Cele mai citite
 


28 aprilie - Ziua comemorării victimelor accidentelor de muncă
joi, 28 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Sindicaliştii din întreaga lume, afiliaţi la Confederaţia Sindicală Internaţională (CSI), marchează în data de 28 aprilie, pentru al 16-lea an consecutiv, Ziua Comemorării Victimelor Accidentelor de Muncă.
Cu această ocazie, Confederaţia Naţională Sindicală 'Cartel ALFA' atrage atenţia autorităţilor asupra consecinţelor de neacceptat ale unor forme de organizare a muncii care sacrifică, în goana după maximizarea profitului, sănătatea şi siguranţa lucrătorilor.
Numărul accidentelor de muncă care s-au petrecut în România în anul 2010 dovedeşte că situaţia rămâne în continuare îngrijorătoare, susţin sindicaliştii de la Cartel ALFA, într-un comunicat de presă.
"Deoarece at fiind că Ziua de 28 aprilie are o dublă semnificaţie, fiind şi Ziua Internaţională pentru Sănătate şi Securitate la locul de muncă, dar şi Ziua Comemorării Victimelor Accidentelor de Muncă reamintim importanţa Proiectului Strategiei Naţionale în Domeniul Sănătăţii şi Securităţii în Muncă, proiect lansat anul trecut alături de alte confederaţii sindicale şi patronale", a spus Bogdan Iuliu Hossu, preşedinte al CNS Cartel ALFA.
Partenerii sociali au înţeles să îşi aducă contribuţia la dezvoltarea dialogului social, mai spune liderul sindical, precum şi la îmbunătăţirea situaţiei din România, ţară care se confruntă cu tragice accidente petrecute la locul de muncă şi cu creşterea  alarmantă a numărului de îmbolnăviri din cauze profesionale. Guvernul ar trebui să înţeleagă şi el că, mai ales pe fond de criză, este necesar să pună în aplicare soluţiile propuse de societatea civilă, direct afectată de fenomen.
Instalarea şi consolidarea unei culturi de prevenire în domeniul Sănătăţii şi Securităţii în Muncă (SSM) sunt necesare, susţin sindicaliştii, deoarece: gradul de conştientizare şi înţelegere a conceptelor de risc şi pericol trebuie să crească semnificativ; ar însemna dezvoltarea practicilor de prevenire şi control al riscurilor la toate nivelele; poate contribui la crearea muncii decente prin încurajarea respectului pentru securitatea şi demnitatea lucrătorilor; pune accentul pe caracterul preventiv al activităţii privind sănătatea şi securitatea locurilor de muncă; ar putea conduce la importante economii prin diminuarea numărului de asistaţi ai sistemului de sănătate publică (prin scăderea numărului de accidente şi boli profesionale).
În scopul dinamizării activităţii privind SSM, CNS Cartel ALFA a derulat, având ca parteneri CSDR şi CNSLR Frăţia, alături de confederaţia sindicală LO Norvegia, proiectul 'Întărirea capacităţii de organizare şi funcţionare a Comitetelor de Sănătate şi Securitate în Muncă din România prin eficientizarea activităţii membrilor acestora'.
Deşi în acest domeniu nu există nici o strategie naţională la ora actuală a trecut deja un an de la lansarea Proiectului Strategiei Naţionale pentru SSM, proiect la elaborarea căruia au lucrat împreună toate confederaţiile sindicale cât şi importante confederaţii patronale şi pe care Guvernul l-a ignorat", susţine Hossu.
Confederaţia Naţională Sindicală 'Cartel ALFA' solicită Guvernului să nu mai ignore cu bună ştiinţă acest document, ci să decidă de urgenţă lansarea lui în dezbatere publică.
Sindicaliştii de la cartel ALFA cer, de asemenea, Guvernului să adopte rapid Strategia Naţională în Domeniul Sănătăţii şi Securităţii în Muncă.
,,Punerea în aplicare a Strategiei pentru SSM ar genera o reducere a cheltuielilor bugetare precum şi aplicarea unor măsuri de natură a reduce numărul, îngrijorător astăzi, al victimelor accidentelor de muncă', se menţionează în comunicatul de presă al CNS Cartel ALFA.
Confederaţia Naţională Sindicală 'Cartel ALFA' propune partenerilor sociali - guvern, patronate şi sindicate - să folosească această zi pentru intensificarea eforturilor destinate îmbunătăţirii condiţiilor de muncă, pentru a elimina pe cât posibil accidentele şi condiţiile de muncă care afectează sănătatea sau viaţa.AGERPRES/(AS-Maria Schifirneţ)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Sindicaliştii din sănătate protestează marţi, în Piaţa Victoriei, pentru muncă decentă şi dialog social Membrii Federaţiei 'Solidaritatea Sanitară' din România participă marţi, începând cu ora 11,00, la mitingul organizat în Piaţa Victoriei de Confederaţia Naţională Sindicale 'Cartel Alfa', pentru susţinerea revendicărilor înaintate Guvernului şi Ministerului Sănătăţii precum şi pentru modificarea Legii...
Sindicate:Ordinul referitor la timpul de muncă în unităţile din sectorul sanitar încalcă flagrant Codul Muncii;cerem abrogarea Sindicatele din Sănătate solicită abrogarea urgentă a OMS 870/2004 pentru aprobarea Regulamentului privind timpul de muncă, organizarea şi efectuarea gărzilor în unităţile publice din sectorul sanitar, document prin care, spun acestea, medicii, chimiştii şi biologii care efectuează gărzi sunt ''forţaţi...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 30 MAI - 5 IUNIE - ECONOMIC Marşul de protest al sindicaliştilor din Educaţie, determinat de proiectul Ordonanţei privind salarizarea bugetarilor, dar şi protestele de la Palatul Cotroceni ale sindicatelor afiliate la BNS, avaria în reţeaua de electricitate, care a afectat judeţele Argeş şi Vâlcea şi raportul Consiliului concurenţei...
Sindicaliştii din sănătate au pichetat sediile prefecturilor; ei sunt nemulţumiţi de nivelul scăzut al salariilor - grupaj I Sindicaliştii din sănătate au pichetat miercuri sediile prefecturilor din mai multe multe municipii reşedinţă de judeţ, cerând guvernului să finanţeze în mod corespunzător sistemul sanitar. Ei şi-au manifestat nemulţumirea faţă de nivelul scăzut al salariilor din acest domeniu şi faţă de inechităţile...
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
Sindicaliştii din Sănătate încep luni protestele Federaţia Sindicală Hipocrat din România declanşează, luni, seria de proteste, prima etapă constând în purtarea unei banderole albastre timp de cinci zile, urmată de pichetarea şi întreruperea temporară a activităţii în următoarea săptămână, culminând cu declanşarea grevei generale pe data de 31 octombrie...