Cele mai citite
 


EXCLUSIV Maria Grapini: Am cerut sprijinul FMI pentru ca statul să ramburseze TVA mai rapid
vineri, 29 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Producătorii români sunt în situaţia de a nu mai putea prelua comenzi la export deoarece nu au suficiente lichidităţi pentru a continua producţia, una dintre cauze fiind plata cu întârziere a datoriilor statului către firmele private, a declarat joi, în exclusivitate pentru AGERPRES, preşedintele Federaţiei Patronale din Industria Uşoară /FEPAIUS/, Maria Grapini.
Preşedintele FEPAIUS a explicat membrilor misiunii Fondului Monetar Internaţional, prezenţi la Bucureşti, că exportatorii recuperează cu greutate TVA, iar pentru a exporta un produs sunt necesare importuri de materii prime care trebuie plătite imediat, în timp ce contravaloarea exporturilor este încasată după circa 90 de zile.
Maria Grapini a mai semnalat echipei FMI că există în continuare importante arierate în industria uşoară.
"Considerăm că nu este reală declaraţia Ministerului Finanţelor Publice cu privire la arierate. Firmele din domeniu s-au plâns că au probleme la încasare, atât în ceea ce priveşte companiile care au contracte directe cu statul, cât şi cele care sunt sub furnizori", a spus Grapini.
Decontarea între stat şi firmele private nu este la zi nici în ceea ce priveşte recuperarea TVA, motiv pentru care Maria Grapini a solicitat sprijinul FMI pentru ca şi în România să se aplice legislaţia europeană privind efectuarea plăţilor la 30 de zile.
"Cei de la FMI află o anumită situaţie de la ministere şi o alta atunci când se întâlnesc cu reprezentanţii patronatelor de ramură", a spus şeful FEPAIUS.
Maria Grapini a mai subliniat că rambursarea cu întârziere a TVA îi afectează în special pe exportatori, care sunt loviţi şi de creşterea cursului de schimb, iar dacă nu încasează rapid TVA ajung în situaţia paradoxală de a nu mai putea prelua comenzi pentru export.
Ea a explicat această situaţie prin faptul că exportatorii "au nevoie de o finanţare de 120 zile până se încasează TVA şi nimeni nu le acordă această finanţare".
"Noi plătim lunar taxe şi impozite, salarii şi utilităţi, dar statul ne rambursează TVA după cel puţin trei luni. În prezent, în condiţiile deteriorării solvabilităţii firmelor, a scăderii lichidităţii şi a creşterii gradului de îndatorare, băncile sunt şi mai reticente să acorde credite, mai ales că a scăzut şi valoarea garanţiilor. De aici apare blocajul de care se izbesc exportatorii din industria uşoară şi nu numai ei", a precizat Maria Grapini.
Preşedintele FEPAIUS a atras atenţia şi asupra faptului că se decontează cu întârziere de aproape un an şi concediile medicale.
"Firma mea a recuperat suma de 1,5 miliarde de lei de la Casa de Sănătate după 11 luni şi atunci abia după ce am ameninţat cu acţionarea în judecată", a subliniat aceasta.
Maria Grapini le-a mai spus reprezentanţilor FMI că statul român tratează diferit firmele de stat şi pe cele private, pentru că numai cele din urmă sunt penalizate dacă nu-şi plătesc lunar datoriile, în timp ce societăţile de stat crează arierate. AGERPRES/(AS - Alexandru Marinescu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
APMGR: Fără finanţare suplimentară, medicamentele noi vor fi plătite de producători prin taxa clawback Preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), Dragoş Damian, afirmă că introducerea de molecule noi în tratament este salutară pentru pacienţi, însă, "fără circa 600 milioane lei pentru finanţare suplimentară'', acestea "vor fi plătite de producătorii români de ...
Raed Arafat: Asistenţa medicală de urgenţă este bine reglementată Bucureşti, 24 mai /Agerpres/ - Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii dr. Raed Arafat afirmă că, în prezent, legislaţia permite existenţa unui sistem privat în asistenţa medicală de urgenţă sub o formă bine reglementată.
Victor Surdu: Dacă România ajunge să parcurgă o criză alimentară ar fi culmea nenorocirii (interviu) Bucureşti, 2 mar /Agerpres/ - Deputatul social-democrat Victor Surdu, şeful Departamentului de agricultură al PSD, afirmă, într-un interviu acordat AGERPRES, că, în situaţia în care România va ajunge să treacă printr-o criză alimentară, acest lucru ar însemna 'culmea imbecilităţii, culmea nenorocirii'...
INTERVIU/Botănoiu (MADR): Nu am luat poziţia ghiocel în faţa FMI în problema deficitului; vom negocia şi reducerea TVA România trebuie să înceapă cadastrarea terenurilor agricole deoarece, din 2020, plăţile în agricultură se vor face pe exploataţie şi nu pe unitatea de suprafaţă, afirmă secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Botănoiu, într-un interviu acordat AGERPRES.
Finanţare europeană de circa 3,85 milioane de euro pentru constituirea reţelei calificărilor profesionale din România Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial 'Dezvoltarea Resurselor Umane' (POSDRU), cofinanţează cu aproximativ 3,85 milioane de euro, proiectul strategic 'Reţeaua Autorităţilor Competente pentru Calificările Profesionale din România' (IMI PQ Net) al cărui beneficiar este Ministerul...
INTERVIU/Petrescu (Poşta Română): Dacă nu aveam ghiulele de picior, indicatorii economici arătau mult mai bine Poşta Română va contracta în cel mult două luni un credit de 46,1 milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) pentru realizarea unor investiţii în platformele IT&C, care au o vechime de peste 10 ani, dar şi într-un centru de sortare automatizat la Otopeni, a declarat...