Cele mai citite
 


Bihor: Fonduri transfrontaliere pentru infrastructura orădeană
vineri, 29 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, a declarat joi că Primăria Oradea are în vedere accesarea de fonduri europene transfrontaliere pentru realizarea unor noi proiecte de infrastructură rutieră, de afaceri, cercetare şi sănătate, în valoare totală de 16 milioane de euro.
'Cei care sunteţi preocupaţi de accesarea fondurilor europene ştiţi că accesarea pe programele operaţionale regionale s-a cam încheiat, de aceea singura nişă de finanţări, în afară de veniturile proprii, credite sau repartiţii guvernamentale, au mai rămas fondurile pentru proiectele transfrontaliere,' a declarat joi, în conferinţă de presă, primarul Bolojan.
Primul proiect vizează construirea unui drum rapid de legătură între podul de pe str. Făcliei şi str. Ecaterina Teodoroiu, în imediata vecinătate a căii ferate. Lungimea aproximativă a noii axe de transport va fi de 3,7 km, iar ea face legătura între zona de deal şi cartierele Nufărul - Velenţa, pentru a evita ambuteiajele de pe un bulevard foarte solicitat (Magheru).
Proiectul va fi demarat efectiv la sfârşitul anului viitor. Imediat ce va fi definitivat studiul de fezabilitate şi vor fi obţinute avizele SNCFR, se va trece la identificarea proprietarilor de terenuri şi ai celor câteva locuinţe din intersecţii, care vor trebui expropriaţi. Suma maximă pe care o va putea accesa municipalitatea este de 6 milioane de euro. Dacă valoarea estimată a acestui proiect va fi mai mică decât suma maximă, primăria va trece şi la asfaltarea tronsonului de 4 km de pe raza municipiului, a drumului de intrare din Ungaria în România, a şoselei Borşului.
Pe infrastructura de afaceri, primăria prevede realizarea utilităţilor (apă, canalizare, curent electric, drumuri interioare) în viitorul parc industrial, situat pe amplasamentul fostului tancodrom, pe 25 de hectare de teren. Suma maximă a proiectului este de 4 milioane de euro.
În domeniul infrastructurii de cercetare, primăria şi-a propus să acceseze o sumă de aproximativ două milioane de euro pentru înfiinţarea unui centru de management al traficului, ceea ce înseamnă sistemul de semaforizare inteligent şi urmărirea acestuia într-o formă optimizată, pentru a se circula fluent, pe principalele axe de trafic din municipiu.
'Realizarea centurii oraşului şi axele de transport din centură şi din oraş vor stabiliza practic, pentru următorii ani, circulaţia şi ne va permite abia acum să optimizăm traficul. Nu avea rost să introducem semafoare inteligente cât timp axele de trafic nu sunt stabilizate,' a precizat primarul Bolojan.
Şi pe infrastructura de sănătate se vor accesa fonduri transfrontaliere, a câte două milioane de euro, pentru reabilitarea blocurilor operatorii de la Spitalul Municipal din Oradea, respectiv a la Spitalul Judeţean. AGERPRES/(A-Eugenia Paşca)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bihor: Fonduri europene pentru un sistem de informare româno-ungar privind siguranţa epidemiologică Oradea, 22 sep /Agerpres/ - Judeţul Bihor, alături de Arad şi Timiş şi cele vecine de peste graniţă, din Ungaria, vor pune la punct un nou sistem de informare reciprocă în scopul sporirii nivelului siguranţei epidemiologice în zona de frontieră, printr-un proiect transfrontalier finanţat cu 181.000 de...
Bihor: Laborator mobil de analiză a apelor, realizat de universităţile din Oradea şi Debrecen Facultatea de Ştiinţe a Universităţii Oradea, Departamentul Biologie, dispune de un laborator mobil modern de investigare a mediului acvatic, cu scop educativ şi de cercetare, realizat într-un proiect cu fonduri europene alături de Universitatea din Debrecen, Departamentul de Hidrobiologie, lider de...
Bihor: Ambulatoriu reabilitat din fonduri europene, inaugurat de ministrul Sănătăţii Oradea, 11 sep /Agerpres/ - Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a inaugurat sâmbătă noua policlinică de la Spitalul Clinic Municipal Oradea, reabilitată şi modernizată printr-o investiţie de peste 4,4 milioane de lei, proiect derulat de Primăria Oradea, prin Programul Operaţional Regional.
Bihor: Clădire reabilitată de Primăria Oradea în scop social cu fonduri europene Municipalitatea orădeană a recepţionat de Mărţişor clădirea reabilitată în care va funcţiona Centrul de zi 'Iedera' pentru copiii cu sindrom Down, un centru de zi nou, modern, adaptat persoanelor cu dizabilităţi, adecvat cerinţelor europene şi realizat printr-un proiect al Primăriei Oradea cu finanţare...
Bihor: Bloc operator modern la Spitalul Clinic Judeţean din Oradea, prin proiect cu fonduri europene Proiectul cu fonduri europene privind modernizarea blocului operator de la Spitalul Clinic Judeţean, derulat de Primăria Oradea alături de Universitatea din Debreţin s-a încheiat luni.
Bihor: Primarul Bolojan a vizitat trei obiective de investiţii din municipiul Oradea Primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan a prezentat marţi pe teren, în ultima conferinţă de presă a anului 2011, stadiul lucrărilor la patru proiecte mari de investiţii ale municipalităţii, realizate prin fonduri europene.