Cele mai citite
 


Cluj: Gală aniversară de Medicină, Artă şi Cultură, la Muzeul de Artă
vineri, 29 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Gala aniversară de Medicină, Artă şi Cultură cu numărul 130, care s-a desfăşurat miercuri seară la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, i-a avut printre oaspeţi pe mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, Andrei Andreicuţ, şi pe pictorul Teodor Botiş, alături de alte nume reprezentative ale vieţii culturale a oraşului.
În Gală publicul a vizionat filmul "Teodor Botiş şi prietenii săi", un documentar realizat de Viorica Tomov, Iosif Essig şi Nicu Toader, pe care l-a comentat maestrul însuşi. Proiecţia a fost precedată de lectura unor elogioase prezentări făcute artistului clujean în reviste de artă, directorului Studioului de Radio Cluj, Florin Zaharescu, revenindu-i misiunea de a citi unele fragmente scrise despre opera maestrului de cunoscuţi critici de artă.
Pictorul Teodor Botiş a fost prieten cu marii poeţi Nichita Stănescu şi Marin Sorescu, cu fostul preşedinte al Academiei Române, criticul literar Eugen Simion, dar şi cu poetul clujean Aurel Rău.
Nichita Stănescu scria, în 1983: "După secunda de stranie intrare în pictura lui Teodor Botiş şi de intrare într-un univers cu un alt punct de fugă, fenomenul de surpriză începe să se distileze în spaţiile colorate, propunând un dramatism liric şi în acelaşi timp asumându-şi o epică de tip romantic, ridicând mişcarea sentimentelor concrete la graniţa ideilor abstracte. Tablourile lui mă tulbură şi mă încânta şi ori de câte ori i le văd sau i le revăd, nu mă satur să le privesc".
Gala a fost organizată, ca toate ediţiile precedente, de Universitatea de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu" şi de Filiala Cluj a Academiei de Ştiinţe Medicale din România. AGERPRES/ (A - Carmen Fărcaşiu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
UMF Cluj, acceptată într-un club elitist al universităţilor care fac educaţie pentru profesii de sănătate Universitatea de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu" Cluj-Napoca a fost acceptată în cel mai elitist club mondial al instituţiilor care prestează educaţie pentru profesii de sănătate, fiecare instituţie de învăţământ superior ce doreşte să se afilieze fiind selectată după o analiză foarte severă,...
Cluj: Atelierul de formare 'Şcoala Decanilor', la Universitatea de Medicină şi Farmacie 'Iuliu Haţieganu' Aproximativ 30 de cadre didactice universitare şi decani din facultăţile de medicină din ţară şi din Republica Moldova participă, luni şi marţi, la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca, la atelierul de formare intitulat "Şcoala Decanilor".
Cluj: Congresul Asociaţiei de Endocrinologie Clinică din România reuneşte, la Cluj, specialiştii în domeniu Congresul Asociaţiei de Endocrinologie Clinică din România reuneşte, la Cluj-Napoca, la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu", timp de patru zile, până sâmbătă, specialişti de renume din ţară.
Cluj: Prima conferinţă din România dedicată calităţii aerului în spitale Peste 50 de specialişti din ţară şi din străinătate au participat, joi, la Universitatea de Medicină şi Farmacie ''Iuliu Haţieganu'' din Cluj-Napoca, la prima conferinţă din România cu tema ''Calitatea aerului în spitale - influenţa calităţii ambientale în prevenţia şi controlul infecţiilor nosocomiale''...
Cluj: Începe examenul de admitere la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu" Examenul de admitere la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca începe miercuri, cea mai mare concurenţă, de 7,3 candidaţi pe un loc, fiind la Facultatea de Tehnică Dentară, cu 219 înscrişi pe 30 de locuri
Cluj: Rezultatele primului proiect educaţional universitar din România în domeniul medicinei de urgenţă, prezentate la UMF Reprezentanţi de prestigiu ai vieţii medicale din ţară şi din străinătate vor prezenta luni, în cadrul unei conferinţe care se va desfăşura la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca, rezultatele derulării primului proiect educaţional universitar din România în domeniul...