Cele mai citite
 


Crizele cardiace sunt mai grave dimineaţa /studiu/
vineri, 29 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Un infarct produs dimineaţa riscă să fie mai grav decât unul care are loc seara, potrivit unui studiu publicat on line de revista britanică Heart Journal al grupului British Medical Journal.
Se ştie de mult timp că ritmul biologic influenţează multe procese cardiovasculare ca, de pildă, presiunea sanguină, ritmul cardiac şi incidenţa atacurilor cardiace, care au tendinţa să se producă mai frecvent în momentul în care persoana se trezeşte.

Cercetători madrileni, conduşi de Dr Borja Ibanez, de la Centrul Naţional pentru Cercetare Cardiovasculară /CNIC/, au căutat să stabilească ce impact poate avea momentul atacului asupra extinderii afecţiunii pe care o antrenează şi în special asupra ţesuturilor rămase inerte printr-o întrerupere prelungită a afluxului de sânge.

Pentru a o măsura, ei au studiat nivelurile unei enzime în sângele a 811 pacienţi admişi în unitatea pentru îngrijiri coronariene a spitalului San Carlos din Madrid, între 2003-2009.

Pacienţii care aveau o cantitate mai mare de ţesuturi distruse - ceea ce este cu atât mai grav pentru persoana afectată - erau cei care suferiseră un infarct între ora 6 dimineaţa şi amiază, la care nivelul enzimelor era superior cu 21 % celui al pacienţilor afectaţi între ora 18 şi miezul nopţii.

Dintre cei 811 pacienţi, 269 avuseseră un atac între ora 6 şi amiază, 240 între amiază şi ora 18, iar 161 între ora 18 şi miezul nopţii.

Astfel de rezultate - dacă se confirmă - îi pot ajuta pe cercetători să facă tratamentele mai eficiente.AGERPRES/(Dan Gheorghiu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Riscul de deces se vede în privire (studiu) Xantelasma - mică depunere lipidică de culoare galben-portocalie ce se formează pe pleoape - ar anunţa riscul de accident cardiovascular - este concluzia la care au ajuns cercetători de la spitalul universitar din Copenhaga, ale căror lucrări sunt prezentate în British Medical Journal (BMJ).
Nivelul de colesterol trebuie urmărit din jurul vârstei de 35 de ani (studiu) Bolile cardiovasculare sunt provocate în principal de depozitele de colesterol de pe pereţii arterelor, iar un studiu realizat recent de cercetători americani şi publicat în revista Circulation arată că un nivel uşor ridicat al colesterolului între 35 şi 55 de ani creşte semnificativ riscul de infarct...
Două gene sunt legate de riscurile cardiovasculare (studiu) Cercetătorii americani au identificat două gene ale căror modificări pot creşte sau reduce riscul de boli cardiovasculare, potrivit unui studiu care porneşte de la analiza datelor genetice a peste 190.000 de persoane, publicat miercuri în revista 'New England Journal of Medicine', citat de agenţia France...
Ceasul biologic al femeilor este diferit de al bărbaţilor (studiu) O echipă de cercetători americani, în colaborare cu unul de la Inserm (Franţa), arată că ceasul biologic al femeilor înaintează mai repede decât al bărbaţilor, diferenţa putând explica de ce femeile au tendinţa să se trezească şi să se culce mai devreme, relatează AFP.
Programul prelungit de muncă sporeşte riscul de boli cardiovasculare Cei care muncesc peste 11 ore pe zi, în locul programului obişnuit de la 9 la 5, prezintă un risc crescut de a se îmbolnăvi de inimă, avertizează experţi britanici citaţi marţi de BBC.
Prezenţa unui pliu pe lobul urechii anunţă o posibilă maladie cardiovasculară (studiu) Prezenţa unui striu transversal pe lobul urechii trebuie considerat un semn de alertă: poate indica o serioasă maladie cardiovasculară. Striul caracteristic, cunoscut sub numele de "semnul lui Franck", a fost deja asociat cu boala coronariană şi ateroscleroza (formarea de plăci în artere), scrie luni...