Cele mai citite
 


Încă două unităţi sanitare au fost reprofilate în cămine pentru persoane vârstnice
joi, 28 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Alte două unităţi sanitare din judeţele Botoşani şi Alba au fost reprofilate în cămine pentru bătrâni.
Autorităţile locale au accesat programul "Dezvoltarea căminelor pentru persoane vârstnice" în vederea reprofilării a două unităţi sanitare - Spitalul Comunal Truşeşti şi Centrul de Sănătate Baia de Arie, a anunţat Serviciul de presă al Ministerului Sănătăţii.
Miercuri, Executivul a aprobat Hotărârea de Guvern privind desfiinţarea unor unităţi sanitare publice cu paturi din subordinea autorităţilor administraţiei publice locale din judeţele Botoşani şi Alba.
Conform actului normativ şi legislaţiei în vigoare, unităţile vor beneficia de finanţare în cadrul programului de interes naţional imediat după semnarea contractului cu Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale. Patrimoniul unităţilor sanitare va fi preluat de către structurile nou înfiinţate.
Căminele pentru persoane vârstnice înfiinţate vor funcţiona cu personal de specialitate medico-sanitar, auxiliar sanitar, TESA şi muncitori preluat în limita posturilor aprobate potrivit legii, conform necesarului de resurse umane, de la unităţile sanitare cu paturi desfiinţate.
Personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar din cadrul unităţilor sanitare cu paturi care nu a fost preluat de către căminele pentru persoanele vârstnice poate fi redistribuit la alte unităţi sanitare, în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului Sănătăţii.
Totodată, echipamentele medicale din dotarea unităţilor sanitare desfiinţate pot fi redistribuite la alte unităţi sanitare.
În ceea ce priveşte Spitalul comunal de la Truşeşti tot personalul a fost redistribuit sau preluat. Astfel, 31 angajaţi au fost deja redistribuiţi, 18 angajaţi din categoria personalului medico-sanitar au fost preluaţi de căminul nou-înfiinţat, la fel ca şi cei 12 angajaţi din categoria personal TESA şi muncitori, a precizat MS.
Potrivit sursei citate, în cazul unităţii din judeţul Alba, toţi cei 46 angajaţi au fost redistribuiţi sau au avut alte opţiuni.
Programul "Dezvoltarea reţelei de cămine pentru persoanele vârstnice" demarat în această primăvară se adresează, în primul rând, autorităţilor administraţiei publice judeţene şi locale care decid înfiinţarea de cămine pentru persoane vârstnice prin transformarea unităţilor sanitare pe care le au în subordine şi care sunt propuse pentru reprofilare, aminteşte Ministerul Sănătăţii.
Programul se va derula pe o perioadă de aproximativ 3 ani, începând cu prima zi a lunii aprilie 2011 şi până în data de 31 decembrie 2013 şi are ca scop asigurarea unei îngrijiri de lungă durată şi de calitate pentru persoanele vârstnice care şi-au pierdut autonomia funcţională şi nu-şi mai pot continua viaţa în condiţii de siguranţă la propriul domiciliu, se arată în comunicatul MS.
Timp de 33 de luni, căminele nou înfiinţate în acest program vor fi finanţate de la bugetul de stat, prin Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale. Bugetul total este de 200.000 000 lei, iar pentru anul acesta va fi alocată suma de 55.000 000 lei.
Până în prezent 7 autorităţi locale au încheiat contracte pentru transformarea unităţilor. Este vorba despre Spitalul Comunal Vintilă Vodă (Buzău), Spitalul de Boli Cronice Bocşa (Caraş Severin), Spitalul Orăşenesc Roznov (Neamţ), Spitalul de Boli Cronice Cehu Silvaniei (Sălaj), Centrul de Sănătate Cervenia (Teleorman), Centrul de Sănătate Furculeşti (Teleorman), Spitalul de Cronici Dr. I.T. Nicolescu Tutova ( Vaslui). AGERPRES(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Guvern: 60 de spitale pierd finanţarea guvernamentală, iar 7 devin cămine de bătrâni, cu bani de la Ministerul Muncii Guvernul va sista începând de vineri finanţarea centrală pentru 60 de spitale, iar alte 7 unităţi spitaliceşti vor fi transformate în cămine de bătrâni, cu fonduri guvernamentale prin Ministerul Muncii, potrivit unor hotărâri adoptate joi de Executiv, a anunţat ministrul Sănătăţii, Attila Cseke.
Botoşani: Preşedintele CJ critică intenţia Ministerului Sănătăţii de a comasa spitalele Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Botoşani, Mihai Ţâbuleac, critică intenţia Ministerului Sănătăţii de a desfiinţa Spitalul de Obstretică şi Ginecologie şi Spitalul de Copii şi a le transfera în subordinea Spitalului Judeţean Mavromati.
MS a pus în dezbatere publică proiectul privind înfiinţarea serviciilor regionale de ambulanţă Ministerul Sănătăţii a pus în dezbatere publică, până pe 22 septembrie, proiectul de hotărâre de guvern privind înfiinţarea serviciilor regionale de ambulanţă.
Spitalul Caritas - singurul din Bucureşti care va fi reprofilat Spitalul Caritas este singurul spital din Bucureşti care va fi reprofilat, urmând să devină cămin de bătrâni.
Activitatea Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani, verificată de Ministerul Sănătăţii Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii (MS) va verifica activitatea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Botoşani în urma unor neclarităţi legate de autorizarea Sanatoriului de neuropsihiatrie Podriga, se arată într-un comunicat de presă remis joi de MS.
Botoşani:Ministerul Sănătăţii alocă peste două milioane de lei pentru achiziţia de aparatură medicală la Spitalul Judeţean Spitalul Judeţean de Urgenţă 'Mavromati' Botoşani a beneficiat de un sprijin financiar de peste două milioane de lei din partea Ministerului Sănătăţii pentru achiziţia de aparatură medicală, a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, managerul spitalului, Corneliu Mihai.