene, trage un semnal de alarmă reprezentantului UNICEF la Kiev, chiar în ziua în care se împlinesc 25 de ani de la avaria de la centrala atomică de la Cernobâl.

În acest context, UNICEF subliniază că Japonia a reuşit să evite acest tip de prejudicii pentru sănătatea populaţiei în urma şirului de accidente la centrala nucleară Fukushima-1 tocmai pentru că nu s-a confruntat cu un deficit de iod, ce se regăseşte din belşug în produsele marine din această regiune a lumii. În schimb, în Ucraina, deficitul de iod este detectat în toate regiunile, mai semnalează UNICEF.

În timpul catastrofei de la Cernobâl, ucrainenii au absorbit o cantitate mare de iod radioactiv eliberat în atmosferă, ca urmare a exploziei la reactorul nr. 4.Mulţi oameni au suferit atunci o iradiere internă puternică, care a dus la o creştere de 10 ori a incidenţei cancerului tiroidian, dar acest lucru se putea evita dacă nu ar fi existat deficitului de iod în rândul populaţiei, deficit ce putea fi compensat prin utilizarea constantă de sare iodată în alimentaţie.

Cu toate acestea, deficitul de iod poate afecta sănătatea umană nu doar pe timp de criză nucleară. Oamenii de ştiinţă susţin că deficitul de iod reprezintă una din principalele cauze care conduc la retard mental şi leziuni cerebrale ireversibile. Cel mai mare pericol există în perioada formării fătului în uter şi a dezvoltării copilului în primii ani de viaţă. În special, deficitul de iod în timpul sarcinii duce la naşterea de copii cu cretinism. Fără un aport suficient de iod, femeile pierd abilitatea de a da naştere la copii sănătoşi, adolescenţii pierd 10-15 puncte de IQ (coeficientul de inteligenţă - n.r.), iar adulţii randamentul profesional.AGERPRES/(Lilia Traci)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Carenţa geochimică de iod pe teritoriul României - un parametru permanent, potrivit reprezentanţilor MS Carenţa geochimică de iod pe teritoriul României este un parametru permanent, spun reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, potrivit cărora pentru a corecta deficienţa acestui micronutrient esenţial este necesară suplimentarea iodului în dieta zilnică.
ŞTIINŢÃ: Mineralele din corpul omenesc Mineralele sunt substanţe anorganice cu structură simplă (care nu se pot fracţiona), pe care organismul şi le procură din alimentaţie. La fel ca în cazul vitaminelor, mineralele îndeplinesc funcţii esenţiale în corpul omenesc, fără să constituie surse de calorii şi fiind necesare în cantităţi mult mai...
Concentraţii nesemnificative de iod radioactiv au ajuns în România, în apa de ploaie şi laptele de oaie (studiu) Concentraţii minore de iod radioactiv provenit din Japonia au ajuns în România, substanţa găsindu-se în apa de ploaie şi laptele de oaie, relevă un studiu realizat de o echipă de cercetători români în cadrul Laboratorului de Cercetări din mina Slănic Prahova.
Premierul Emil Boc: Populaţia nu este în pericol din cauza iodului radioactiv Nivelul de iod radioactiv în România nu pune în pericol sănătatea populaţiei, a subliniat, miercuri, premierul Emil Boc, după şedinţa de Guvern.
Nivelul de radioactivitate din România nu este periculos pentru sănătatea populaţiei /ministrul Mediului/ Ministrul Mediului şi Pădurilor, Borbely Laszlo, a dat asigurări, miercuri, că la ora actuală nivelul de radioactivitate din România nu este periculos pentru sănătatea populaţiei.
Prof. dr. C. Dumitrache: România nu este afectată de radiaţiile din Japonia; iodura de potasiu nu trebuie luată România nu poate fi afectată de norul radioactiv din Japonia, distanţa faţă de ţara noastră fiind foarte mare, a declarat prof. dr. Constantin Dumitrache, şef de clinică la Institutul Parhon. În context, acesta a precizat că excesul de iod poate avea efecte nedorite pentru organism.