Cele mai citite
 


Iaşi: Bani pentru finalizarea lucrărilor la Filarmonică
vineri, 29 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Senatoarea PDL Mihaela Popa susţine că Guvernul a alocat 1,5 milioane de lei pentru finalizarea lucrărilor la Filarmonica Iaşi, din cadrul Universităţii de Arte "George Enescu".
Mihalea Popa, liderul PDL Iaşi, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că banii sunt alocaţi în urma demersurilor făcute alături de alţi parlamentari PDL din Iaşi şi de rectorul Universităţii "George Enescu" pentru finalizarea lucrărilor la Filarmonica Iaşi, o prezenţă artistică remarcată şi apreciată nu o dată pe scenele de concert din ţară şi din străinătate.
Potrivit democrat-liberalei, cei 1,5 milioane de lei vor fi folosiţi pentru finalizarea lucrărilor la clădirea Filarmonicii, din str. Cuza Vodă nr. 29.
Liderul PDL Iaşi afirmă că municipiul Iaşi a primit fonduri, în perioada de criză economică şi financiară, pentru învăţământul universitar şi preuniversitar mai mult decât în oricare altă perioadă.
Ea a subliniat că atunci când s-a întors din Parlamentul European pentru a candida ca senator în municipiul Iaşi a promis că aşa cum a luptat să aducă Iaşiul pe primul loc pe ţară în accesarea şi implementarea proiectelor europene pe Educaţie în perioada 2001-2007, tot aşa va lupta ca senator al Iaşiului alături de colegii săi pentru ca municipiul reşedinţă să primească fondurile necesare finalizării obiectivelor importante, precum Spitalul de Oncologie, şoseaua de centură, Aeroportul Internaţional Iaşi, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, Filarmonica Iaşi, Teatrul Naţional, Palatul Culturii şi, nu în ultimul rând, reabilitarea şi amenajarea râului Bahlui.
"Filarmonica este unul dintre proiectele importante ale Iaşiului, la care ţin foarte mult pentru că, alături de Palatul Culturii şi Teatrul Vasile Alecsandri, reprezintă cartea de vizită a municipiului Iaşi. Am învăţat lecţia dură a democraţiei, şi anume că puterea nu ţi-o dă nimeni, puterea ţi-o iei singur. Trebuie să ne unim forţele, politicieni şi societate civilă, pentru ca oraşul nostru să devină pe lângă leagănul culturii româneşti şi polul de putere economică al Regiunii Nord-Est', a declarat senatoarea Mihaela Popa.
În urmă cu aproape 20 de ani, corpurile de clădire ale instituţiei culturale au suferit doar lucrări neînsemnate de consolidare, unele dintre ele fiind într-o stare avansată de degradare. Lucrările pentru reabilitare şi reparaţiile capitale au fost demarate în urmă cu 17 ani, însă fondurile au fost alocate cu întreruperi, până în 2002, când Biserica Romano-Catolică a depus în instanţă o cerere de retrocedare.
Filarmonica de Stat "Moldova" Iaşi a fost preluată în luna aprilie 2008 de Universitatea de Arte "George Enescu", printr-un contract de locaţie, de la Episcopia Romano-Catolică, care a câştigat în instanţă dreptul de proprietate asupra imobilelor.
Contractul, întocmit pe o perioadă de 31 de ani, cu posibilitatea de prelungire ulterioară, era necesar pentru ca, astfel, să fie continuate şi finalizate lucrările de reparare, precum şi de a avea în continuare un circuit cultural.
Clădirea Filarmonicii a fost construită, în 1815, în stil neoclasic caracteristic sfârşitului secolului al XVIII-lea şi începutului secolului al XIX-lea. Ea a aparţinut vistiernicului Alecu Balş. Ulterior, la sfârşitul secolului al XIX-lea, în 1871, clădirea a devenit un centru spiritual şi educativ, sub egida Bisericii Catolice şi coordonarea Surorilor de la "Notre Dame de Sion", destinat copiilor, nu numai catolici, care doreau o pregătire deosebită. În anul 1900, a fost construită capela Institutului "Notre Dame de Sion", în care funcţionează în prezent sala de concerte a Filarmonicii. În 1948, clădirea a fost confiscată de comunişti şi atribuită Liceului de Artă "Octav Băncilă".
De-a lungul timpului, din cauza cutremurelor din anii 1977, 1986 şi 1990 şi a apelor din pânza freatică, imobilul în care funcţionează Filarmonica s-a degradat, motiv pentru care, în anul 1991, au început lucrările de renovare.
Edificiul are o importanţă arhitectonică, dar şi una istorică şi culturală, aici având loc diferite manifestări artistice ale timpului. Între altele, în salonul Casei Balş s-a jucat, în 1817, prima piesă de teatru în limba română, iar la 18 ianuarie 1847 a avut loc un concert susţinut de marele pianist şi compozitor Franz Liszt. Concertul inaugural al Filarmonicii din Iaşi s-a desfăşurat în anul 1942, sub bagheta lui George Enescu. AGERPRES/(A-Daniela Malache)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Primarul Gheorghe Nichita: Am ca principal obiectiv consacrarea Iaşiului drept capitală regională (interviu) Primarul Gheorghe Nichita, aflat la cel de-al treilea mandat de edil al Iaşiului, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că îşi doreşte ca după finalizarea lucrărilor finanţate din fonduri europene, municipiul reşedinţă de judeţ să fie un oraş cu străzi moderne, o capitală culturală la nivel...
Rectorul UMF Iaşi a prezentat raportul de activitate Universitatea de Medicină şi Farmacie "Grigore T. Popa", Iaşi, este singura universitate din sud estul Europei care are cursanţi din peste 70 de ţări, a declarat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, rectorul Vasile Astărăstoae, citând din ''Raportul Anual al Rectorului pentru anul universitar...
Premieră naţională la Iaşi - centru pentru reabilitare generală şi orală pentru pacienţii sociali Prof. univ. dr. Norina Consuela Forna, decanul Facultăţii de Medicină Dentară din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie 'Grigore T.Popa', intenţionează să înfiinţeze, la Iaşi, în premieră naţională, primul 'Centru de formare specialişti şi resurse în reabilitarea orală', în care beneficiarii,...
Iaşi: Proiect POSDRU de înfiinţare a unui "Centru de formare specialişti şi resurse în reabilitare orală" Conducerea Universităţii de Medicină şi Farmacie 'Gr.T.Popa' din Iaşi în parteneriat cu Universitatea de Medicină şi Farmacie 'Iuliu Haţieganu' - Cluj-Napoca, Societatea Română de Reabilitare Orală Iaşi, Asociaţia Medicală Română Bucureşti şi Universitatea 'Johan Wolfgang Goethe' - Centrul Medical, ...
Iaşi: Nume de marcă vor sosi la al IV-lea Congres Internaţional al Asociaţiei Dentare Române pentru Educaţie Peste 300 de specialişti din ţară şi străinătate sunt aşteptaţi la Iaşi pentru a participa, în perioada 18-21 aprilie, la manifestările ştiinţifice organizate cu prilejul celei de-a XVI-a ediţii a Zilelor Facultăţii de Medicină Dentară şi, respectiv, al celui de al IV-lea Congres Internaţional al Asociaţiei...
Iaşi: Centru pilot de formare de specialişti în medicină dentară Un număr de 20 de cadre didactice din învăţământul superior şi 40 de formatori pentru educaţie şi formare profesională iniţială vor contribui, timp de 36 de luni, la înfiinţarea unui 'Centru de formare de specialişti şi resurse în reabilitare orală'.