Cele mai citite
 


Premierul a anunţat lista proiectelor de parteneriat public-privat: AGRI, Canalul Dunăre-Bucureşti, o închisoare
joi, 28 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ministerele vor realiza o serie de proiecte în parteneriat public-privat, între acestea fiind cele referitoare la interconectorul de hidrocarburi AGRI, Canalul Dunăre-Bucureşti, precum şi o închisoare, a anunţat miercuri premierul Emil Boc, la finalul şedinţei de guvern.
La Ministerul Transporturilor vor fi realizate prin parteneriat public-privat următoarele obiective: autostrada Comarnic-Braşov - în regim de concesiune, autostrada Sibiu-Piteşti - 116 km, autostrada Ploieşti-Buzău-Focşani - 133 km, autostrada Târgu Mureş-Iaşi-Ungheni - 307 km, precum şi centura de sud şi centura de nord ale Bucureştiului, ambele în regim de autostradă, a menţionat premierul.
Ministerul Economiei are în vedere parteneriate public-privat pentru finalizarea unităţilor 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă, o investiţie de 4 miliarde de euro. Acelaşi minister are în plan realizarea de parteneriate în regim public-privat pentru construcţia hidorcentralei Tarniţa- Lăpuşteşti, o investiţie de 1,3 miliarde de euro şi a termocentralei de la Doiceşti - 700 de miloane de euro.
Tot prin parteneriat public-privat Ministerul Economiei doreşte realizarea contribuţiei româneşti la proiectul internaţional AGRI, însă costul acestuia va fi ştiut după realizarea studiului de fezabilitate, a menţionat Emil Boc.
Proiectul interconectorului AGRI (Azerbaidjan - Georgia - România) îşi propune să aducă gaze naturale din zona Mării Caspice în Uniunea Europeană.
Prin Ministerul Mediului, se urmăreşte realizarea canalului Siret-Bărăgan, care are o valoare aproximativă de 200 de milioane de euro.
Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului va dezvolta, de asemenea, proiecte prin parteneriat public-privat, printre care Proiectul ECO din cartierul bucureştean Ghencea, care se întinde pe 100 de hectare şi vizează construcţia a 10.000 de locuinţe şi infrastructura necesară acestora.
Guvernul doreşte să reia - prin parteneriat public-privat - şi dezvoltarea proiectului imobiliar Esplanada, care ajunge la o valoare 800-900 de milioane de euro.
În parteneriat cu Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, MDRT doreşte să atragă investitori privaţi pentru Canalul Dunăre-Bucureşti, început în perioada comunistă, însă abandonat ulterior. "Este un proiect care a fost abandonat, dar valoarea lui nu trebuie să fie uitată", a apreciat premierul Boc.
În aceeaşi formulă, ar urma să se realizeze şi podul rutier peste Dunăre Tulcea-Brăila, în care vor fi implicate şi cele două consilii judeţene.
La rândul său, Ministerul Sănătăţii urmăreşte dezvoltarea de parteneriate public-privat pentru construirea a şase spitale regionale de urgenţă, la Timişoara, Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Iaşi, Craiova şi Bucureşti.
În colaborare cu MDRT, Ministerul Sănătăţii are în plan să atragă investitori privaţi pentru "punerea în valoare" a Centrului de geriatrie "Ana Aslan".
Totodată, Ministerul Justiţiei va atrage investitori privaţi pentru construirea unui penitenciar, a anunţat premierul Boc. "Este vorba despre construcţia unui penitenciar în regim de parteneriat public-privat, ţinând cont de nevoile existente în ţară şi după modelul anglo-saxon existent în Europa", a explicat şeful Executivului.
El a arătat că, prin aceste proiecte în parteneriat public-privat, nu vor fi folosiţi bani de la bugetul de stat.
"Aceste proiecte vin în completarea investiţiilor de la bugetul de stat sau a investiţiilor din fonduri europene. Cu alte cuvinte, nu există resurse financiare destule în buget sau de la fonduri europene pentru a realiza toate lucrările de infrastructură pe care România trebuie să le implementeze. (...) Aici nu este vorba de bani de la buget, de aceea se face parteneriat public-privat, ca să scuteşti bani de la buget", a argumentat premierul Boc.
El a arătat că unele dintre proiecte sunt deja în stadiu avansat, precum este autostrada Comarnic-Braşov, însă pentru altele se fac încă studii de prefezabilitate. AGERPRES/(AS - Claudiu Zamfir)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Răzvan Vulcănescu (MS): Va fi lansată procedura de înnoire a studiilor de fezabilitate pentru construcţia spitalelor regionale Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Răzvan Vulcănescu, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că în această lună va fi lansată procedura pentru angajarea consultantului internaţional care să reînnoiască studiile de fezabilitate pentru construirea spitalelor regionale...
IUBCvT şi UMF Târgu Mureş, proiect pentru un centru de cercetări şi diagnostic al tuturor patologiilor cardiovasculare Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) şi Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş colaborează la elaborarea unui proiect pentru accesarea de fonduri europene, care vizează construirea unui centru de cercetări şi de diagnostic al tuturor patologiilor...
Proiectele bugetului de stat şi asigurărilor sociale, transmise miercuri Parlamentului pentru a fi adoptate în regim de urgenţă Proiectele de lege privind bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2016, adoptate de Guvern, vor fi transmise miercuri Parlamentului, cu solicitarea să fie dezbătute şi adoptate în procedură de urgenţă, informează un comunicat al Executivului, remis AGERPRES.
Municipiul Târgu Mureş nu va renunţa la ideea de a avea un spital teritorial, susţine Dorin Florea Primarul municipiului Târgu Mureş, Dorin Florea, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că municipalitatea nu renunţă la ideea de a avea un spital teritorial, chiar dacă Ministerul Sănătăţii a indicat trei unităţi sanitare regionale care ar putea fi construite din fonduri europene în alte trei...
Premierul Emil Boc solicită mai multe investiţii prin parteneriat public-privat Premierul Emil Boc a făcut, sâmbătă, la cea de-a patra întâlnire a Asociaţiei Prefecţilor şi Subprefecţilor din România, organizată la Băile Felix, un apel către autorităţile locale de a realiza mai multe investiţii în regim de parteneriat public-privat, deoarece există o resursă financiară uriaşă în...
Conducerea SCJU Târgu Mureş: Aşteptăm ancheta DNA în cazul achiziţiei de dezinfectanţi Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş, dr. Claudiu Puiac, a declarat marţi, după anunţul făcut de Ministerul Sănătăţii că va sesiza Direcţia Naţională Anticorupţie pentru analizarea unor eventuale fapte de natură penală în privinţa unor constatări ale Corpului de control...