Cele mai citite
 


Bihor: Ministrul Sănătăţii a inaugurat Spitalul Municipal din Oradea, renovat complet
sâmbătă, 30 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a inaugurat vineri reconstrucţia totală a Spitalului Municipal din Oradea, realizată în perioada 2005-2011, prin fonduri alocate de la Ministerul Sănătăţii (80%) şi Primăria Oradea (20%).
Cseke Attila a dezvelit o placă inaugurală pentru a marca evenimentul şi încheierea lucrărilor de reabilitare, modernizare şi dotare cu echipamente medicale noi la clădirea principală a spitalului, ce dispune de nouă etaje, din care patru pentru copii.
'Este un moment de bucurie pentru judeţul Bihor că am putut azi inaugura clădirea complet reabilitată a Spitalului Municipal din Oradea, cu care se închide o etapă în dezvoltarea infrastructurii spitaliceşti în judeţul Bihor şi Oradea', a spus ministrul.
În opinia sa, judeţul Bihor rămâne un judeţ care poate fi arătat ca 'model în ceea ce înseamnă reorganizarea sistemului spitalicesc', fiind unul dintre cele patru-cinci judeţe din vestul ţării unde reorganizarea reţelei spitaliceşti este încheiată şi unde nu au fost evenimente deosebite.
'Este un judeţ unde s-a înţeles rolul descentralizării, unde există pe sistemul sanitar o concepţie şi o strategie şi unde factorii locali, indiferent de culoarea politică şi factorul central, reprezentat de Guvern şi Ministerul Sănătăţii, au înţeles că aici nu este vorba despre o concepţie politică, ci este vorba de a merge împreună înainte şi de a concepe un sistem sanitar coerent şi clar. Am să-i trimit şi pe alţii aici să vadă că dacă se doreşte şi există voinţă de la nivel central şi local se pot face lucruri minunate în sistemul sanitar. Nu este adevărat că sistemul sanitar este la pământ şi că aici nu se pot face lucruri frumoase. Ba da. Dar trebuie să le facem împreună, să lăsăm la o parte luptele, pentru că aici e loc de muncă pentru toţi, indiferent de culoarea politică', a susţinut ministrul.
El a subliniat că dezvoltarea infrastructurii spitaliceşti în partea de vest a ţării, 'în ritm alert', a ţinut cont şi de faptul că în foarte scurt timp se va publica directiva de servicii transfrontaliere, care, practic, liberalizează piaţa serviciilor medicale în interiorul UE şi pentru a limita fenomenul de plecare a unor cetăţeni români în străinătate pentru tratamente, fenomen mai accentuat în zona frontierei de vest.
'Urmează însă ca necesară, fără a dori să generalizez, schimbarea mentalităţii personalului medical şi o bună relaţie pacient-medic', a punctat ministrul.
Cseke a evidenţiat rolul municipalităţii Oradea, care este printre cele patru autorităţi locale care s-au înscris în proiectul-pilot pe care MS vrea să-l demareze, aflat în dezbatere publică, pe site-ul MS, privind posibilitatea de a acorda sume în plus medicilor şi asistenţilor medicali, în funcţie de criterii de performanţă.
'Deocamdată sunt patru autorităţi locale care s-au înscris în acest program-pilot. În maximum o lună Guvernul va decide asupra actului normativ, astfel încât să se aloce fonduri din bugetul local pentru cadrele medicale performante', a adăugat ministrul.
Reabilitarea clădirii principale a Spitalului Municipal, înfiinţat şi construit în 1969, pe baza unui proiect suedez, a început în anul 2005 prin gestul onorific al unei fundaţii greco-catolice care a oferit 50.000 de euro pentru secţia de chirurgie. Alături de donaţii adunate în patru ani, ce se ridică la suma de un milion de euro şi bani de la bugetul local, în acel an a început şi MS să finanţeze unele lucrări, ajungând ca în perioada 2005-2011 suma să fie de peste 30,6 milioane de lei.
Un alt proiect pentru care autorităţile locale au primit sprijinul MS este Centrul oncologic, pentru care ministerul a alocat sume considerabile şi care va fi construit în imediata vecinătate a Spitalului Municipal. Licitaţia este finalizată, contractul este încheiat şi în scurt timp vor fi demarate lucrările.
'Este un alt proiect ambiţios, complex, dar absolut necesar. Am speranţa că aşa cum promisiunea noastră privind Spitalul Municipal şi cel Judeţean a fost ţinută, şi promisiunea pentru centrul oncologic va fi finalizată', a spus ministrul.
De asemenea, în prezent continuă lucrările de reabilitare a Spitalului Judeţean, care vor fi încheiate probabil în toamnă, se lucrează la proiectul unui sediu adecvat al Serviciului Judeţean de Ambulanţă, pentru care au fost făcute demersurile în ceea ce priveşte clădirea serviciului, după care vor fi alocate şi fondurile necesare. Iar Maternitatea Oradea a rămas în programul naţional de modernizare, printr-o finanţare de la Banca Mondială de aproape două milioane de euro. AGERPRES - FOTO PE FLUX/(A-Eugenia Paşca)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bihor: Investiţii ale MS la Spitalul Clinic de Recuperare Medicală Băile Felix, inaugurate de ministrul Ritli Ministrul Sănătăţii, dr. Ritli Ladislau şi fostul ministru Cseke Attila, au participat sâmbătă, la Spitalul Clinic de Recuperare Medicală Băile Felix, la darea în folosinţă a bazinelor interioare de hidrokinetoterapie adulţi, care au fost reparate capital în urma unei investiţii realizate în anul 2011...
Bihor: Ambulatoriu reabilitat din fonduri europene, inaugurat de ministrul Sănătăţii Oradea, 11 sep /Agerpres/ - Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a inaugurat sâmbătă noua policlinică de la Spitalul Clinic Municipal Oradea, reabilitată şi modernizată printr-o investiţie de peste 4,4 milioane de lei, proiect derulat de Primăria Oradea, prin Programul Operaţional Regional.
Ministrul Cseke Attila a inugurat două secţii reabilitate la Spitalul Cilinic Judeţean din Oradea Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a inaugurat vineri etajul şapte al Spitalului Clinic Judeţean Bihor, practic al cincilea etaj care a fost complet reabilitat în ultimul an şi jumătate, cu finanţare de la minister, parţial, şi cu sprijinul Consiliului Judeţean Bihor.
Cseke Attila: În sistemul sanitar trebuie instituite reguli care să fie şi respectate - interviu Bucureşti, 7 apr /Agerpres/ - Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES în care vorbeşte, între altele, despre noile programe naţionale de sănătate, descentralizarea sistemului, problemele de personal, dar şi despre subfinanţarea sistemului sanitar...
Bihor: Centru oncologic din Oradea, inaugurat de ministrul Raed Arafat Ministrul Sănătăţii, dr. Raed Arafat, va participa duminică la inaugurarea Centrului oncologic din Oradea, alături de cei doi foşti predecesori bihoreni, Cseke Attila şi Ritli Ladislau.
Miniştrii Vasile Blaga şi Cseke Attila la inaugurarea unor instituţii publice la Oradea Cei doi miniştri bihoreni, Vasile Blaga, ministrul Administraţiei şi Internelor, şi Cseke Attila, ministrul Sănătăţii, au participat împreună vineri, la inaugurarea secţiilor Chirurgie I şi Ortopedie I din Spitalul Judeţean şi la inaugurarea sediului Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bihor, complet...