Cele mai citite
 


O nouă metodă de screening citologic, disponibilă din luna mai
vineri, 29 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Testele Papanicolau se vor putea efectua şi prin tehnica citologiei în mediu lichid, începând din luna mai, la un centru medical din Bucureşti.
Raportat la metoda convenţională, prelucrarea citologiei cervico-vaginale în mediu lichid aduce un plus de acurateţe în interpretarea rezultatelor.
'Testul Papanicolau este parte obligatorie din screeningul anual pentru depistarea cancerului de col uterin. Ne bucurăm că putem pune la dispoziţia pacientelor noastre această nouă tehnică de lucru a testelor Babeş-Papanicolau - tehnica citologiei în mediu lichid -, care oferă pacientelor un plus de confort şi încredere, având în vedere gradul crescut de acurateţe a rezultatelor', a declarat Olga Baltac, directorul laboratorului de la Centrul Medical Medsana, potrivit unui comunicat remis joi presei de clinică.
Cel mai important avantaj al noii metode este scăderea numărului de specimene nesatisfăcătoare pentru evaluare, adică a acelor probe a căror examinare este imposibilă sau limitată.
Studiile arată că procentul de specimene nesatisfăcătoare (cauzate de sângerări, infecţii sau de numărul redus de celule descuamate) scade de la 10% la 2% în cazul utilizării procedeului citologiei în mediu lichid, faţă de citologia convenţională. Ca urmare a acestei performanţe, riscul să se solicite o nouă prelevare scade. În plus, din acelaşi recipient se poate efectua şi testul HPV.
Metoda citologiei în mediu lichid permite utilizarea pentru analizare a 99% dintre celulele recoltate, spre deosebire de numai 20% în cazul tehnicii convenţionale.
Un beneficiu suplimentar al citologiei lichide este prelucrarea automată a probelor, procedeu care face ca specimenele lichide să fie mai reprezentative. Reprezentativitatea semnificativ mărită şi prelucrarea automată a probelor sunt elemente care contribuie la creşterea acurateţii rezultatelor.
Cancerul de col uterin este o boală gravă, care poate fi însă tratată şi vindecată dacă este depistată în stadii incipiente.
Pe plan mondial, la fiecare două minute o femeie moare din cauza cancerului de col uterin.
În România, afecţiunea are o incidenţă cu atât mai alarmantă, cu cât numărul de cazuri noi de cancer de col uterin într-un an este de aproximativ 3.400.
Din fericire, riscul apariţiei cancerului de col uterin scade cu 80% la femeile care sunt examinate regulat în cadrul programelor de screening. Este cu atât mai important ca analizele să fie efectuate periodic, în urma consultaţiilor ginecologice care stabilesc ulterior ritmul cu care aceste investigaţii trebuie repetate. AGERPRES /(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cea mai nouă metodă de screening citologic este disponibilă de luna aceasta la Centrul Medical Medsana Începând de luna aceasta, la Centrul medical Medsana testele Papanicolau se pot efectua și prin tehnica citologiei în mediu lichid. Raportat la tehnica convențională, prelucrarea citologiei cervico-vaginale în mediu lichid aduce un plus de acuratețe în interpretarea rezultatelor.
Testul cobas® HPV, acum si pentru screening primar de cancer de col uterin Roche anunta extinderea indicatiei europene a testului cobas® 4800 HPV pentru screening-ul primar de cancer de col uterin. Testarea ADN pentru virusul HPV descopera leziuni omise de citologia Pap.
Testul cobas® HPV - şi pentru screening primar de cancer de col uterin Indicaţia europeană a testului cobas® 4800 HPV pentru screening-ul primar de cancer de col uterin a fost extinsă.
Coaliţia de Prevenire a Cancerului de Col Uterin în România susţine vaccinarea împotriva HPV România se situează pe primul loc din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin.
Săptămâna Europeană de prevenire a cancerului de col uterin În România mor zilnic şase femei din cauza cancerului de col uterin - de patru ori mai mult decât în Uniunea Europeană -, 40.000 de femei au fost diagnosticate cu cancer de col uterin - de trei ori mai mult decât în Europa şi în fiecare an sunt depistate 3.000 de cazuri noi - de 16 ori mai multe decât...
Depistarea cancerului de col uterin s-ar putea face printr-un test de urină (studiu) Testele de urină pentru depistarea prezenţei papilomavirusului uman (HPV), care stă la baza celor mai multe tipuri de cancer de col uterin, ar putea fi o alternativă la testul Papanicolau convenţional, potrivit unui studiu publicat miercuri, de un colectiv de cercetători britanici pe pagina de internet...