Cele mai citite
 


Un supravieţuitor de la Cernobâl prevede vremuri grele pentru Fukushima
miercuri, 27 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Un supravieţuitor de la Cernobâl, venit în Japonia cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la catastrofă, a prezis vremuri dificile, pe plan sanitar, dar şi economic şi social, pentru persoanele care trăiesc în apropiere de centrala avariată de la Fukushima /nord-est/, scrie France Presse.
'Accidentul de la Fukushima este ca un frate geamăn al celui de la Cernobâl', a apreciat Pavel Vdovişenko, 59 de ani, care locuia, în 1986, la 180 de kilometri de centrala de la Cernobâl, la Briansk, una dintre zonele cele mai afectate.

Când a acceptat, în urmă cu câteva luni, invitaţia unor organizaţii japoneze antinucleare pentru marcarea a 25 de ani de la Cernobâl, Vdovişenko nu şi-a imaginat că va vorbi despre o altă catastrofă nucleară, ce a urmat valului tsunami care a lovit arhipelagul la 11 mai.

'Persoanele de la Cernobâl s-au confruntat cu o prăbuşire a economiei', a explicat pentru AFP acest fost profesor de istorie ce a fondat o asociaţie pentru a veni în ajutorul victimelor. 'Companiile au dat faliment, agricultura s-a prăbuşit, nu mai erau locuri de muncă', a spus el, înainte de a-şi exprima principala îngrijorare: sănătatea. 'Oamenii de la Cernobâl au fost loviţi de cancer după accident. Acelaşi lucru se poate întâmpla şi la Fukushima'.

Potrivit AFP, la douăzeci şi cinci de ani de la explozia unui reactor la centrala de la Cernobâl, bilanţul sanitar suscită în continuare dezbateri vii. Vdovişenko a mai evidenţiat, printre altele, chestiunea sensibilă a discriminării. După Cernobâl, 'ceilalţi oameni nu mai vroaiu să se apropie de cei care proveneau din zonele contaminate', a povestit el.

Acelaşi tip de probleme a apărut şi în Japonia în ceea ce priveşte cele circa 80.000 de persoane evacuate pe o rază de 20 de kilometri în jurul centralei Fukushima Daiichi. 'Victimele de la Cernobâl şi Fukushima trebuie să lucreze împreună /.../ pentru a nu mai exista niciodată dezastre nucleare', a conchis militantul rus.AGERPRES/(Bogdan Mureşan)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Japonia: 26 de cazuri de cancer al tiroidei confirmate şi alte 32 probabile la copii din zona Fukushima Un studiu despre impactul radiaţiilor produse în urma catastrofei de la Fukushima asupra locuitorilor prefecturii în care este situată centrala atomică a relevat că 26 de minori sunt bolnavi de cancer al tiroidei şi alţi 32 sunt suspectaţi că ar avea aceeaşi maladie, fără a se stabili însă cu precizie...
Nivelul de radiaţii, dublu decât se estimase în zona Fukushima, Japonia nepregătită pentru o catastrofă nucleară Japonia a apreciat că nivelul radiaţiilor emanate în prima săptămână după grava avariere a centralei nucleare de la Fukushima, la 11 martie, a fost de două ori mai mare decât se estimase iniţail, transmite BBC marţi, relatând că eaceste date au fost publicate în contextul demarării de către un grup de...
Japonia va ridica nivelul crizei nucleare de la Fukushima de la 5 la 7 (presă) Japonia a decis să ridice de la 5 la 7 nivelul de gravitate al accidentului nuclear de la Fukushima pe scara evenimentelor nucleare şi radiologice (INES), plasându-l la gradul maxim de periculozitate, similar cu cel adoptat după catastrofa de la Cernobâl, informează marţi mass-media japoneze, citate...
Catastrofă naturală în Japonia: Sub calmul japonez, pândesc traumele Atitudinea rezervată de care au dat dovată japonezii supravieţuitori ai recentei catastrofe naturale care a devastat nord-estul Japoniei a atras admiraţia lumii întregi, însă psihologii avertizează că acest calm ar putea ascunde numeroase traume, relatează AFP.
Contractele colective de muncă se negociază separat pentru sectorul bugetar şi cel privat (Codul de Dialog Social) Contractele colective de muncă se negociază separat pentru sectorul bugetar şi cel privat, prevede proiectul Codului de Dialog Social, ce va fi discutat miercuri de reprezentanţii sindicatelor şi cei ai Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.
Fukushima: ONU recunoaşte potenţialul risc de cancer tiroidian în rândul minorilor Incidenţa cancerului nu va creşte, 'probabil', în Japonia, după accidentul nuclear de la Fukushima din 2011, semnalează un nou studiu al ONU. Acesta recunoaşte însă posibilitatea unei creşteri a riscului de cancer de tiroidă în rândul copiilor expuşi în mai mare măsură la radiaţii, transmite EFE.