Cele mai citite
 


Senatul a adoptat o iniţiativă legislativă care interzice comercializarea oricăror plante, substanţe şi preparate psihotrope
joi, 28 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Senatorii au adoptat miercuri proiectul legislativ iniţiat de colegul lor liberal Mario Oprea, prin care se interzice comercializarea oricăror plante, substanţe şi preparate psihotrope, indiferent de destinaţia substanţei sau scopul activităţii, inclusiv cel din unităţile medicale sau în cercetare.
Senatorii au adoptat proiectul legislativ cu cvasiunanimitate de voturi, tabela electronică de vot înregistrând 65 de voturi pentru, o abţinere şi niciun vot împotrivă.
Atât reprezentanţii opoziţiei, cât şi cei ai puterii au arătat, în cadrul dezbaterilor generale, că adoptarea iniţiativei legislative este necesară pentru a se da un semnal politic favorabil stopării fenomenului de consum de substanţe halucinogene, care produce tragedii zilnic, însă a existat şi o opinie contrară potrivit căreia textul legislativ în cauză este inutil şi nu va produce altceva decât confuzie
Liderul grupului PNL, senatorul Puiu Haşotti, a arătat că, printr-un vot favorabil iniţiativei legislative, se va da un semnal favorabil pentru prefecţii şi primarii care au început acţiuni de combatere a fenomenului pe plan local, "în primul rând din punctul de vedere al societăţii româneşti, dar şi medical".
El a arătat că textul legislativ este perfectibil şi că poate fi corectat cu sprijinul reprezentanţilor guvernului, la Camera Deputaţilor, care este decizională în acest caz.
La rândul său, liderul senatorilor independenţi, Şerban Mihăilescu, a subliniat că, până când legea ajunge în vigoare, este timp suficient pentru a fi corectată, subliniind că, până în acest moment, autorităţile şi, în special Agenţia Naţională Antidrog, "nu au făcut nimic" pentru a stopa acest fenomen.
Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a anunţat că grupul social-democrat va vota în favoarea proiectului legislativ aparţinând colegului de la USL şi a mulţumit reprezentanţilor puterii că şi-au manifestat sprijinul pentru adoptarea proiectului legislativ.
Guvernul a transmis Parlamentului o poziţie negativă faţă de proiectul legislativ, împărtăşită şi de preşedintele comisiei juridice, social-democratul Toni Greblă.
Acesta a afirmat că proiectul legislativ va crea confuzie, nu va aduce nimic nou în ceea ce priveşte sistemul sancţionator actual, ar crea interdicţii păgubitoare pentru economia şi cercetarea românească şi este inutil deoarece "organele statului nu vor avea ce face cu textul de lege, neavând niciun instrument la îndemână".
Conform iniţiatorului, substanţele şi preparatele interzise comercializării sunt prevăzute în două anexe la proiectul legislativ, iar într-o a treia anexă sunt cuprinse plantele şi substanţele supuse controlului naţional, care prezintă risc pentru sănătatea publică din cauza calităţilor psihotrope. În ceea ce priveşte sancţiunile pentru comercializarea acestora, textul prevede de la suspendarea activităţii societăţii pe o perioadă de 6-9 luni până la închiderea acesteia. AGERPRES/(AS - Diana Dumitru)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Puterea şi opoziţia depun proiecte privind interzicerea etnobotanicelor Bucureşti, 15 feb /Agerpres/ - Un număr de 67 de deputaţi PDL, UDMR şi ai minorităţilor naţionale altele decât cea maghiară au depus o iniţiativă legislativă privind interzicerea utilizării plantelor etnobotanice în scopuri care nu îşi dovedesc utilitatea practică, a precizat democrat-liberalul Cezar...
Preşedintele Agenţiei Române Antidrog: Consumul de substanţe psihotrope sau halucinogene, în creştere Consumul de substanţe psihotrope sau halucinogene în România a crescut de la 1,7% la 4,3% faţă de ultimul studiu, realizat în anii trecuţi, a afirmat sâmbătă preşedintele Agenţiei Române Antidrog, Sorin Oprea.
Tot mai multe 'magazine de vise' sunt închise sau amendate de autorităţile locale - grupaj Tot mai multe magazine care comercializează substanţe etnobotanice sunt închise sau amendate de autorităţile locale în contextul în care tot mai mulţi tineri ajung în stare gravă la spital în urma consumului acestor droguri uşoare.
Un deputat PDL propune ca ministrul Sănătăţii să fie membru permanent în CSAT Deputatul PDL Dan Zătreanu propune, într-o iniţiativă legislativă depusă la Camera Deputaţilor, ca ministrul Sănătăţii să fie membru permanent în Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.
Agenţia Naţională Antidrog a elaborat un amplu proiect de combatere a efectelor drogurilor etnobotanice Agenţia Naţională Antidrog (ANA), în parteneriat cu Romanian Harm Reduction Network (RHRN), a elaborat un amplu proiect de cercetare denumit "Evaluarea riscurilor generate de abuzul noilor substanţe psihoactive comercializate sub denumirea de droguri legale", finanţat de UNICEF România, informează un...
Proiectul ce transpune Directiva europeană privind produsele din tutun, adoptat pe articole; vot final marţi Camera Deputaţilor a adoptat pe articole, luni, proiectul de lege privind stabilirea condiţiilor pentru fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor din tutun care prevede transpunerea Directivei europene 40/2014, urmând ca votul final să fie dat marţi.